Eternauta, έστω ακόμη και ότι αποδέχομαι το κείμενό σου, βλέποντάς το ουδέτερο προς θετικό. Αδιαφορώντας για την επιστημονικότητα του και το επίπεδο του, αντιλαμβανόμενος ότι είσαι ένα παιδάκι 8 χρονών, (δεν το λέω υποτιμητικά) που πολύ απλά βλέπει κάποια στραβά και ενδιαφέρεται να αλλάξει το κόσμο προς το καλύτερο. Όχι μόνο το δικό σου καλύτερο αλλά το καλό του κόσμου. Όμως, συμβαίνει το εξής, ανάμεσα σε ένα παιδί και σε κάποιον που έχει ξεπεράσει αυτό το επίπεδο. Το παιδί, θέλει, αγωνιά, οραματίζεται, ξέρει με ένα δικό του τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά και ακόμη προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να το αλλάξει. Συνήθως ένας τρόπος, χωρίς εμπειρίες, γνώσεις, εφόδια, ανάλογη δύναμη για να κινηθεί στο κόσμο των μεγάλων κτλπ. Ένας μεγάλος όμως, που όντως έχει ξεπεράσει το στάδιο του παιδιού, θα πρόσφερε ένα τέτοιο κείμενο, μόνο έαν έγραφε από κάτω τους τρόπους και τις λύσεις, one by one, για να πραγματοποιηθεί αυτό που λες. Καμμιά δεν είναι η τέλεια λύση, αλλά προσεγγιστικά, προσφέρεις τρόπους και λύσεις για κάτι καλύτερο. Έαν πιάσω και αναφέρω όλα τα κακά του κόσμου, που πιστεύω εγώ ότι είναι κακά, αλλά κατά κάποιο τρόπο πέσω μέσα...και είναι όντως τα κακά του κόσμου και πω προς το τέλος, αδέρφια μου, ενωθείτε να γίνει ο κόσμος καλύτερος.....δεν προσφέρω κάτι. Ίσως αυτά όλα με κάποια μορφή, να τριγυρνάνε στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων. Δεν προσφέρουν όμως κάτι. Δεν είναι αυτά φίλε μου που θα ανάψουν τον διακόπτη στον μηχανισμό της προσπάθειας, για κάτι καλύτερο.
Τώρα βέβαια, την αναφορά του Δεκέμβριου του 08, την βρίσκω εντελώς άκυρη. Όπως την βρήκα ακόμη και τότε. Για μένα εντελώς άσχετος ο λόγος που συνέβησαν όλα αυτά, με το περιστατικό του Αλέξη. Άλλωστε και όλα όσα συνέβησαν, άσχετα τα θεωρώ και μεταξύ τους. Καθένας έκανε την γκλάβα του και όλοι μαζί μια ενιαία φασαρία. Η συνέχεια σιωπηλή, σα να μη συνέβηκε ποτέ, τίποτα από όλα αυτά. Να με συγχωρείς αν σου προσβάλλω τα συναισθήματά σου για εκείνες τις μέρες, αλλά για μένα προσωπικά, δεν συνέβει τίποτα.
Αυτό που σου λέω φίλε μου, είναι απλά λύσεις. Προγραμματισμός. Συγκεκριμένα πράγματα. Ιδέες στις οποίες μπορεί να στηριχτεί κάποιος. Να σου φέρω και ένα άκυρο παράδειγμα. Η ιδέα σου, θα πρέπει να είναι τόσο πιασάρικη όσο τα δάνεια που βγάλανε οι τράπεζες και έχουν όλο το κόσμο στο χέρι και ακόμη ο κόσμος δανείζεται και χρεώνεται παρά τα κακά και τα άσχημα που βλέπει. Εσύ λοιπόν ή ο οποιοσδήποτε θέλει το καλό του κόσμου, πρέπει να συλλάβει μία τόσο έξυπνη και πιασάρικη ιδέα, υψωμένη στο τετράγωνο αν γίνεται. Λέω στο τετράγωνο, γιατί αν τα δάνεια συνεχίζουν να τα παίρνουν ενώ τους κάνουν κακό, την δική σου ιδέα θα πρέπει να την ακολουθούν με τον ίδιο ζήλο γιατί θα τους κάνει καλό. Βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τόσο τέλειο, αλλά όπως καταλαβαίνεις, προσεγγιστικά και αναλογικά, θα πρέπει να τους καλυτερεύει τη ζωή. Άσχετα με το κακό που προκάλεσαν και προκαλούν τα δάνεια, ήταν και είναι μία φοβερή ιδέα που ο κόσμος αγκιστρώθηκε επάνω της. Αυτό ψάχνεις και εσύ. Ο Δεκέμβριος, να το γενικεύσω, ήτανε μια ομάδα αποτυχημένων ιδεών.
Μην με ρωτάς τι προτείνω εγώ. Αν το είχα σκεφτεί, θα το είχα προτείνει ήδη. Οι μαγικές ιδέες λείπουνε φίλε μου και μετά ακουλουθούν και οι αναλύσεις. Είναι αυτό που λέμε, έπιασε! πέτυχε! σκέφτηκε ο άλλος να φτιάξει το σελοτέηπ, πήρανε όλοι! σκέφτηκε ο άλλος να φτιάξει το ραδιόφωνο πήρανε όλοι! άμεση χρησιμότητα φίλε μου! Έφτιαξε ο Απόλλωνας την πενικιλίνη, τσαπ! πήρανε όλοι! Φτιάξε και εσύ κάτι να το πάρουνε όλοι, για το καλό τους και θα το πάρουνε!
Germ, σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου, εν μέρη αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα......αλλά είναι πολυσύνθετο το θέμα. Λογική....ορμές και πάθη και ένστικτα..επιλογές..χαρακτηριστικά...γεννετήσιες τάσεις....Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με το τι είναι ο άνθρωπος, γιατί είναι και ποιος είναι ο σκοπός του. Ναι μεν είναι υπαρκτά αυτά που λες, αλλά δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω κάπως. Συμβατικά, κάτι μπορεί να γίνει, εφόσον όμως υπάρχει ένας κοινός σκοπός και μια κοινή λογική. Υπάρχει όμως ? Αν δεν υπάρχουν, μπορούμε να τα δημιουργήσουμε ? Πολύπλοκο και νομίζω, εν μέρη έχει ξανασυζητηθεί και άλλού σε συζητήσεις που έγιναν με τον pappou.