Μόλις παρέλαβα ένα μπράτσο για telecaster που αγόρασα από το ebay. Πρόκειται για ένα Warmoth μπράτσο με fat profile, compound radius, εβένινη ταστιέρα, medium jumbo τάστα… γενικά ότι ήθελα από ένα μπράτσο για την tele μου κατά 95%.
Το ερώτημά μου αφορά το ξύλο του μπράτσου (birdseye maple) το οποίο δεν έχει λούστρο (lacquer). Ομολογουμένως είναι πιο λείο από άλλα unfinished μπράτσα που έχω παίξει στο παρελθόν, η αίσθηση των οποίων δεν μού άρεσε ιδιαίτερα, οπότε ίσως δεν θα είχα πρόβλημα να το χρησιμοποιήσω όπως είναι. Σκέφτομαι όμως την πιθανότητα να επιχειρήσω να κάνω κάτι ως προς αυτό το σημείο για τους εξής λόγους (διορθώστε με αν κάνω λάθος σε κάτι):
1. Θα είναι πιο προστατευμένο το ξύλο.
2. Το συνιστά η Warmoth, καθώς αν το μπράτσο δεν έχει αυτό που λένε "hard finish" δεν καλύπτεται από την εγγύηση.
3. Θα δείχνει καλύτερα από αισθητικής άποψης, καθώς θα ταιριάζει καλύτερα με το χρώμα της κιθάρας (butterscotch).
4. Θα παίζει πιο άνετα (προσωπική προτίμηση).
Σκεφτόμουν λοιπόν να χρησιμοποιήσω κάποιο spray με πολυουρεθάνη ή nitrocellulose για να λουστράρω το maple. Δυστυχώς δεν έχω καθόλου εμπειρία από τέτοιες εργασίες και δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να κάνω. Κοίταξα μερικές σχετικές ιστοσελίδες και συζητήσεις στο Internet, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να προσπαθήσω κάτι τέτοιο μόνος μου στο σπίτι, χωρίς ειδικευμένα εργαλεία, και πώς θα πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα. Aν ήταν όλο το μπράτσο maple ίσως να το επιχειρούσα πιο εύκολα, δεν θέλω όμως να κάνω κάτι που πιθανόν θα βλάψει τον έβενο της ταστιέρας. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να ρωτήσω κάποιον τεχνικό στον οποίο πηγαίνω συχνά να κάνει τη δουλειά, ειδικά από τη στιγμή που μάλλον θα τού πάω την κιθάρα ούτως ή άλλως για συναρμολόγηση και σετάρισμα;
Τα spray που έχω βρει μέχρι στιγμής είναι αυτά:
Nitrocellulose Lacquer Aerosol - Vintage Amber - 400mlTinted Nitrocellulose Guitar Lacquer Aerosol (Yellow)Να διευκρινίσω ότι οι μόνες επεμβάσεις που βλέπω ότι είναι πιθανόν να κάνω μόνος μου είναι κάτι σαν τα παραπάνω spray ή φινίρισμα με true-oil το οποίο απ' ό,τι διαβάζω είναι ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση. Γομα-λάκες (shellac), French polishing και άλλες τέτοιες εργασίες δεν τις σκέφτομαι καθόλου, καθώς φαίνεται ότι απαιτούν διαδικασίες πιο πολύπλοκες που μάλλον είναι πέρα των δυνατοτήτων μου.
Κάθε πρόταση ή βοήθεια ευπρόσδεκτη και συγγνώμη για το μακροσκελές post.