Μιλαμε για ηχογραφηση on the fly ( ολοι μαζι κι ο Θεος ας εχει ευλογησει τον ηχοληπτη με τη γνωση του πολυκαναλου ηχου on the mix ) ή για πολυκαναλη ηχογραφηση ανα οργανο;
Διοτι εαν ισχυει το 2ο, τοτε συνηθως τα studio κλεινουν και πακετα ωρων! Το πρωτο ειναι λιγο "ερασιτεχνικο" εαν γινει χωρις καποια προσυνεννοηση και κλεισιμο τουλαχιστον 8 ωρων ( ανα κομματι, εκτος εαν εχετε γραψει ξανα καποιο κομματι στο συγκεκριμενο χωρο, οποτε εχει "κουρδιστει" σωστα και οι χωρος/μηχανηματα/ηχοληπτης ).
Γενικα ειμαι κατα των ηχογραφησεων που γινονται με τη ψυχη στο στομα, με περιορισμενο χρονο, με αργοπορια μουσικων ή ακομα και μουρμουρα πριν ακομα μπει καποιος στη φαση της ηχογραφησης. Κυριως γιατι αυτο μειωνει γεωμετρικα την αποδοση της μπαντας, συν το γεγονος πως λογω "κακης" ατμοσφαιρας, ενδεχομενως ο ηχος να ειναι "μαπεξ" ( κι οχι η drums ).
Περα απο αυτο, το "κλεινω να ηχογραφησω" ειναι μια τακτικη που μονο στην Ελλαδα τη συνανταει κανεις, αφου για να πει καποιος πως μπαινει να ηχογραφησει, πρεπει να εχει περασει χιλια σταδια προετοιμασιας ( ενορχηστρωση, pre-rec takes, σωστο κουρδισμα της μπαντας με το χωρο και τον ηχοληπτη, συνεννοηση με τον ηχοληπτη* για τον ηχο που θελουν να βγαλουν, κλπ ) κι αρκετο χρονο.
Ιδιαιτερα τωρα με τη κριση, που εχουν πατωσει οι δουλειες των studio, υπαρχει ενας λογος παραπανω να το ψαξετε!
*δυστυχως στην Ελλαδα ο ηχοληπτης εκτελει και χρεη παραγωγου, πραγμα που ειναι λαθος, γιατι ο παραγωγος παρεχει το αυτι και το γουστο, ενω ο ηχοληπτης τη γνωση και την ικανοτητα να πετυχει τα παραπανω.