Εισαι λαθος, να μη πω και εγω σε ποσα σημεια. Καταρχας αν παιζεις καιρο live (στο ευχομαι) θα δεις οτι η δουλεια γινεται συνηθως και με αρκετα φτηνοτερα μηχανηματα. Μερικες φορες συμφερει να μη παιρνεις το ακριβο σε περιεργα μαγαζια η οταν δεν μπορεις να το ευχαριστηθεις.
Οσο για τους γιατρους και τους επιστημονες, υπαρχει μεγαλη αναλογια.
Θα σου πω δυο πραγματα-παραδειγματα.
1) Ετυχε να κανω μια απονευρωση. Απετυχε, ταλαιπωρηθηκα πολυ. Αλλαξα αρκετους οδοντιατρους, ημουν στρατο αρκετοι ηταν φιλοι, εκαναν ο,τι μπορουσαν. Πηγα σε ενα εξειδικευμενο, πολυ μπροστα απο τους αλλους, καθηγητης κυριολεκτικα και μεταφορικα. Κατεληξα να δωσω τοτε 200-250? Τα διπλα παντως απο τα κανονικα. Σε τρεις επισκεψεις ειχα την υγεια μου. Ο ανθρωπος, δεν ηξερε να σφραγιζει δοντια, ηταν εξειδικευμενος μονο σε ενα πραγμα, το σφραγισμα το πληρωσα σε αλλο γιατρο. Ηταν τα λεφτα που ευχαριστηθηκα οσο λιγα γιατι πηρα αυτο που ηθελα και στην προκειμενη περιπτωση χρειαζομουν κιολα. Βαλε οπου οδοντιατρος, στην τελικη μια ακριβη μαρκα ενισχυτων. Αν το θες/χρειαζεσαι θα το πληρωσεις. Δεν συμπεφτουν βεβαια παντα ολα αυτα μαζι.
2) Δεν θελω να εκφραστω αρνητικα προς τα εσενα ομως λαβε υποψη τα εξης.
Δεν ξερω το επαγγελμα σου ουτε και με ενδιαφερει. Δεν θελω να σχολιασω το επιπεδο μορφωσης σου γιατι ειναι ασχετο, κανε μια προσπαθεια ομως να μαθεις λιιιιιγο ορθογραφια να παρει!
Παρε 3 επαγγελματα που χρειαζονται στην κοινωνια. Ενος εμπειροτεχνιτη. Ενος που τελειωνει ενα βασικο επιπεδο μορφωσης και ενος γιατρου γιατι απαιτει διαρκη μορφωση που ουσιαστικα δεν τελειωνει ποτε.
Ο πρωτος μπορει να δουλεψει μη σου πω απο τα 16. Μεχρι τα 30, μπορει να εχει παραξει εργο εννομα και ακομη και με 15-20000 εισοδημα (μη σου πω παραπανω στις καλες εποχες) ετησιως, σε 10 χρονια να εχει συντηρησει τον εαυτο και χοντρικα να βαλει και μπολικα στην ακρη.
Ο δευτερος, θα αργησει να παραξει εργο ισως λιγο παραπανω και δεν ειναι καν και σιγουρο οτι τελειωνοντας λυκειο/ΤΕΙ/ΑΕΙ θα βγαζει παραπανω χρηματα αν και αρκετες φορες εχει και αλλα ωφελη αλλα θα σε πηγαινα κατευθειαν στον τελευταιο.
Ο γιατρος, δεν θα κερδισει ουσιαστικα λεφτα πριν απο ενα σεβαστο ηλικιακο σημειο στη ζωη του και στην αρχη θα ειναι λιγα (αγροτικο, ειδικοτητα). Λιγοτερα απο αρκετους. Αφου τελειωσει την ειδικοτητα μπορει να ειναι και 32 χρονων (ισως και παραπανω) και να χρειαστει και 2η. Μετα θα αρχισει να παραγει το εργο του και να κερδισει χρηματα. Εως τοτε, θα πρεπει να τον συντηρουν αλλοι, να μη βγαζει λεφτα και ουσιαστικα να θυσιασει και πολλα απο τα καλυτερα του χρονια χωρις ουσιαστικα γερη οικονομικη βαση. Κοινως οχι μονο δε θα βαλει στην ακρη αλλα θα φαει και απο τα ετοιμα αλλων.
Τι θες λοιπον να χρεωσει αυτος ο ανθρωπος για αυτην την υπηρεσια? Δεν θιγω καν κυρος, μορφωση, κοινωνικο status. Στο λεω ακομη και απλα με μαθηματικα κριτηρια. Η κοινωνια χρειαζεται και αυτες τις υπηρεσιες σε ολες τις διαβαθμισεις. Δεν ειναι απολυτα δικαιο, να πρεπει να ισοφαρισει το χρονο που δεν δουλεψε για να μπορεσει να υπαρχει γιατρος για οσους τον χρειαζονται? Εχεις προσεξει το πρωτο μου παραδειγμα με τον εξειδικευμενο οδοντιατρο? Και 500 να μου ζητουσε αν ηταν ο μονος που θα με εκανε καλα, θα τα δινα.
Δεν εχει να κανει καν με τα λεφτα, ενας μπορει να πουλαει 10 σομπες και να βγαζει 500 στο κομματι καθαρα, αυτον δεν τον κανει καλυτερο η χειροτερο απο ενα γιατρο η οποιονδηποτε. Μαγκια του βεβαια!
Αλλα σαν "επιστημονας" (ειμαι φαρμακοποιος) δεν θα απολογηθω ποτε για τα οσα βγαζω, λιγα η πολλα και αμα μιλας για σπασμενα φοιτητικα χρονια και στερησεις δεν ξερεις τι σου γινεται. Και εχω βαλει και ενα προσωπικο οριο αξιοπρεπειας/επενδυσης προσωπικου χρονου. Για 500 ευρω αυτη την δουλεια δεν την κανω που λεει ο λογος. Δεν αξιζει. Σιγουρα οχι η ευθυνη και το αγχος η ο χρονος που λειπεις απο το σπιτι. Για 1300-2000 που εχουν ριξει τους γιατρους στο δημοσιο, πιστευω φοβερα οτι τους εχουν ριξει και τους εχουν φερει δυσαναλογα κοντα σε αλλα επαγγελματα. Δεν λεμε να γεμισει ο κοσμος γιατρους, αλλα οταν φιλος μου μου λεει οτι δουλευει στο δημο οδηγος και παιρνει 1200 ε αι @#%Ρ#%@# ετσι απλα.
Θες να το γυρισεις στους ενισχυτες?
Diezel, mesa, bogner ειναι οι εξειδικευμενοι οδοντιατροι. Δεν χρειαζεται να απολογηθουν για τις τιμες τους, δεν πανε αυτοι στους πελατες οι πελατες τους ψαχνουν. Και ας ειναι και υπερχρεωμενοι και ο,τι θελεις. Και παντα κοιτανε και τον ανταγωνισμο. Ειπαμε για αντιγραφες, αλλα τις πατεντες που εχει καταθεσει, απο νωρις εστω και απλες η mesa boogie τελικα πολλοι γελουσαν, αλλα τωρα μασανε τα λογια τους (επι της ουσιας, ποσο καθυστερησε ο Bugera trirec ενω ο wizard δεν κυκλοφορησε ΠΟΤΕ).
Διαβασε αν θες και για το law of diminishing returns και θα δεις οτι εφαρμοζεται αριστα.
Ο zeoy τα καλυψε ολα πανω κατω για αυτην και τις υπολοιπες κατηγοριες. Εγω π.χ. θαυμαζω παρα πολυ τον hartley peavey. Αντι-σνομπ, σε επαφη με τον μουσικο και γνωστης απιστευτου φασματος στα μηχανηματα ηχου, προσφερει λυσεις απο πολυ οικονομικα εως high end. Βραβευτηκε για αυτο και του αξιζε κατα τη γνωμη του. Τα βαζει με bugera τα βαζει και προς τα πανω αν χρειαστει ξερωντας που παταει στην αγορα!