Καλησπέρα φίλε,
ήμουν στο ίδιο τριπάκι πριν 3 χρόνια περίπου και έκανα ψαχτική για πάνω από μήνες (για να καταλλήξω τελικά σε
αυτήν). Η τιμή της ήταν τότε στα 2700 ευρώ. Το λέω για να μπορείς να συγκρίνεις κάποια features (αν και ηλεκτρακουστική) που θα γράψω πιο κάρω. Κατ'αρχήν να αναφέρω οτι είμαι κατ-ενθουσιασμένος με την συγκεκριμένη κιθάρα.
Η συγκεκριμένη λοιπόν είναι dreadnaught με cutaway. Μερικοί υποστηρίζουν οτι οι dread είναι καλύτερες σε strumming και flat-picking ενώ οι Jumbo είναι καλύτερες σε fingerstyle/jazz ύφος. Σίγουρα οι Jumbo καλύπτουν πιο χαμηλές συχνότητες οπότε θα χαρακτήριζες τον ήχο πιο "γεμάτο", χωρίς να είναι απαραίτητο όμως αφού αυτό εξαρτάται και από ξύλα, χορδές κτλ. Επίσης οι Jumbo έχοντας πιο μεγάλο σκάφος μερικές φορές παράγουν δυνατότερο ήχο (πάλι εξαρτάται και από χορδές και ξύλα όμως!). Από την άλλη τις dread θα τις χαρακτήριζες πίο ευέλικτες μιας και ανταποκρίνονται και σε ρυθμικές και σε πιο σολιστικές απαιτήσεις.
Γενικά οι dread εχουν sitka spruce (ή cedar) top και rosewood ή mahogany. Το cedar τήνει να δίνει πιο ζεστό ήχο (ως πιο μαλακό ξύλο). Για τα πίσω/πλαϊνά, το mahogany δίνει επίσης ζεστό ήχο αλλά είναι πιο βαρύ από το rosewood πχ που είναι πιο ελαφρύ αλλά έχει πιο οξύ ήχο. Εκτός λοιπόν από το μέγεθος/σχήμα, παίζουν μεγάλο ρόλο και τα ξύλα. Στις Jumbo κάποιες φορές θα συναντήσεις και maple.
Προσωπικά μου αρέσει ο ζυγισμένος ήχος. Γι αυτό και απέκλεισα Taylor και Gibson που έχουν μια τάση να τονίζουν τα πρίμα (στα αυτιά μου τουλάχιστον - καθάρα υποκειμενικό - για να μην πέσουν να με φάνε!).
Η D28 που προτείνεις είναι μία φανταστική κιθάρα. Εχω παίξει με αυτήν και σε αυτό το ύφος/ξύλα κτλ κινείται και η OMC που έχω. Εχει πολύ γεμάτο και balanced ήχο και πολύ γεμάτες μεσαίες. Από την άλλη στη Gibson δεν μου άρεσε το οτι τόνιζε σχετικά τα καντίνια. Ξαναλέω αυστηρά προσωπικό άκουσμα και προτίμηση αυτό!
Θα σου πρότεινα να κάνεις μια βόλτα σε μαγαζιά και να δοκιμάσεις επιτόπου όργανα. Σε αυτή την κατηγορία δεν θεωρώ οτι έχεις αμέτρητες επιλογές, παρόλα αυτά τα χρήματα είναι αρκετά για επιπόλεη κίνηση.
Μία λίγο πιο οικονομική λύση είναι και
αυτή. Υστερεί όμως στην ταστιέρα (δεν έχει έβενο που τον θεωρώ MUST για αυτή την κατηγορία).
Ελπίζω να βοήθησα