O Spider δεν είναι boutique λαμπάτος ενισχυτής, αλλά είναι αξιοπρεπέστατος για practice και για παίξιμο μέσα στο σπίτι. Δες τι ήχο έχει βγάλει ο Loomis με το Spider ΙV, υπάρχει σχετικό βίντεο στο ΥΤ.
Επειδή κι εμένα κάποτε "μου έφταιγε" ο Spider, ο κακός ήχος κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το κακό παίξιμο...
Δεν το λέω απαξιωτικά, είπες ότι παίζεις ένα χρόνο και, αν δε μιλάμε για 10 ώρες τη μέρα μεθοδική μελέτη, με μετρονόμους κλπ, ακόμα λογικά είσαι σε πολύ αρχικά στάδια. Να σε βάλω να ακούσεις φίλο μου παιχταρά, technical death metal κιθαρίστα, μέσα από Spider III 15άρη και RG των 400 ευρώ, να τα δεις όλα. Εξάσκηση, εξάσκηση και πάλι εξάσκηση!
Πάντως η γνώμη μου είναι ότι δεν αξίζει για κανένα λόγο αναβάθμιση μαγνητών η συγκεκριμένη Epiphone. Στο τσακίρ κέφι κανένα μεταχειρισμένο στη γέφυρα. Για μένα κράτα τα λεφτά να πάρεις κάτι ωραίο, που θα το χαρείς και θα ανανεώσει και το ενδιαφέρον σου για το όργανο.
Πχ τι παίρνεις πλέον με 550 ευρώ:
http://www.thomann.de/gr/epiphone_les_paul_matt_heafy_6_string.htm
Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω!
Εχω δοκιμάσει αρκετούς ενισχυτές και κιθάρες (βλέπε υπογραφή) και δεν είναι πάντα ο εξοπλισμός το θέμα. 1002 παράγοντες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα με κυριότερο τον παίκτη! Practice makes perfect που λέμε στο χωρίο...
H σειρά line6 spider δε φτάει πάντα για τη χρήση της και υπάρχουν λίγα καλά reviews για αυτή κι ακόμη λιγότεροι χρήστες που διάβασαν το manual αυτού του προγραμματιζόμενου ενισχυτή. Έχω πάρει line6, απ' τον spider II 15 μέχρι το spider III 75 έως το spidervalve-Bogner με 2Χ12" v30. Τα αρχικά settings ήταν πάντοτε τραγικά και ήθελε προγραμματισμό και πειραματισμό μέχρι να βρεις τους ήχους σου. Το manual λέει πως θα προγραμματίσεις σωστά τα κανάλια, noise gates, booster, εφφέ κλπ που "κρύβει" μέσα του ένας spider. Ο 75W 1Χ12" είναι εκείνος με τον οποίο παίζω πάντα και είναι workhorse. Αν βρεις τέτοιο μεταχειρισμένο σε καλή τιμή, χτύπα τον!
Συγκροτήματα όπως οι Asia, που είναι άρχοντες της αρμονίας και του prog, έχουν line6 μηχανήματα (π.x. 212 flextone στa live και τις ηχογραφησεις).
Κατά τ΄άλλα, και η κιθάρα έχει σίγουρα το ρόλο της και μάλιστα η Epi special είναι τραγική! Την είχα πάρει ως αρχάριος, την κράτησα για πειραματισμό κι άλλαξα nut, κλειδιά, ηλεκτρικά, έτριψα τάστα και μόνο τότε κρατούσε κούρδισμα κι έπαιζε αξιοπρεπώς. Είχε κοντραπλακέ σώμα (από φύλλα μαόνι, έτσι για να λέμε "mahogany"), το μπράτσο έπερνε κλήση μόλις άλλαζε ο μήνας (κι η θερμοκρασία λίγο) και τελικά την έδωσα να φύγει. Παρότι μου άρεσε η diy βελτίωσή της, δεν ξαναπέρνω bolt-on κοντραπλακέ "les paul" που μόνο les paul δε μπορεί να λέγεται.
Για προτάσεις νέου εξοπλισμού:
Για 7χορδή, δεν είναι νωρίς, αντιθέτως πρέπει να ξεκινήσεις practice όσο νωρίτερα για να ανακαλύψεις νέα κόλπα πάνω στην ταστιέρα μιας 7χορδης.
http://www.thomann.de/gr/epiphone_les_paul_matt_heafy_7_string.htm http://www.thomann.de/gr/ibanez_sir27fd_ipt.htm Από μαγνήτες, οι παραπάνω κιθάρες έχουν emg και dimarzio που είναι μια χαρά. Μαγνήτες βέβαια αλλάζεις στο μέλλον αν θέλεις (όπως κάνουν οι περισσότεροι κιθαρίστες) και βάζεις ό,τι σου αρέσει. Μπορείς π.χ. να πάρεις πιο οικονομική καλή κιθάρα και να βάλεις αργότερα duncan pickups (υπάρχουν στο ebay - αγγελίες πολλοί και σε άριστες τιμές).
Κατά τ΄άλλα, το καλύτερο είναι να έχεις 2 κιθάρες: τη μια για practice και για abuse ώστε να της τρως τα τάστα και να μη σε νοιάξει συν μια καλή για recording/live/πρόβα κλπ. Από ενισχυτές, παλι 2: ένα για practice (line6) κι ένα για καλές περιπτώσεις (που δε θα του τρως τις λάμπες καθε μέρα) όπως bugera λαμπάτο.
Με το budget που διαθέτεις και αρκετό ψάξιμο σε μαγαζιά-αγγελίες, μπορείς να πάρεις άριστο εξοπλισμό!