Η ευκολη απαντηση ειναι: Ολα αυτα που ειπες και προερχονται απο γνωσεις και εμπειρια πολλων ετων, σε εναν που αρχιζει τωρα φαινονται οχι κινεζικα αλλα ιερογλυφικα. Ποσο μαλλον να κατσει να τα κανει μονος του.
Πιο αναλυτικα:
ΑΛΛΟ floyd ΑΛΛΟ edge (ή γενικά Ibanez) ΑΛΛΟ trem....
ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ....
Εδω τα μπερδεψε ο μαστορας ο πολυδιαφημισμενος και μου εστησε την γεφυρα στραβα.
Δεν μπερδευω τιποτα. Ο λογος που μιλαω για γεφυρες ΤΥΠΟΥ floyd rose,ΟΧΙ floyd rose, ειναι γιατι ειναι οι πιο γνωστες γεφυρες αυτου του τυπου που ξερει ο πιο πολυς κοσμος. Αυτο και μονο. Φυσικα η edge III η δικη μου εχει πολλες διαφορες και για την εμπειρια μου με αυτη την συγκεκριμενη μιλαω. Και η Εdge III ειναι τυπου floyd rose, την floyd rose ειχαν σαν βαση οταν την εφτιαχναν οι κυριοι της ibanez.
Και εγω ταλαιπωρήθηκα με το edge zero ii-7, μετά απο 23 χρόνια εμπειρίας με floyd.... μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Οι Ibanez θέλουν στρώσιμο, κυρίως τα ελατήρια. Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ευαίσθητες στην παραμικρή αλλαγή, και κυρίως στην αρχή, που η κιθάρα δεν έχει 'κάτσει" ακόμη. Επίσης, έχουν επιπλέον locks, και άλλες ιδιαιτερότητες, που τα πιο απλά floyd δεν έχουν. Οσο πιο 'engineered" είναι το τρεμ τόσο πιο δύσκολο στο setup και αυτο ισχύει παντού.
Επιτελους παραδεχεσαι καποια δυσκολια στο θεμα, γιατι ως τωρα ''ολα ωραια ολα καλα no problem'' ελεγες. Ναι, οι edge III ειδικα ειναι πολυ ευαισθητες στις αλλαγες, πχ 1/4 της πληρους περιστροφης τους να βιδωσεις τις βιδες που συγκρατουν τα ελατηρια, θα υπαρξει τεραστια διαφορα ως προς την τελικη κλιση που θα παρει η γεφυρα. Σε αντιθεση με αλλες παρομοιες γεφυρες που βλεπω βιντεο να βιδωνουν και να βιδωνουν και να βιδωνουν.
Λες και ξανα λές οτι " Ακομη κι αν βαλεις καινουριες χορδες μπορει να σου στραβωσει η γεφυρα ή να αλλαξει η τονικοτητα" . Αυτο ΠΩΣ το εννοείς? εννοείς αλλαγή της κλίσης της γέφυρας? σε σχέση με το επίπεδο του σώματος? Γιατί αν βάλεις ΙΔΙΕΣ χορδές αυτο είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να συμβεί. Αν βάλεις άλλης διάμετρου τότε πρέπει να περιμένεις να συμβεί, αν και επυδενί αυτο δεν συνιστά "χάλασμα" ή αλλαγή της τονικότητας, πρέπει να είσαι bethoven για να το καταλάβεις. (εκτός και αν τα saddle holes σου έχουν απλά πάθει βλάβη και τα saddles φεύγουν... κοίτα παρακάτω)
Ναι μπορει να βαλει διαφορετικες χορδες κατα λαθος, μπορει να μη θυμαται τη διαμετρο. Απιθανο ειναι? Ανθρωποι ειμαστε. Αλλα μου εχει συμβει και με ιδιες χορδες. Και ειδα μεγαλη διαφορα στην τονικοτητα και δεν ειμαι καθολου Μπετοβεν. Μιλαω για διαφορα πανω απο 8 cents. Πρεπει κατι να ειχα κανει λαθος φυσικα, ημουν
αρχαριος. Και οχι, δεν εχει καποια βλαβη καπου, γιατι απο οταν εμαθα τα απαραιτητα ολα δουλευουν ρολοι.
H κλιση της γεφυρας μπορει να στραβωσει επισης, ναι. Η ιδεα ειναι να κουρδιζεις μεχρι να σταθεροποιηθει το κουρδισμα αρκετα ωστε στη συνεχεια να κλειδωσεις το nut και να κουρδιζεις με τα fine tuners στη συνεχεια για μικροαλλαγες. Το θεμα ειναι ομως οτι ο αρχαριος μπορει να συνεχισει να κουρδιζει περιμενοντας να σταθεροποιηθει το κουρδισμα 100% με τα nut ξεκλειδωτα. Και οσο το κανει αυτο η ταση των χορδων γινεται μεγαλυτερη απο την ελξη των ελατηριων και η γεφυρα σηκωνεται ως αποτελεσμα.
Κανενα τρεμολο και τιποτα που να κανει το οποιοδηποτε τρεμολο δεν αξιζει τις επιπλοκες. Βλαστημησα που δεν πηρα hard tail για χρονια ωσπου να μαθω την συγκεκριμενη γεφυρα. Οι περισσοτεροι απο τα λεγομενα σας ειχατε με σταθερη γεφυρα την πρωτη κιθαρα σας και πηρατε την 2η ή 3η με τρεμολο. Το οποιο σημαινει οτι ειχατε καβαντζα αλλες κιθαρες να παιξετε αν ειχε θεμα αυτη με το τρεμολο. Κατι που δεν θα ισχυει αν εχει μονο μια με τρεμολο καποιος.
Ξαναλεω το παιδι θελει να παρει μια απλη κιθαρα να μαθει να παιζει. Ετσι κι αλλιως αν/οταν προχωρησει θα θελησει να παρει καποια καλυτερη κιθαρα και μπορει να κοιταξει τοτε μια με τρεμολο.