Για τα δε ωδεία δε γνωρίζω τι γίνεται, αλλά πιστεύω ότι είτε μουσική διδάσκει κάποιος, είτε θρησκευτικά, είτε χημεία, ο μισθός του , είναι μισθός δασκάλου - καθηγητή.
Τα ωδεία ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που είχαν μειώσει τις αποδοχές των καθηγητών,όταν ξέσπασε η "κρίση".
Υπάρχουν ωδεία που στο πρόγραμμα σπουδών τους παρέχουν ακόμη και 20λεπτα μαθήματα κιθάρας,δηλαδή μέχρι να βγει η κιθάρα από
τη θήκη και να παίξει μια κλίμακα ο μαθητής πρέπει να φύγει.
Επίσης ειδικά στην επαρχία,το μερίδιο του κάθε καθηγητή από κάθε μαθητή εντός Ωδείου είναι τραγικό.
Ενδεικτικά θα σου γράψω ότι συνάδελφός μου αμοίβεται με λίγο κάτω από 5€/ώρα.
Ας πούμε ότι χρειάστηκε 4 χρόνια σπουδών για να γίνει καθηγητής να πάρει ένα πτυχίο
Μπερδεύεις τις μουσικοπαιδαγωγικές σχολές(πανεπιστήμια) που δεν κατοχυρώνουν επάρκεια σε ένα μουσικό όργανο,
με σπουδές σχεδόν τριπλάσιας διάρκειας συγκριτικά με τα 4 χρόνια που έγραψες.
Αν μάλιστα μιλάμε και για δίπλωμα,τα χρόνια ανεβαίνουν.
Όμως επειδή ο καθηγητής πρέπει να ζήσει κιόλας, του δίνουμε και 1.000ευρώ μισθό το μήνα + 112ευρώ = 1.112ευρώ/μήνα.
Με τα 1000 ευρώ φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στο μισθό των μόνιμων καθηγητων;
Έχοντας δουλέψει σαν αναπληρωτής καθηγητής Μουσικής σε σχολείο,έχω να σου πω ότι το ποσό που έγραψες αφορές παρελθούσες εποχές.
Επίσης οι καθηγητές που διδάσκουν σε Ωδεία ή κάνουν ιδιαίτερα,ενώ ταυτόχρονα απασχολούνται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση είναι
μειοψηφία.Και αυτό αιτιολογείται εύκολα από το διαφορετικό καθεστώς πρόσληψης ωδειακών και πανεπιστημιακών καθηγητών.
Ένας καθηγητής που αποφοιτά από ωδείο,εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει καμία πιθανότητα,ούτε καν ωρομίσθιας εργασίας σε δημόσιο σχολείο.
Έχω ένσταση ακόμη και για το εύρος ωριαίας αντιμισθίας που αναφέρεις.
15-30 ευρώ;
Ρίξε μια ματιά στις αγγελίες του kithara και πες μου αν βρήκες έστω και ένα μάθημα όχι με 30,αλλά με 20 ευρώ/ώρα.
Στην πρώτη σελίδα υπάρχει μάθημα ακόμη και με 5ευρώ/ώρα.
Αν τώρα μου βρεις καθηγητή που προετοιμάζει σπουδαστή στην τελευταία του χρονιά για δίπλωμα και πρέπει να είναι πάνω από το κεφάλι του,εκεί δικαίως ανεβαίνει η τιμή.
Οι τιμές στα ιδιαίτερα όχι μόνο της μουσικής,αλλά και άλλων ειδικοτήτων έχουν πιάσει πάτο.
Και αν και έγραψες ότι δε θέλεις να κάνουμε αναγωγές με άλλα επαγγέλματα εγώ θα σου αναφέρω ένα παράδειγμα.
Συνέκρινέ μου αν θες, κάποιον που πάσχισε 9 ή 12 χρόνια για μια επάρκεια μουσικού οργάνου και αμοίβεται με 10ευρώ/ώρα,
με κάποιον που πήγε ένα εξάμηνο σε μία σχολή κομμωτικής και βγάζει το ίδιο ποσό σε ένα τέταρτο της ώρας.
Τέλος,το κράτος δεν μπορεί να καθορίσει τους κανόνες που έγραψες σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς.
Κι αυτό γιατί δεν προέρχονται όλοι όσοι διδάσκουν από κρατικά ιδρύματα ώστε να υπήρχε κάποια διαβάθμιση μεταξύ
πτυχίων,διπλωμάτων,κ.λ.π.
Κάποιοι είναι από εξωτερικό,άλλοι από ιδιωτικά ωδεία,άλλοι έχουν RGT και πάει λέγοντας.
Κάποιοι δεν έχουν κανενός τύπου πιστοποίηση.
Οπότε αυτό που γράφεις δεν είναι εφικτό.