Προσωπικά μετά από αρκετές δοκιμές κατέληξα στις Augustine τις μπλε. Το χρώμα δηλώνει τη σκληρότητα (οι κόκκινες είναι πιο μαλακές και οι μαύρες ακόμα πιο μαλακές). Οι πιο μαλακές έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν κουράζουν τόσο το αριστερό χέρι, αλλά "χάνουν" σε ένταση και για κάποιο λόγο νιώθω ότι δεν έχω τόσο έλεγχο στο δεξί χέρι. Αν θυμάμαι καλά τις είχα μάθει από το βιβλίο του Γεράσιμου Μηλιαρέση "Ήχοι και απόηχοι" το οποίο παρεπιπτόντως το συστήνω ανεπιφύλακτα στους κλασικούς κιθαρίστες. Αρκετά καλή επιλογή είναι και οι Savarez, ωστόσο το κόστος τους είναι μεγαλύτερο (γύρω στα 15 ευρώ αν θυμάμαι καλά). Τέλος, οι D'Addario είναι αρεστές σε αρκετούς κιθαρίστες. Δυστυχώς πάνε πολλά χρόνια από τότε που τις δοκίμασα και δε θυμάμαι πολλά για να σου πω εντυπώσεις... Όπως και νάχει καλό είναι να κάνεις δοκιμές και μόνος σου αφού τα γούστα είναι διαφορετικά. Ούτως ή άλλως οι χορδές είναι κάτι αναλώσιμο πάνω στο όργανο, οπότε θα έχεις αρκετές ευκαιρίες να δοκιμάσεις μια καινούρια μάρκα.
Όσον αφορά τη σκουριά, εννοείται ότι θέλουν αλλαγή. Το πότε θα αλλάξεις χορδές θα το καταλάβεις κυρίως από τον ήχο, δηλαδή γίνεται πιο μουντός (χάνει τις ψηλές συχνότητες) και δε μπορείς να κουρδίσεις εύκολα. Αν φτάσεις στο σημείο να βλέπεις ότι το χρώμα έχει αλλάξει κατά πολύ σημαίνει πως έχεις αργήσει πάρα πολύ να τις αλλάξεις. Η διάρκεια ζωής επηρεάζεται από το πόσο πολύ παίζεις, πόσο ιδρώνεις, το ph του ιδρώτα σου, την υγρασία του περιβάλλοντος κ.α. Σε μένα κρατάνε 2-3 μήνες κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Για να μη σου οξειδώνονται γρήγορα, καλό είναι να μην παίζεις με βρώμικα χέρια (μετά από πίτσα ας πούμε

), να τις σκουπίζεις όπως είπε ο ruounikz και να μην κλείνεις την κιθάρα αμέσως στη θήκη της. Τέλος, έχε υπόψη σου πως όταν σκουριάζουν οι χορδές είτε στην κλασική είτε στην ακουστική είτε στην ηλεκτρική, έχεις μεγαλύτερη φθορά των τάστων, το οποίο σημαίνει πως αν το κάνεις συστηματικά θα χρειαστούν πολύ πιο γρήγορα αλλαγή και είναι μια αρκετά ακριβή εργασία. Όλα αυτά πάντως είναι γενικές συμβουλές και κανείς δεν τις ακολουθεί ευλαβικά, απλά τα έχεις υπόψη σου και στην πορεία αναπτύσεις μια συνήθεια ανάλογα με την υπομονή σου και το συναισθηματικό δεσμό σου με το όργανο.