ναι αυτο που δεν εχω καταλαβει ακομα ομως ειναι,τελικα ειναι θεμα εφε , η ειναι θεμα κιθαρας η αλου εξοπλισμου? δηλαδη μπορω με τον υπαρχον εξοπλισμο που εχω? η χρειαζεται και κατι ακομα, πχ καποιο πεταλι ας πουμε?
Οι φίλοι σου είπαν κάποιες σωστές και χρήσιμες ιδέες.
Εγώ θα ήθελα να καταλάβεις πως δουλεύουμε μία πεταλιέρα και πως προσεγγίζουμε τον ήχο-στόχο.
Στα videos που παρέθεσες, βλέπεις ότι και οι δύο έχουν Stratocaster, οπότε εκεί πράγματι έχουμε μία διαφορά με την κιθάρα σου. Όμως ο Gary Moore δεν παίζει με Stratocaster. Οπότε καταλαβαίνεις ότι έχουμε και άλλες παραμέτρους που παίζουν.
Τώρα πιά δεν χρησιμοποιώ πεταλιέρα, όμως θα σε βοηθήσω με μία μεθοδολογία από την δική μου εμπειρία, από τον τρόπο που βρήκα βέλτιστο τα τελευταία 6 χρόνια για τις δικές μου (GNX1 και αργότερα GNX3000).
Τα ποσοστά είναι τελείως αυθαίρετα και απεικονίζουν την δική μου αντίληψη.
Πως προσεγγίζουμε και με ποιά σειρά τον ήχο που θέλουμε να φτιάξουμε με την πεταλιέρα:1. Ο
ήχος της κιθάρας μετράει
15%. Όπως βλέπεις είναι μάλλον λίγο, καθώς το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης της πεταλιέρας επικρατεί εν πολλοίς του ήχου της κιθάρας μας. Επέλεξε όπως και να έχει τον μαγνήτη της κιθάρας σου που χωρίς πεταλιέρα ακούς ότι προσεγγίζει την χροιά του ήχου-στόχου σου.
2. Ο
ήχος του μοντέλου ενισχυτή μετράει
40%. Βλέπεις ότι εδώ πέφτει το περισσότερο βάρος. Επέλεξε το μοντέλο ενισχυτή που προσεγγίζει την χροιά του ήχου-στόχου σου. Εάν τίποτα δεν πάει κοντά τότε φτιάξε το δικό σου, Αυτό είναι εφικτό σε πολλές πεταλιέρες. Αλλιώς κατέβασε μοντέλα από το διαδικτυο και δόκίμασε όσα πιο πολλά μπορείς.
3. Ο
ήχος του μοντέλου καμπίνας μετράει
20%. Επέλεξε το μοντέλο καμπίνας που δίνει περισσότερο στο μοντέλο ενισχυτή που διάλεξες την χροιά του ήχου-στόχου σου.
4. Ο
ήχος του EQ μετράει
20%. Βλέπεις επίσης αρκετά σημαντικό είναι το EQ, κατ'εμέ εξ'ίσου σημαντικό με το μοντέλο καμπίνας. Πρέπει να ρυθμίσεις με φροντίδα το EQ section και εκεί
περιέργως θα βρείς ότι μπορείς να κάνεις αρκετά σημαντικές βελτιώσεις για να φτάσεις στην ήχο που θέλεις.
5. Ο
ήχος των πρόσθετων effects μετράει
5%. Βάλε ότι άλλο θέλεις όπως reverb, delay, κλπ.
5α. Εάν η πεταλιέρα σου έχει προσομοίωση
stompboxes, τότε αυτά έχουν δική τους χροιά και μπορεί να επηρρεάζεουν τον ήχο πολύ περισσότερο από το 5%. Αν ισχύει αυτό, τότε αντιμετώπισε τα ως σημαντικό μέρος του (2).
6. Όλα αυτά τα κάνεις και τα ακούς με τον δικό σου
ενισχυτή, ο ήχος του οποίου επηρρεάζει όλα τα ανωτέρω και κατ΄επέκτασιν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ποσοστά. Αν παίζεις με το
καθαρό κανάλι και αφήνεις την πεταλιέρα να φτιάξει όλα τα άλλα, παραμόρφωση, χροιά κλπ, έχεις (αρκετά) καλές προοπτικές να διατηρήσεις τον αρχικό σου ήχο και σε άλλους ενισχυτές στο καθαρό κανάλι, όπως πχ. εάν πάς σε ένα προβατζίδικο.
ΑΞΙΩΜΑ:
Δεν προκειται να βρεις έτοιμο ακριβώς τον ήχο που ψάχνεις. Πρέπει να τον φτιάξεις με φροντίδα και προσοχή για την δική σου κιθάρα και τον ενισχυτή. Αλλιώς όλοι θα παίζαμε με τα presets από τις πεταλιέρες, που δεν συμβαίνει.
Για την GNX3000 αγόρασα ένα Library από συνεργαζόμενο κατασκευαστή με πάνω από 600 μοντέλα γνωστών ενισχυτών και αυτό με βοήθησε πάρα πολύ να φτιάξω καταπληκτικούς ήχους που προσέγγιζαν πολύ τους ήχους-στόχους των αγαπημένων μου καλλιτεχνών και να την φτάσω στα θεωρητικά της όρια.
Στο τέλος με κούρασαν βέβαια τα πραγματικά της όρια, που είναι τα όρια που βάζει ο ψηφιακός ήχος και οι ψηφιακές πεταλιέρες γενικά.