Γεια σου general!
Όλα τα κομμάτια μουσικής που ακούς βασίζονται πάνω σε μία κλίμακα. Οι διαθέσιμοι φθόγγοι (νότες) των μουσικών οργάνων είναι 12 (συν τις οκτάβες αυτών). Στην πράξη, κανένα κομμάτι δεν χρησιμοποιεί και τις 12, διότι είναι πάρα πολλές για να της "συγκρατήσει" ο ακροατής. Για αυτό το λόγο, τα κομμάτια περιορίζονται σε λιγότερους φθόγγους (π.χ., 7 - συν τις οκτάβες αυτών). Οποιοδήποτε σύνολο φθόγγων μικρότερο των 12, το οποίο χρησιμοποιείται για σύνθεση μουσικής, ονομάζεται κλίμακα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιους φθόγγους πρέπει να επιλέξουμε ώστε να έχουμε μια "καλή" κλίμακα? Το θέμα αυτό είναι μεγάλο, αλλά για την ώρα, έχε υπόψιν ότι η βασική κλίμακα της δυτικής μουσικής και την οποία ακούς πρακτικά σε όλα τα κομμάτια που παίζουν σε TV και ράδιο είναι η γνωστή ως "μείζονα" (ή "ματζόρε" ή major).
Η μουσική έχει, μεταξύ άλλων, δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο, και ίσως το σημαντικότερο, είναι η μελωδία, της οποίας οι φθόγγοι προέρχονται προφανώς από την κλίμακα στην οποία βασίζεται το κομμάτι. Το δεύτερο στοιχείο είναι η αρμονία. Αρμονία λέμε την συνήχηση περίσσοτερων του ενός φθόγγων ταυτόχρονα. Είναι το "χαλί" πάνω στο οποίο ακούγεται η μελωδία του κομματιού. Η απλούστερη εφαρμογή αρμονίας γίνεται με την χρήση συγχορδιών.
Συγχορδίες ονομάζουμε οποιοδήποτε σύνολο από φθόγγους που παράγονται/ακούγονται ταυτόχρονα. Το ερώτημα εδώ είναι, πόσοι και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι φθόγγοι. Στην απλούστερη και πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι τρεις, και, πάλι, επιλέγονται από τους φθόγγους της κλίμακας (αυτό είναι αναμενόμενο προκειμένου να υπάρχει "συνοχή" με την μελωδία). Το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί είναι άλλο θέμα που δεν θα αναφερθώ.
Η ονομασία της συγχορδίας δεν εξαρτάται από την "σειρά" με την οποία παρατάσσονται οι φθόγγοι (δηλαδή ποιος θα είναι ο χαμηλότερος-μπάσσος, ποιος από "πάνω" του κ.τ.λ.π.). Για αυτό το λόγο βλέπεις πολλά διαγράμματα της ίδιας συγχορδίας. Αν εξετάσεις τους φθόγγους των διαγραμμάτων που αναφέρεις θα δεις ότι σε κάθε ένα από αυτά υπάρχουν πάντα οι ίδιοι τρεις. Απλά, σε κάθε διάγραμμα η θέση του κάθε φθόγγου είναι διαφορετική. Αυτό, φυσικά, δίνει μια ελαφρά διαφορετική ακουστική αίσθηση μεταξύ τους, αλλά δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι αποτελούνται από τους ίδους τρεις φθόγγους και συνεπώς να είναι διαφορετικές "εκδοχές" της ίδιας συγχορδίας. Το ποια εκδοχή θα διαλέξεις να παίξεις έξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από αυτούς είναι και η ευκολία παιξίματος.
Τα παραπάνω δες τα απλώς σαν μία εισαγωγή στο θέμα. Ούτε πλήρης είναι, αλλά ακόμα και αυτά στα οποία αναφέρθηκα ίσως να μην είναι ξεκάθαρα (πιθανών λόγω δικής μου αδυναμίας στην περιγραφή). Καλό θα ήταν να βρεις έναν δάσκαλο (επαγγελματία ή μη) ή ένα βιβλίο (όποιο και να πάρεις θα είναι μια χαρά) για να καταλάβεις το θέμα καλύτερα και σωστά. Αν στην πορεία προκύπτουν απορίες εδώ είμαστε. Καλή συνέχεια!