Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη...
Το Zoom G5n παρουσιάστηκε στο φετινό ΝAMM. Θα αργήσει λίγο ακόμα να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, οπότε δεν μπορούμε να πούμε πολλά σε αυτή τη φάση. Με μια γρήγορη ματιά, το G5n φαίνεται να είναι βελτιωμένο λειτουργικά σε σχέση με το G5 (το προηγούμενο μοντέλο), αλλά δεν ξέρω αν έχει πιο εξελιγμένους αλγόριθμους ή γενικά καλύτερη ποιότητα ήχου. Και απ' ό,τι βλέπω, το G5n φαίνεται να έχει σαφώς λιγότερες προσομοιώσεις (69 εφφέ, 5 μοντέλα ενισχυτών και 5 καμπίνες) σε σχέση με το G5 (123 εφφέ, 22 ενισχυτές και 22 καμπίνες). Πιθανόν το G5 να αποσυρθεί κάποια στιγμή από την εταιρία, αν και στην ιστοσελίδα της Zoom δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο προς το παρόν. Ούτως ή άλλως όταν βγαίνει ένα καινούργιο και ανανεωμένο μοντέλο, είναι φυσικό η τιμή του παλιότερου να μειωθεί, οπότε μπορεί κανείς να βρει ευκαιρίες για μια καλή αγορά. Επιπλέον, το Thomann και άλλα Ευρωπαϊκά καταστήματα καμιά φορά βάζουν προϊόντα B-stock σε χαμηλή τιμή, οπότε όταν τα αγοράσει κάποιος εξαφανίζονται από την ιστοσελίδα.
Πέρα από αυτό, μην περιμένεις να σχηματίσεις άποψη για το συγκεκριμένο πολυεφφέ (ή και για κανένα άλλο) από ένα γρήγορο video στο youtube. Κάθε παρόμοιο μηχάνημα χρειάζεται αρκετό πειραματισμό και πολλές ρυθμίσεις ώστε να φτιάξεις καλούς ήχους, γιατί από τα preset και μόνο στην καλύτερη περίπτωση μπορείς απλά να πάρεις μια ιδέα για το τι μπορεί να κάνει το μηχάνημα. Τουλάχιστον αυτό λέει η δική μου εμπειρία.
Τέλος δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείς όταν λες ότι το G5n είναι "κάπως πιο οικονομικό για την εταιρία από θέμα κατασκευής";