Καλως ηρθες στο forum.
Η κιθαρα που σου αρεσει ειναι μια χαρα για οσα θες.
Ετσι κι αλλιως αν συνεχισεις να ασχολεισαι με το αθλημα, θα αποκτησεις κι αλλες κιθαρες αργοτερα, οποτε δεν χρειαζεται να ανησυχεις για το αν θα παρεις τωρα μια κιθαρα για "να μεινει".
Θα συμφωνησω με την επιλογη humbucker για την γεφυρα, θα εχεις περισσοτερες επιλογες στο ηχητικο σου οπλοστασιο.
Απο την αλλη, μια καλη κιθαρα σε εναν χαλια ενισχυτη, θα ακουγεται χαλια...
Μια χαλια κιθαρα σε εναν πολυ καλο ενισχυτη θα ακουγεται θαυμασια (εξαρταται πανω απο ολα απο τον παιχτη φυσικα, αλλα γενικα αυτο ισχυει).
Με ενα 100ρικο για ενισχυτη, σιγουρα δεν θα πας σε κατι σπουδαιο.
Μπορεις επομενως να πας ειτε για καποια φθηνοτερη κιθαρα, ωστε να ριξεις λιγο παραπανω χρηματα στον ενισχυτη, ειτε να πας για καποια μεταχειρισμενη σαν αυτη που θες.
Οσο για τα ξυλα, εχε υποψην σου οτι ενω παιζουν ρολο στον τελικο ηχο του οργανου, στις ηλεκτρικες κιθαρες και ειδικα οταν μιλαμε για φθηνο εξοπλισμο (κιθαρα και ενισχυτη και ηχεια), τα ξυλα δεν παιζουν τον αναλογο ρολο που παιζουν στις ακουστικες και κλασσικες κιθαρες. Για την ακριβεια υπαρχουν αρκετοι κατασκευαστες που δεν χρησιμοποιουν καν ξυλο για τις ηλεκτρικες κιθαρες που παραγουν.
Θα ελεγα οτι στις ηλεκτρικες κιθαρες, το ξυλο παιζει κυριως στις λεπτομερεις του τελικου ηχου του οργανου. Μην ξεχνας οτι ο ηχος στην ουσια φτιαχνεται απο τον ενισχυτη, τα ηχεια και τα εφφε που εχεις και απο τον τροπο που τα χρησιμοποιεις. Ολα αυτα, ειναι σαν να λεμε το αντιστοιχο του σωματος μιας κλασσικης ή ακουστικης κιθαρας, το ηχειο σου δηλαδη, μεσω του οποιου ακους οσα δεν ακους με την κιθαρα unplugged. Οσο πιο καλο ειναι αυτο το "ηχειο", τοσο καλυτερο ηχο θα παιρνεις απο την κιθαρα σου, ΟΣΟ φθηνη κι αν ειναι αυτη.
Αυτο που πραγματικα πρεπει να κοιτας σε μια ηλεκτρικη κιθαρα, ειναι το αν σε βολευει στο παιξιμο, αν τα χαρακτηριστικα της ειναι αυτα που θες (μαγνητες, γεφυρα, ταστα, λαιμος, σωμα) και αν η κατασκευη ειναι καλη ποιοτικα. Απο κει και περα, ΟΤΙ ξυλα κι αν εχει η κιθαρα, μπορεις να ρυθμισεις τον ηχο της μεσω του ενισχυτη σου, των εφφε σου κτλ.
Τα ξυλα, οταν σε ενδιαφερει η εμφανιση και η αισθηση στο χερι, παιζουν σημαντικοτερο ρολο απο οσο παιζουν στον ηχο της κιθαρας.
Ετσι, αν σου αρεσει να φαινονται τα νερα του ξυλου απο κατω (καθαρα εμφανισιακο θεμα δηλαδη), θα θες να επιλεξεις μια κιθαρα με transparent χρωματα και με ωραια "νερα" (figuring) στο ξυλο.
Αν δεν σε ενδιαφερει κατι τετοιο και θες μασιφ χρωματα (πχ το candy apple που λες), μπορεις να πορευτεις και με ενα ταπεινο ξυλο απο κατω που θα βαφτει και δεν θα φαινεται τιποτα.
Στον λαιμο της κιθαρας τωρα, ο ρολος των ξυλων ειναι πολυ σημαντικος (τουλαχιστον για τους κατασκευαστες που χρησιμοποιουν ξυλα και οχι αλλα υλικα), μιας και θες ποιοτικα ξυλα και κατασκευη για να εχεις ενα σταθερο λαιμο που δεν θα σκευρωνει ευκολα κτλ.
Σε αυτη την περιπτωση βεβαια, μιας και μιλαμε για κιθαρες παραγωγης ειναι και θεμα τι θα σου κατσει. Για αυτο τον λογο, οτι κιθαρα και να παρεις, αν μπορεις, πηγαινε να την δοκιμασεις απο κοντα πριν την παρεις, γιατι μπορει η ιδια κιθαρα αλλα διαφορετικο μοντελο απο το ιδιο στοκ, να ειναι καλυτερη απο καποια αλλη (ειδικα σε πιο φθηνες κιθαρες).
To maple vs rosewood που ρωτας, εχει και παλι περισσοτερο να κανει με την αισθηση και λιγοτερο με τον ηχο, αν και διαφορες υπαρχουν σιγουρα. Οχι ομως τοσες που να μην μπορουν να αντιμετωπιστουν με την καταλληλη χρηση του ενισχυτη σου και εφφε σου.
Οποτε κι εδω θα ελεγα οτι η επιλογη αναμεσα στα 2, (υπαρχουν και αλλα ξυλα για ταστιερες αλλα δεν χρειαζεται να τα αναφερω τωρα), ειναι περισσοτερο θεμα αισθησης στο χερι και εμφανισης, παρα ηχητικη.