Το ψάξιμό μου για το diveneck δεν μου έφερε κάτι. Υποθέτω πως προέρχεται από το dive + neck.
Θα ήθελα να ξαναρωτήσω: πόσο αισθητό είναι αυτό όταν η κιθάρα στηρίζεται στο πόδι, και,
προκειμένου για πρώτη κιθάρα σε αρχάριο, μπορεί να τον συνοδέψει χωρίς προβλήματα στα πρώτα του 5 χρόνια σπουδών ή όχι;
(πέραν του υποκειμενικού παράγοντα ενός ειδικού που μπορεί να βγάζει σπυράκια στο άκουσμα της λέξης βέργα).
Γιατί θα μπορούσαμε να το δούμε και σαν ένα extraδάκι όταν προσφέρει ρύθμιση του μπράτσου και + και -ώστε να ρυθμίσεις την απόσταση των χορδών από την ταστιέρα. (δεν μου ακούγεται και πολύ σωστό - πόση πια ευλυγισία έχει αυτό το μπράτσο - αλλά επειδή μου το είπαν το μεταφέρω προς συζήτηση).
To dive neck(σωστά το κατάλαβες) το συναντάμε κυρίως στα ηλεκτροενισχυόμενα όργανα,όχι στα εργοαστασιακά που υπακούνε σε patterns του cnc,
αλλά κυρίως σε χειροποίητες κατασκευές όχι και τόσο έμπειρων κατασκευαστών.
Απλά υπάρχει ένα στάδιο στην κατασκευή, που πρέπει να προσέξεις,ώστε να αποφύγεις πιθανό dive neck.
Παραπάνω έγραψα για "αίσθηση" diveneck,μην φανταστείς ότι θα την πάρεις και έχει τάση να βουτήξει στο πάτωμα και όντως η στάση σώματος βοηθά σε μια εξισορρόπιση.
Το dive neck είναι καταστροφικό στις ηλεκτρικές,σκέψου να παίζει όρθιος και να "βουτάει" η κιθάρα..
Εμένα προσωπικά αν μου προσθέσεις +150gr στο μανίκι της κλασσικής,τη στιγμή που ολόκληρη η κιθάρα μου ζυγίζει 1440gr θα το καταλάβω και θα με επηρεάσει.
Εσύ που ξεκινάς τώρα και δεν έχεις προηγούμενο κριτήριο,δεν θα σε επηρεάσει.
Απλά να θυμάσαι ότι η βέργα στην κλασσική,εφαρμόστηκε για να "εξισορροπήσει" κατασκευαστικές αδυναμίες.
Το truss rod στην κλασσική δεν είναι ρυθμιστής του ύψους των χορδών από την ταστιέρα,όπως καταλαβαίνω ότι το αντιλαμβάνεσαι.
Μην συγκρίνεις με την ακουστική/ηλεκτρική.
Σε ίσιο μανίκι κλασσικής αν θέλουμε να επέμβουμε στο ύψος χορδών προηγείται το κόκκαλο στη γέφυρα,το κόκκαλο ψηλά(Nut),κ.λ.π.
Τέλος,θα σου πρότεινα όταν θα αλλάζεις χορδές(δηλαδή όλο το σετ χορδών) στην κλασσική,να της αλλάζεις μία-μία και όχι να βγάζεις ταυτόχρονα και τις έξι αφήνοντας το μανικι χωρίς τάση
Να προσέχεις την συντήρηση,υγρασία και μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας.
Δεν χρειάζεται να αγοράσεις σετ,που να είναι πάνω από το normal tension δηλαδή(hard tension,extra hard tension).
Σκέψου ότι ο Paco de Lucia,που μάλιστα παίζει flamenco,φοράει χορδές Luthier-Normal Tension.
A, και αν όταν διαλέξεις τελικά μοντέλο πας σε μαγαζί,να ξέρεις ότι όσες κιθάρες του ίδιου μοντέλου και αν πιάσεις,
έχουν διαφορές.
Μικρές ίσως, αλλά έχουν,κι ας είναι εργοστασιακές.
Οπότε αν τις αντιληφθείς και μόνος σου,μην σου κάνει εντύπωση.
Επίσης στις φτηνές κατηγορίες τιμών μην πολυεπηρεάζεσαι από laminated back & sides και μη.
Ψάξε τον ήχο και την αίσθηση στο χέρι που σου αρέσει.
Άλλωστε οι εταιρείες έχουν μεγάλες κολυμβήθρες για να βαφτίζουν μαόνι,κάθε μαονοειδές
και indian rosewood ότι παλλίσανδρο τους έρθει κατά νου.
Εν κατακλείδι,θα σου πρότεινα να πάρεις μια κιθάρα χωρίς βέργα και απλά να την προσέχεις λίγο.