Καλημέρα σε όλους, ελπίζω να είστε καλά!
Έκανα μία μετονομασία στον τίτλο του τόπικ - βοήθεια (γενικά) για τον bugera, μιας και θέλω την άποψή σας και για ένα άλλο θέμα που ίσως έχει προκύψει.
Και λέω ίσως, γιατί άλλαξα μόνος μου τις λυχνίες - τελικά είναι πιο εύκολο από ότι φανταζόμουν, καθώς μόνο το προστατευτικό πλαίσιο θέλει ξεβίδωμα - δεν ανοίγεις τον ενισχυτή (ευτυχώς, γιατί από ότι κατάλαβα υπάρχει κίνδυνος να σκοτωθείς και δεν με ψήνει και πολύ η φάση, πάνω που αρχίζω να φχαριστιέμαι λίγο τη μουσική).
Τις άλλαξα όλες (JJ 12ax7 στην προενίσχυση, sovtek EL84 matched pair στην ενίσχυση) εκτός από μία, αυτή της προενίσχυσης που αντιστοιχεί στο βρώμικο κανάλι. Ο λόγος είναι γιατί πήγα μεν να την αλλάξω, αλλά έτσι όπως τη θαύμαζα από ψηλά, έπεσε και έσπασε. Ήταν πολύ κινηματογραφικό το σκηνικό, θύμιζε λίγο Ντάφυ Ντακ να μπερδεύεται και να κάνει τα ζογκλερικά του, αλλά τελείωσε με δάκρυα και ιδρώτα. Προφανώς θα την αλλάξω και αυτή, παρήγγειλα ήδη καινούρια - για την ώρα φοράει την παλιά πάνω, η οποία τα έχει παίξει εντελώς.
Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο ότι αυτή η μία λαμπίτσα της προενίσχυσης (μία από τις 3, αυτή που αντιστοιχεί στο βρώμικο) δεν αλλάχτηκε, αλλά όταν ξεκίνησα να παίζω ξανά με τον ενισχυτή, στο καθαρό κανάλι πάντα, στις μπάσες νότες ακούγεται κάπως, πως να το πω: σα φιμωμένος. Σαν πολύ μπάσος. Ενοχλητικά θα έλεγα.
Με την επιφύλαξη λοιπόν να επανέλθω με εντυπώσεις όταν θα έχω αλλάξει και αυτή την τελευταία λαμπίτσα, ήθελα να ρωτήσω αν παίζει η πιθανότητα να έχει χάσει την απόδοσή του το ηχείο - να έχει πχ ξεραθεί ή τίποτα τέτοιο, και να θέλει και αυτό αλλαγή.
Παρόμοια ηχητική συμπεριφορά έχει και ο Vox VT20+ που του άλλαξα κι αυτουνού λαμπίτσα, και κάνει κι αυτός το ίδιο μπάσο φιμωμένο ήχο. Και οι δύο ενισχυτές είναι 7-8 χρόνων. Δεν έχουν πολυπαίξει, αλλά η ηλικία είναι ηλικία.
Ήθελα απλά μια άποψη, γιατί δεν ξέρω από ενισχυτές και ηχεία. Τώρα μαθαίνω ουσιαστικά. Και γενικά έχω ψιλοκουραστεί, φτιάξε το ένα, φτιάξε το άλλο, ζαχαρώνω ένα bugera v5 καινούριο που έχει μόνο 2 λαμπίτσες όλες κι όλες και είναι και σελφ biasing, να φχαριστηθώ, γιατί παιδεύομαι να μάθω να παίζω κι ο ήχος δε με ικανοποιεί και είμαι και σε ευαίσθητη ηλικία και γκόμενα δεν παίζει (βασικά αυτές φταίνε για όλα).
Καλά, σταματάω εδώ.
Άμα έχετε καμιά ιδέα, πείτε. Υγεία και δύναμη σε όλους.