Ο εββενος σε καμια περιπτωση δεν θεωρειται καλυτερο (ή χειροτερο ξυλο) σε σχεση με παλισανδρο κτλ.
Ο λογος που κατασκευαστες χρησιμοποιουν εββενο ή παλισανδρο, σφενδαμι κτλ εχει να κανει με τον ηχο που θελει να δωσει ο καθε κατασκευαστης στην καθε κιθαρα και στο οπτικο αποτελεσμα.
Ο εββενος πχ στοκαρεται και βαφεται πολυ ευκολα, οποτε ειναι ιδανικο ξυλο για περιεργα inlays που θελουν σκαλισμα και στοκαρισμα του ξυλου (πιθανως και διορθωσουλες με βαφη ή βερνικια). Ο παλισανδρος και το maple ειναι πολυ πιο δυσκολα ξυλα για τοποθετηση περιεργων και δυσκολων inlays (αρα μεγαλυτερο κοστος κατασκευης για εναν κατασκευαστη). Το μεν maple εχει το μειονεκτημα οτι επειδη ειναι "λευκο" ξυλο ειναι ευκολο να φανουν οι ατελειες μιας τετοιας εργασιας και ο δε παλισανδρος εχει πολυ ανοιχτους πορους (σε σχεση με εββενο και σφενδαμι) και ειναι επισης δυσκολη η τοποθετηση δυσκολων inlays πανω του.
Ηχητικα ο εββενος δινει πιο spank στον ηχο και πριμαρει αρκετα, τον κανει πιο στακατο (ο κυριοτερος λογος που χρησιμοποιειται εββενος η maple συχνα σε βαριτονες κιθαρες, εφταχορδες, οχταχορδες κτλ, προκειμενου το οργανο να εχει καλη ατακα και καθαροτητα στις εξτρα χαμηλες συχνοτητες, ωστε ο ηχος να ειναι πιο defined και να μην λασπωνει), ενω ο παλισανδρος δινει λιγοτερη ατακα αλλα περισσοτερο sizzle στον ηχο, για αυτο ειναι συνηθης επιλογη για κιθαρες με mahogany (που ειναι πιο ζεστο ηχητικα ξυλο με πολλααα μεσαια). Ο "αυθεντικος" (κλασσικος) ηχος les paul ειναι ενας τετοιος συνδυασμος και οχι αυτος της custon LP, η οποια για αυτο αλλωστε ονομαζεται και custom σαν μοντελο (κυριως λογω εββενου στην ταστιερα, χρυσου hardware και διαφορετικων μαγνητων).
Οσο για το θεμα της αξιας, τα ακριβοτερα ξυλα αυτη την στιγμη ειναι οι καλες ποικιλιες παλισανδρου (brazilian rosewood πλεον βρισκεις - υπο φυσιολογικες συνθηκες - μονο σε στοκ, μιας και εχει απαγορευτει σε πολλες χωρες η υλοτομηση του δεντρου και οι εξαγωγες/εισαγωγες του) και οχι ο εββενος.
Αρα, καθε ξυλο εχει την χρηση του και δεν εχει σχεση η αξια του τοσο, οσο τα χαρακτηριστικα του. Εξαλλου αν ενας κατασκευαστης θελει βρισκει πολυ ευκολα φθηνο εββενο, φθηνο παλισανδρο και σφενδαμι, οποτε δεν παιζει θεμα κοστους πραγματικα. Για την ακριβεια ειναι πολυ πιο ευκολο για εναν κατασκευαστη να χρησιμοποιησει πχ φθηνο εββενο αντι για καλο rosewood. Ο εββενος θα φαινεται μια χαρα ακομα κι αν ειναι φθηνος (βαφεται, λουστραρεται, διορθωνεται ευκολα κτλ), ενω το rosewood θα πρεπει να ειναι καλης ποιοτητας για να εχει και καλη αισθηση και εμφανιση και θα θελει περισσοτερη προσοχη κατα την τοποθετηση περιεργων inlays.
Αυτα, απλα για να μην διαδιδουμε και διατηρουμε urban legends (οπως τα αποκαλω) στον χωρο μας, χωρις καμια διαθεση να το παιξω εξυπνος ή να διορθωσω καποιον. Απλα πολλες φορες διαβαζουμε πραγματα και νομιζουμε οτι ετσι ειναι, αλλα η πραγματικοτητα μερικες φορες ειναι αρκετα διαφορετικη.
Γενικα παντως σε μια κιθαρα, αν ψαχνετε για ποιοτητα, μην κοιτατε τοσο ΤΙ ξυλα εχει, αλλα τι ποιοτητα κατασκευης, συναρμογης, φινιρισματος και hardware/ηλεκτρικων εχει. Αν ολα αυτα ειναι σε καλο επιπεδο, και η κιθαρα σε βολευει στο παιξιμο, τοτε ειναι και ποιοτικη οσο και φθηνα να ειναι τα ξυλα και basswood να εχει αντι για μαονι η κιθαρα, και παλισανδρο αντι για εββενο κτλ. Τα ξυλα στις ηλεκτρικες κιθαρες παιζουν σημασια μεν, αλλα ουτε σε ποσοστο τετοιο οσο των ακουστικων κιθαρων, ουτε ειναι αυτο το χαρακτηριστικο που θα κανει την κιθαρα ποιοτικη ή οχι. Μην ξεχναμε μια ποιοτικη κιθαρα δεν χρειαζεται να ειναι και πολυτελης (με σπανια ξυλα, flame, quilt tops πολυ υψηλης ποιοτητας κτλ).