Φίλε LamprO ασφλώς και το είπα για πλάκα πάνω στην κουβέντα και όχι για να σε θίξω σε προσωπικό επίπεδο.
Από την απαντησή σου μου δείχνεις ότι και συ έτσι το πήρες και χαίρομαι γι'αυτό.
Θα διαφωνίσω όμως σε κάποια πράματα μαζί σου εάν την έχεις για συλεκτηκή αξία τότε προσέχεις να μην παίζεις τόσο ώστε να φαγώνονται τα τάστα σε βαθμό αλλαγής,την αφήνεις στην άκρη κατά κάποιο τρόπο και παίζεις με μιά άλλη.
Πρωτον, ενα με την τασιερα δεν γινοντα τα ταστα μεσα σε δυο χρονια.. ουτε σε δεκα.
Δευτερον, με το ματι μπορει να φαινεται οτι το ταστο εχει διαλυθει αλλα το ματι δεν ειναι κριτης!!! Γιαυτο υπαρχουν και τα εργαλεια.. και συνηθως αυτο που νομιζεις οτι συμβαινει δεν συμβαινει.. με ελαχιστο τριψιμο και σωστη ριθμιση της βεργας ερχεται. Και τετοια τριψιματα μπορουν να γινουν παρα πολλα.
Το αν φαγώθικε το τάστο σε πολλές περιπτώσεις είναι κάτι το εμφανές στην φώτο φαίνονται οι αυλακιές

Αυτά τα τάστα θέλουν δουλειά(πλανιάρισμα ή αλλαγή ανάλογα τι ζητάει αυτός που παίζει με το όργανο) αυτό που λες για την ρύμθιση της βέργας δεν μπορώ να καταλάβω την λογική της και θα σου πω και το γιατί.
Η ρύθμιση της βέργας είναι μία οπότε δεν έχει να κάνει με το λιώσιμο των τάστων,η βέργα πρέπει να είναι σχεδόν ευθεία με μία ανακούφηση(relief) που παίζει από radius σε radius και πάνω σε αυτή την σχεδόν ευθεία τα τάτσα λιώνουν και δεν μπορείς να κάνεις τπτ διαφορετικό με την βέργα.
1. Η αλλαγη καταπονει το οργανο απο λιγο εως παρα πολυ (εξαρταται απο την περιπτωση) και γι αυτο ενδεχεται να παρει χρονο να στρωσει παλι το οργανο. Το οτι η δικια σου η κιθαρα εγινε καλυτερη δεν αμφιβαλλω αλλα αυτο δεν αναιρει τα λογια μου.
2. Το σημαντικοτερο απο ολα ειναι το εξης: Ποιος αποφασιζει αν θα βρει το δοντι η θα σφραγιστει? Ο γιατρος ή ο ασθενης? Βεβαια ο γιατρος να το βγαλει θελει γιατι χρεωνει περισσοτερο την εξαγωγη! Οταν εδω ο μαστορας σου πει οτι με τριψιμο γινεται η δουλεια εσυ τι θα του πεις? Αλλαξέ τα? Ξερω πολλους που πηγαν στο μαστορα για αλλαγη και τους τα εφτιαξε με τριψιματακι και τους ειπε κιολας οτι "μην αγχωνεσαι..σηκωνει πολλες φορες τριψιμο ακομα το οργανο".
Η αλλαγή δεν είναι αυτή που φταίει σε περίπτωση που δεν στρώσει κατευθείαν το όργανο αλλά η βέργα και δεν είναι κάτι σπβαρό για να ανυσηχίσει κάποιος.
Η αλλαγή προυποθέτει ρύθμιση της βέργας για να είναι σε ευθεία το ξύλο πριν περαστούν τα καινούρια τάστα.
Αφού μπουν τα καινούρια τάστα και ευθειγραμιστούν(fret level) πάνω στο ευθειγραμισμένο ξύλο(δηλ το μπράτσο) και γίνουν όλα τα υπόλοιπα crowning κλτ και τελειώσει η διαδικασία, τότε τοποθετούναι οι χορδές που κατά το κούρδισμα "τραβάνε" το μπράτσο το οοίο χάνει την ευθεία του και χρειάζεται πάλι να πειραχτεί η βέργα για να δώσει το κατάληλο relief στο μπράτσο.
Τώρα γιατί η βέργα μπορεί για τους χ,ψ, λόγους να μην δώσει αυτό το 100% της κίνησης και ενώ έχουμε κάνει το σεταπ και είναι ΟΚ το όργανο μετά από λίγο καιρό να δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά,μου έχει τύχει σε σετάπ που ήταν ΟΚ και μετά από λίγο καιρό η βέργα "ίσιωσε" λίγο ακόμα και είχα λίγο ταστάρισμα.
Στην δικιά μου παρίπτωση η βέργα είχε να πειραχτεί καιρό ήταν και κάμπωσο "λάσκα" και δεν έδωσε το 100% την ώρα του σετάπ.
Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και με την αλλαγή των τάστων και η ευθύνη είναι στην βέργα όχι στα τάστα.
Αυτό που λες ότι αν αποφασίζει ο ασθενής ή ο γιατρός υπάρχει το εξής.
Ο μάστορας θα σου πει ότι έρχεται με τρίψιμο
(δεν μηλάω για περίπτωση που δεν σηκώνει αλλαγή από το ελάχιστο ύψος των τάστων)
αλλά αυτός που θα παίξει με το όργανο θα του πει για αλλαγή ή όχι γιατί μπορεί να μην τον βολεύει το ύψος των τάστων με το τρίψιμο.
Με λίγο τρίψιμο δεν καταλαβαίνει κανείς την διαφορά αλλά μπορεί κάποιος να πει πως έτσι όπως είναι το ύψος πριν το τρίψιμο ίσα ίσα που παίζω αν πάει και άλλο θα είμαι τελείως εκτός οπότε πάμε για αλλαγή.
Κάτι για το τέλος.
Ο χρόνος που θα φαγωθούν τα τάστα εξαρτάται από το υλικό που είναι φτιαγμένα από το υλικό των χορδών,οι χορδές τιτανίου κάνουν πιό γρήγορα ζημιά στα τάστα.