Όλες οι κιθάρες μπορούν να παίξουν τα πάντα με τους ανάλογους μαγνήτες (το έχουμε συζητήσει πολλάκις) αν η fender σου κάθεται καλά στο χέρι βάλε όποιον μαγνήτη σου αρέσει (προτείναμε αρκετούς πάνω) και είσαι κομπλέ. Αν δεις τις charvel, κάποιες jackson (π.χ. την signature του Adrian Smith) ακόμα και τη σειρά Stripes από EVH όλες stratocaster shaped (και φτιάχνονται από τη fender πλέον). Ακόμα και η fender βγάζει strats με διπλούς, floyd rose, compound fredboard και ψιλά τάστα τα οποία είναι πιο "metal" oriented (πχ. Jim Root stratocaster με EMG active και jumbo τάστα).
Όλο το θέμα στα 80's με τις superstrat ήταν ότι πολλοί ήθελαν το strat shaped σχήμα, αλλά τα γκάζια της gibson με τους διπλούς μαγνήτες. Εκεί ξεκίνησε το όλο θέμα, και εκεί εδραιώθηκαν ονόματα στο χώρο όπως Charvel και Jackson που πρόσφεραν αυτό ακριβώς.
Περισσότερο ρίσκο ενέχει να βρεις μία κιθάρα που θα σου κάτσει καλά (όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να έχεις παραπάνω από 1, είτε δεν μπορείς να βρεις για να δοκιμάσεις πριν αγοράσεις και αγοράζεις με βάση specs) παρά το τι ήχο θα έχει. Αν η κιθάρα σου σε βολεύει στο πώς κάθεται πάνω σου, στο μπράτσο, το προφίλ, τα τάστα, το radius, το βάρος και σου αρέσει οπτικά, με ένα σετ μαγνήτες (ή και με ένα μαγνήτη ακόμα) θα έχεις ένα όργανο που θα είναι στα μέτρα και τα γούστα σου. Τώρα για το θέμα των μαγνητών, ευτυχώς είναι ένα λογικό κόστος σε σχέση με το τι θα πάρεις, και είναι τέτοια η αγορά μεταχειρισμένων που μπορείς να πάρεις κάποιον να τον δοκιμάσεις και αν δεν σου κάνει να τον πουλήσεις με ελάχιστες χρηματικές απώλειες.
Όσον αφορά το drop tuning (είτε μιλάμε για full drop πχ D standart είτε μιλάμε για μία χορδή μόνο πχ Drop D (D,A,D,G,B,E)) όλες οι κιθάρες μπορούν να το υποστηρίξουν με το ανάλογο setup πάντα (ρύθμιση truss rod, ρύθμιση στα αυλάκια του nut ώστε να πατάνε οι χορδές σωστά και ρύθμιση intonation). To τι χορδές θα χρησιμοποιήσεις για να το πετύχεις είναι δικό σου θέμα. Εγώ ακολουθώ τον εξής κανόνα. Παίζω με 10-46 σε Ε standart. Αν θελήσω να κουρδίσω σε D standart παίρνω ένα set 11αρες (11-48) και πετυχαίνω το ίδιο tension με αυτό που έχω συνηθίσει. αν θέλω να παίξω σε Drop D, αλλάζω μόνο τη χορδή που θα χαμηλώσω με ένα νούμερο επιπλέον ανά τόνο που ρίχνω, π.χ την 46άρα Ε την κάνω D με χορδή 0,48 και έχω πάλι το ίδιο tension σε όλες τις χορδές. Αν θέλω να κουρδίσω 2 τόνους κάτω π.χ. σε drop C (C,A,D,G,E - λέμε τώρα) χρησιμοποιώ 0,50 χορδή.