REVIEW: PREamp TubesΜε αφορμή το παρόν ποστ με τις αλλαγές λυχνιών, σκέφτηκα ότι είναι καλή ιδέα να ποστάρω και εδώ ένα αναλυτικό Review που είχα ποστάρει πολύ καιρό πριν στο forum της Cornford, με αφορμή μία δική μου έρευνα, σχετικά με τις προενισχύτριες και τελικές λάμπες που είχα τότε στην διάθεση μου.
Στο πρώτο μέρος, θα γράψω λίγα λόγια για τις προενισχύτριες λάμπες που έχω δοκιμάσει, επεκτείνοντας λίγο ακόμα το πεδίο, καθώς ο καιρός που έχει μεσολαβήσει μου έχει επιτρέψει να δοκιμάσω ακόμα μερικές μάρκες/μοντέλα. Οι απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και υποκειμενικές, αν και σε γενικές γραμμές, οι δικές μου εντυπώσεις συνάδουν λίγο-πολύ με αρκετά από τα γραφόμενα σε έγκριτα Tube Reviews που έχω κατά καιρούς διαβάσει.
Προενισχύτριες Λάμπες:
Sovtek 12AX7 / ECC83 WAΗ πιο κοινή «Κινέζικη» προενισχύτρια λάμπα που κυκλοφορεί. Εάν αγοράσατε οικονομικό ενισχυτή πρόσφατα, μάλλον έχει τέτοιες μέσα. Τίμιες για τα λεφτά τους, λίγο τραχείς στην χροιά. Βγάλτε τις από τον ενισχυτή σας, και κρατήστε τις στο συρτάρι για δεύτερες (ή τρίτες..)

EH 12AX7 / ECC83 V1ElectroHarmonics, επιλεγμένες με χαμηλά microphonics για την θέση V1. Kαλύτερες από τις Sovtek, λίγο πιο ραφιναρισμένες στην χροιά και κάπως λιγότερο τραχείς. Απλές και τίμιες. Από αυτές παίρνει και επιλέγει ο Tube Amp Doctor και βγάζει τις TAD.
EH 12AX7 / ECC83 Gold Κλασσικές ElectroHarmonics με επίχρυσα pins. Λίγο περισσότερο προσεγμένες από τις απλές EH, χωρίς πάντως σημαντικές διαφορές στην χροιά από τις επιλεγμένες V1 χωρίς επίχρυσα πόδια.
Tung-Sol 12AX7 / ECC83 Reissue V1 Ίσως οι καλύτερες non-NOS προενισχύτριες που κυκλοφορούν. Πολύ γεμάτος ήχος, δίνουν κάτι σαν “loudness” effect, γεμίζοντας τα μπάσα και καθαρίζοντας τα πρίμα. Εξαιρετικές για την V1 και για καθαρά κανάλια, χωρίς όμως να υστερούν σε distortion. Πολύ ισορροπημένες, χωρίς έμφαση στα μεσαία, με όμως αποτέλεσμα να μην κόβουν στην μίξη τόσο καλά όσο οι JJ.
JJ 12AX7 / ECC83 Selected GOLD Πολύ καλή, rock προενισχύτρια λυχνία, με μεσαία που κάνουν θαύματα. Επιλεγμένες, προσεγμένες, με επίχρυσα pins. Καθαρότατος ήχος, πολύ ωραίο smooth distortion με ολοκληρωμένη χροιά, που κόβει στην μίξη και βγάζει μπροστά τα μεσαία χωρίς αγριάδες, με τρόπο λαμπερό και κρυστάλλινο. Κόβουν καλύτερα από τις TungSol αλλά δεν έχουν αυτό το “loudness” effect τους.
JJ ECC803 Selected GOLDΜία έκδοση της ECC83 με μεγαλύτερο Plate. Την δοκίμασα στις θέσεις V1 και V2, αλλά μου άρεσε καλύτερα στην V2. Καλή για να ζωντανέψει λίγο περισσότερο ο ήχος. Εξαιρετική για να ανεβάσει λίγο το distortion σε καθαρά κανάλια και να προσδώσει λίγη λαμπερότητα. Δεν έχει παρόλα αυτά τις διαφορές με την ECC83 Selected GOLD που θα σε εντυπωσιάσουν.
Phase Inverter Λάμπες:
JJ 12AX7 / ECC83S BalancedΗ έκδοση της καλής JJ, με μετρημένα τα δύο στάδια ώστε να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, ώστε να κάνει καλύτερη δουλειά στην θέση του Phase Inverter. Πολύ καλή επιλογή για PI, γενικά αξίζει μία Balanced λυχνία πριν τις τελικές. Από χροιά είναι το ίδιο με τις JJ 12AX7.
Sovtek 12AX7 / ECC83 LPSΗ κλασσική Sovtek με LPS (Long Plate Spiral Heater). Κάτι περίεργο συμβαίνει με αυτήν την λυχνία στην θέση Phase Inverter. Δίνει κάτι ξεχωριστό στον ήχο, είναι μία τραχύτητα σε όμως σωστή ποσότητα πριν τις τελικές, είναι κάτι που δεν περιγράφεται εύκολα, αλλά σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσει κανείς εκεί ειδικά. H Elmwood βάζει συγκεκριμένα αυτήν την λυχνία στον PI των Modenna για την ιδιαίτερη χροιά της και το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό.
Επόμενο ποστ:
Review POWERamp Tubes με audio samples και μετά
επιλέγουμε λυχνίες ειδικά για τον LH50 και συζητάμε το γιατί μπαίνει που η κάθε μία.
EDIT: Η συνέχεια που αφορά το πως επιλέγουμε τις λυχνίες που θα βάλουμε, έχει διαχωριστεί από το παρόν θέμα και θα το βρείτε εδώ:
Επιλογή Λυχνιών για τον LH50