Στεφανε επειδη οπως σου ειπα παιζω πνευστο οργανο 40 ολοκληρα χρονια (τυχαινει να ειμαι και δασκαλος σε μερικα μαθητουδια μου, και σε θεωρητικο επιπεδο και σε πρακτικο), και επειδη τυχαινει τα πνευστα που παιζω να ειναι κλαρινο και
σαξοφωνο, ωφειλω φιλικα να σε πληροφορησω οτι στις συγχρονες τεχνικες μαθησης δεν υφισταται ορος "ασκησεις αναπνοης".
Η αναπνοη στον παικτη ερχεται μονη της μετα απο αρκετη εμπειρια
και καποια στιγμη μετα απο μερικα χρονια ανακαλυπτεις οτι ξερεις και αναπνεεις.Η αναγκη να μαθεις να παιξεις σωστα σε οδηγει και στο να αναπνεεις σωστα και στα σωστα σημεια (οπου τελειωνουν συζευγμενες νοτες).
Πολλες φορες στα πνευστα οργανα εχουν τεθει θεματα διαφορων μολυνσεων απο διαφορους μυκητες και ιους οι οποιοι αναπτυσονται μεσα στα οργανα απο τα σαλια και τα συστατικα τους (ποτε δεν παιζουμε πνευστο φαγωμενοι), αλλα ολα αυτα τα θεματα εχουν πλεον ξεπεραστει απλα και μονο με την καθαριοτητα και απολυμανση.
Καλο σκουπισμα του οργανου μεσα και εξω μετα απο καθε παιξιμο, και περασμα το καλαμι και μπουκινο (η αντιστοιχως το επιστομιο για τα χαλκινα) με καθαρο οινοπνευμα.
Οι μεγαλοι σαξοφωνιστες οπως θα εχεις ακουσει οταν ξεκινουν να παιξουν σεταρουν το καλαμι στο μπουκινο βγαζοντας το απο ενα ποτηρι με ουισκυ.
Αντιθετως θεμα καρκινου ποτε δεν εχει τεθει και απο πουθενα, και οπως το εθεσε ο συγκεκριμενος φιλος (mind circus)
ωστόσο από συζητήσεις που έκανα με άλλους μουσικούς μου είπαν ότι είναι σύνηθες και η πιο λογική εξήγηση που πήρα ήταν πως παίζοντας ένα πνευστό εισπνέεις μεγάλες ποσότητες αφιλτράριστου αέρα με ό,τι αυτός συμπεριλαμβάνει (σκόνες, καυσαέρια, γύρεις κτλ).
το εθεσε σαν να ειναι κοινο μυστικο μεταξυ των μουσικων, πραγμα το οποιο ειναι τελειως ανακριβες.Φυσικα ο καθ ενας εχει την γνωμη του και την αποψη του και αυτο ειναι σεβαστο, αλλα ακραιες αποψεις αν δεν ειναι ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ειναι αναξιες συζητησης και πρεπει να εχουν και την αναλογη διαχειριση.