Κοιτα, αλλο το να ρωτας εγκυκλοπαιδικα, και αλλο να ρωτας για το τι σκεφτεσαι ο ιδιος να κανεις. Προφανως, αν σκεφτεσαι να ξεκινησεις, ειναι σαφως καλυτερο να μαθεις με δασκαλο. Θα μαθεις θεωρια, κλιμακες, θα μπεις σε ενα προγραμμα, θα δεις πολυ πιο γρηγορα προοδο. Δεν το συζητω.
Εγω ειμαι αυτοδιδακτος, και αυτο που μπορω να πω ειναι οτι παιδια που εκαναν μαθηματα ειδα να κανουν αλματα απο το 0 μεχρι ενα καποιο επιπεδο, που εμενα μου πηρε πολυ περισσοτερο.
Υπαρχει ομως ενα μεγαλο "αλλα"... και αυτο ειναι η θεληση, και η σχεση σου με το οργανο. Οι πολλοι γνωστοι μου που εκαναν μαθημα σε ωδειο (αλλα και ορισμενοι απο αυοτυς που εκαναν ιδιαιτερο), ειτε το μαθημα δεν ανταποκρινονταν ακριβως σε αυτους (κλασικη μουσικη κλπ), ειτε για καποιον μυστηριο λογο οταν σταματησαν τα μαθηματα, σταματησαν και να παιζουν.
Η μουσικη για τον ερασιτεχνη οφειλει να ειναι ενα χομπι, καπου να βγαζεις το μερακι σου. Οσο να'ναι οταν αρχιζεις να τη βαζεις σε προγραμμα (εχω μαθημα καθε Χ μερα), οταν οφειλεις να μελετας με προγραμμα για να ανταποκριθεις στο μαθημα (το οποιο βεβαια ειναι πολυ σημαντικο, χωρις ΠΟΛΛΗ δουλεια δεν κανεις τιποτα... αλλα να την κανεις γιατι θελεις, και οταν το νιωθεις, οχι γιατι θα ερθει ο δασκαλος), οταν θα ασχοληθεις με κατι που δε σε εκφραζει εκεινη την ωρα γιατι απλα ετσι ειναι το μαθημα... τοτε κανεις εκπτωσεις απο το "χομπι" και πας προς το "μαθημα-σχολειο-υποχρεωση".
Αν με ρωτουσες οταν ξεκινουσα, μαθηματα ηθελα να κανω, αλλα για διαφορους λογους δεν εκατσε. Δεν ειναι δηλαδη οτι ειχα παρει αποφαση εξαρχης να μαθω μονος μου, απλα ετσι βγηκε. Αν με ρωτησεις και τωρα, παλι θα ηθελα να κανω μαθηματα, μονο που τωρα ξερω περιπου και τι θελω να μαθω και μπορω να καταλαβω τη χρησιμοτητα πολλων πραγματων που αν και φαινονται βαρετα μπορουν να βοηθησουν παρα πολυ. Αυτη τη στιγμη δηλαδη το να μπω σε ενα προγραμμα μονο καλο μπορει να μου κανει, δεν υπαρχει περιπτωση να ξενερωσω με το οργανο και να το αφησω.
Εντελει αυτο που εχω δει ειναι οτι αν καταφερεις και μαθεις μονος σου (εστω και λιγο), το οργανο δεν το παρατας ποτε. Υπαρχουν ομως πολλοι γνωστοι μου που εκαναν μαθηματα πολλα χρονια, και δεν παιζουν πια.