Αμα καταλαβα καλα λες για το απολυτο αυτι...να σου πω δυο πραγματα που εμαθα και γω τις προαλες που το συζηταγα με τον καθηγητη μου..
Οσοι εχουν απολυτο αυτι γενιουντε με αυτο και χωριζονται σε υποκατηγοριες αναλογα με το ποσες νοτες μαζι μπωρουν να καταλαβουν ακριβως (πχ μπωρει να πεξεις 4 νοτες και ενας με απολυτο αυτι να σου πει μονο η 1η πια ηταν και αλος να στις πει και τις 4 )
Τωρα αμα μπωρεις να το αποκτησεις αυτο θα σου ελεγα οχι αλλα και ναι.....δηλαδη δεν θα μπωρεις ποτε να αναγνωρισεις ακριβως οποιαδηποτε νοτα σε οποιοδηποτε οργανο ακουσεις...αυτο που μπωρεις ομως να κανεις ειναι να "φτιαξεις"¨με την εξασκηση απολυτο αυτι στο οργανο σου...
(αμα κατι που ειπα δεν στεκι διορθωστε με )
Eυτυχώς για εμάς τους κιθαρίστες, τα παραπάνω δεν ισχύουν. Σίγουρα κάποιοι γεννιούνται με καλύτερο αυτί, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ο καθένας όμως μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε αίσθηση με την κατάλληλη εξάσκηση, η οποία πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί πιο σημαντική από το φυσικό ταλέντο. Κανένας δεν γεννιέται με την ικανότητα να αναγνωρίζει την ποικιλία, τη χώρα προέλευσης και το έτος παραγωγής ενός κρασιού με μια δοκιμή, αρκετοί όμως το καταφέρνουν με την εξάσκηση. Άλλο κλασσικό παράδειγμα είναι η όξυνση των υπολοίπων αισθήσεων στους τυφλούς, φαινόμενο το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με γενετική προδιάθεση.
Εν ολίγοις, αν βρεις μια καλή μέθοδο για ear training, μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα, ειδικά αν βλέπεις ότι ήδη έχεις κάποια ευχέρεια στον τομέα αυτό. Ένα βιβλίο (και CD) που έχω υπόψη μου είναι το Ultimate Ear Training του Gary Willis. Στείλε μου ένα προσωπικό μήνυμα αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες.