Ναι αλλα ο οργανοποιος θα την φτιαξει ως προς το φινιρισμα οπως τη θελεις και ως προς την ταστιερα για το δικο σου χερι ,αν το ζητησεις, αν εχει μικρη ή μεγαλη σωματικη διαπλαση. Εγινε για μαθητρια μας που η ταστιερα ειναι μικροτερη απο το κανονικο σε πλατος και μηκος χιλιοστα. Μη ορατη διαφορα με το ματι αλλα σιγουρα την αντιλαμβανεσαι στο παιξιμο.
Σίγουρα. Αλλά πληρώνεις σήμερα μια προκαταβολή για μια κιθάρα (και ένα σεβαστό ποσό στην πορεία) η οποία μέχρι να τελειώσει και να την πιάσεις στα χέρια σου δεν έχεις ιδέα πως ακούγεται. Επίσης δεν έχεις και ιδέα πόσο θα σου κρατήσει. Γιατί η χειροποίητη είναι μέν άψογη στο φινίρισμα την ώρα που την πιάνεις στα χέρια σου αλλά αν σε 2 χρόνια σκεβρώσει το καπάκι εξαρτάσαι από την καλή θέληση του οργανοποιού για το άν θα αναλάβει εξ ολοκλήρου να στην επισκευάσει. Και φυσικά δεν ξέρεις σε τι βαθμό είναι αυτό εφικτό.
Παίζω πολλά χρόνια κλασσική κιθάρα (και προφανώς δεν το λέω για να το παίξω ειδικός, γνώστης κλπ) και από μικρός θεωρούσα ιδανικό το να μου φτιάξει κάποιος μια κιθάρα στα μέτρα μου. Μπήκα λοιπόν σε αυτή τη διαδικασία. Έσκασα περίπου 1.000.000 δραχμές τότε και πήρα (μετά από περίπου 7 μήνες) μια κιθάρα η οποία ήταν πραγματικά καταπληκτική από γνωστό και σεβαστό μάστορα. Όταν όμως πέρυσι έφτασα να έχω φάει τον καβαλάρη σχεδόν τελείως για να κάθονται οι χορδές σε ικανοποιητικό ύψος και αποφάσισα να πάω την κιθάρα στο μάστορα για να τη δεί λέει έχει σκεβρώσει το καπάκι και θέλω 500 ευρώ για να ξεκολλήσω λαιμό και καπάκι, να φτιάξω το bracing και δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθει εντελώς...
Όταν τον ρώτησα γιατί συνέβη, μου είπε διάφορα απαράδεκτα για απότομες μεταβολές υγρασίας, απροσεξία εκ μέρους μου, ότι την είχα δήθεν κόντρα σε καλοριφέρ, ότι δεν αεριζοταν σωστά μέσα στη θήκη κλπ. Που προφανώς δεν ίσχυαν γιατί ξέρω αρκετά καλά πως πρέπει να προσέχω ακουστικά όργανα.