Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι έπιασαν την κιθάρα και προσπαθώντας να βγάλουν τραγούδια με το αυτί έμαθαν να παίζουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω γνωρίσει κανένα που να το έκανε αυτό για να μπορώ να κρίνω το αποτέλεσμα, απλά έχω διαβάσει κάποια posts εδώ κι εκεί. Η δικιά μου εμπειρία (μικρή μεν, αλλά παραμένει εμπειρία) είναι ότι σε όσους γνωστούς και φίλους έδειξα πέντε πράγματα στην κιθάρα και τους έδωσα ένα βιβλίο να συνεχίσουν μόνοι τους, τα παράτησαν μετά από λίγο καιρό. Αντίθετα, άλλοι που έκαναν οργανωμένα μαθήματα για λίγο καιρό (κανά δυο χρόνια) συνεχίζουν και παίζουν και μάλιστα αρκετά καλά. Μετά από αυτά έχω σχηματίσει τη γνώμη ότι καλύτερα αυτός που θέλει να παίξει κάποιο όργανο να ξεκινήσει με κάποιο δάσκαλο ώστε να πάρει τις βάσεις και μετά αν θέλει συνεχίζει έτσι ή συνεχίζει μόνος του και όπου βλέπει ότι έχει κενά ρωτάει κάποιον πιο έμπειρο.
Γενικά τα βιβλία είναι καλά στο να μεταδίδουν θεωρητικές γνώσεις. Για τις πρακτικές γνώσεις καλύτερα να υπάρχει κάποιος άνθρωπος δίπλα σου που να σου δείξει πώς να μάθεις. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και οι ξένες γλώσσες. Θα μάθαινε ποτέ ο φίλος σου αγγλικά (ξεκινώντας από το μηδέν) μόνο από μερικά βιβλία και βλέποντας παράλληλα ξένες ταινίες χωρίς υπότιτλους; Ακόμα και αν είχε στη διάθεσή του τα καλύτερα βιβλία γι' αυτό το σκοπό που θα περιείχαν όλη τη γραμματική, το συντακτικό και ένα λεξικό για να το λεξιλόγιο... Εγώ νομίζω πως κανένα οπτικοακουστικό υλικό δεν έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αντικαταστήσει την ανθρώπινη διδασκαλία.