Saved, να σου πω εγώ το κουλό μου.....Ακόμη όταν δεν ήξερα κανένα μουσικό όργανο, πιστεύω όχι μόνο εγώ αλλά και ο περισσότερος κόσμος, όλο και κάτι θα έτυχε να σφυρίξει και να τραγουδήσει, που δεν είχε ακούσει πουθενά, δίχως να περιμένει να μάθει κάποια κλίμακα. Από την άλλη οι περισσότεροι, σίγουρα έχουν τραγουδήσει και σφυρίξει τραγούδια άλλων, που το πιθανότερο να βασίζονται σε κλίμακες, αυτό δε σημαίνει όμως ότι οι ίδιοι γνωρίζανε από κλίμακες. "Εδώ τώρα θα πω μεγάλη κουβέντα" ( που λέει και η Άντζελα Δημητρίου )
Έαν εσύ ή ο οποιοσδήποτε, κατά ένα μαγικό τρόπο, όπως ακριβώς σιγοτραγουδάς ή σφυράς για πρώτη φορά μία μελωδία ή αντιγράφεις μία μελωδία με τη φωνή σου, με το σφύριγμά σου, με το μουγκριτό σου, καταφέρνεις να το κάνεις αυτό και με την κιθάρα σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα αυτοσχεδιάζεις και τζαμάρεις με άλλους μουσικούς τότε είσαι αστερίας. Διότι για κάποιο λόγο, μαγικό λόγο, τα χέρια σου και τα δάχτυλα σου, καρφώνονται ακριβώς πάνω στα τάστα που γουστάρει το μυαλό σου. Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει ότι το μυαλό σου, έχει χαρτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια ηχητικά μουσικά ολόκληρη την ταστιέρα και η κιθάρα έχει γίνει το τρίτο σου χέρι και το δεύτερο λαρύγγι σου.
Επειδή αυτό είναι δύσκολο θεωρώ να το έχει κάποιος, ένα χάρισμα, μαγικό χάρισμα, ε χρειάζεται να μάθει κάποιος αρκετή θεωρία μουσικής, να παιδευτεί με το όργανο, να κινηθεί πάνω σε κάποια μονοπάτια, να ακολουθήσει κάποιες πεπατημένες, κάποια μεθοδολογία, ώστε να καταφέρει και να παίζει στην κιθάρα του σε real time ακριβώς αυτό που σκέφτεται στο μυαλό του. Ιδιαίτερα όταν επρόκειται για σύνθετα πράγματα, που αν και είμαι άσχετος από μουσική, τολμώ να σκεφτώ ότι μιλώ για πράγματα που ξεπερνούν τις 1-2-3 συνεχόμενες οκτάβες σε πολυπλοκότητα.
Στην ουσία δηλαδή σε ρωτάω, αν πατήσω εγώ τη νότα C, σε ένα συγκεκριμένο τάστο της κιθάρας, μπορείς να καταλάβεις ποια είναι η νότα αλλά περισσότερο από το pitch της νότας, σε πιο τάστο και πια χορδή βρίσκομαι ?