Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τα sites. Uber βοηθητικά. Είχα κολλήσει κάμποσο στο proguitarshop.
Θα ξεκινήσω με το τρέμολο. Η κιθάρα μου έχει, (Blade RH-2 Classic), αλλά είναι μίας κατευθύνσεως. Δηλαδή ρίχνει την τονικότητα. Σκεφτόμουν να κάνω μετατροπή (δηλαδή να αφήσω τους ειδικούς να την εγχειρήσουν) για να την ανεβάζει κιόλας. Αλλά όλοι δείχνουν πολύ σίγουροι για τις ικανότητες τους στο θέμα (μάλιστα κάποιος από ένα κατάστημα μου είπε να του την αφήσω και να την κάνει τζάμπα) και φοβάμαι ότι θα χαλάσουν κάτι στην διαδικασία.
Επίσης, κάποιοι μου έχουν πει ότι όταν χρησιμοποιείς το τρέμολο για higher pitch, ξεκουρδίζεται η κιθάρα γρήγορα. Μέχρις στιγμής, όσο το έχω χρησιμοποιήσει εγώ όμως για lower δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Καταλαβαίνω τα physics πίσω από αυτό, αλλά γίνεται τόσο γρήγορα και έντονα αισθητό? Σε βαθμό που ανά κομμάτι να πρέπει να την ξανακουρδίζεις δηλαδή?
Αυτό που ουσιατικά ρωτάω είναι... θα κάνω μαλ***α αν επιτρέψω αυτή την αναβάθμηση σε μία κιθαρούλα που μέχρις στιγμής κατατάλλα με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη? Δεν ζητάω για ευθύνες, απλά απόψεις από άτομα που γνωρίζουν καλύτερα για αυτά.
Πάμε στα εφέ. Τί απ' όλα να σκεφτώ... Ο ενισχυτής μου (Vox AD30VT) έχει κάποια εφέ. Πολύ respect γενικά, αν και δεν έχει ποδοδιακόπτες ούτε πεταλιέρα. Οπότε, μία γρήγορη κίνηση με το χέρι για να αλλάξω κανάλι κτλ. Έχω γίνει ελαφροχέρα στο θέμα, αλλά το ότι δεν έχει πεταλιέρα για κάποια εφέ, πχ το Wah, είναι κρίμα. Κυρίως το reverb και το delay χρησιμοποιώ από κει.
Anyhow, για να μην τα πολυλογώ, οι ήχοι που τελευταία με ενδιαφέρουν είναι τα εφέ για το κομμάτι που έχω ανεβάσει στο προηγούμενο post και άλλο αγαπημένο τούτο:
Buckethead - SoothsayerΣτο 4:05 κάνει το ανέβασμα με τρέμολο ή κάποιο εφέ? Γενικά, στο 2 μισό part ο τύπος κάνει κάποια απίστευτα ανεβάσματα. Έχω δει τα περισσότερα, αν όχι όλα τα live του κομματιού και ο τύπος το παίζει πάντα διαφορετικά ενώ παράλληλλα πατάει δίαφορα κουμπάκια αν του τη βιδώσει. Εμένα με ενδιαφέρει ο ήχος που βγάζει σε αυτή την βερζιόν τέλος πάντων. Το κομμάτι το παίζω με ελαφρύ reverb και πιο έντονο delay στο καθαρό, και με wah στο distorted. Όχι, εννοείται ότι δεν έχω βγάλει όλο το κομμάτι. Ο τύπος πιάνει τραγικές ταχύτητες, αλλά το παλεύω. Το αργό part μέχρι το 4:05 περίπου έχω βγάλει, γι' αυτό και τώρα έχω κολλήσει λίγο εκεί.
Κάποτε είχα βρει ένα site που σου περιέγραφε εκτενώς τι εφέ βάζει μία μπάντα σε ένα κομμάτι κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι έχω ξεχάσει ποιο site είναι και δεν μπορώ να το ξαναβρώ για κάποιον λόγο. Θυμάμαι ότι κάποια κομμάτια ήταν τρελά deceiving. Εκεί που νόμιζες ότι ήταν σίγουρα αυτό και αυτό το εφέ, ξαφνικά έβλεπες ότι ήταν άλλα 5 στην μέση ή ακόμα και τίποτα απ' αυτά που είχες προβλέψει. Είμαι λίγο soundfreak I know. Δεν έχει σχέση με κάποια πρακτικότητα η πόρωση μου. Δεν έχει σχέση με ηχογράφηση σε studio ή youtube video. Απλά πορώνομαι με τον ήχο που ακούω και θέλω να μπορώ να τον παράγω κιόλας για την δική μου ευχαρίστηση. Γενικά, μου αρέσει να πειραματίζομαι με ήχους πάνω στην κιθάρα.
Long post... ελπίζω να μην σας τα ζάλισα τελίως και να μου απαντήσετε πάλι...