(Δεν ήμουν σίγουρος αν πρέπει να βάλω αυτό το θέμα στις Συναντήσεις, προς το παρόν το βάζω εδώ και βλέπουμε...)Ονειρεύεστε συχνά να κάνετε ένα ταξίδι σε εξωτικά μέρη όπως η Βραζιλία αλλά δεν ξέρατε που και τι να ψάξετε για να μάθετε περισσότερα;
Λοιπόν εγώ μπορώ να σας βοηθήσω και αν θέλετε μπορώ να οργανώσω εκδρομή στη Βραζιλία για να πάμε σαν γκρουπ! Προσωπικά, το σχέδιό μου είναι να πάω στις αρχές του 2005 για να χαρώ το καλοκαίρι (εννοώ _και_ στον Νότο, γιατί στον Βορρά είναι πάντα καλοκαίρι). Αν όμως σαν γκρουπ μας βολεύει άλλη ημερομηνία, το κανονίζω. Ελπίζω οτι έτσι θα έχουμε και φτηνότερα εισητήρια. Σας δίνω λοιπόν μερικά στοιχεία για να αρχίσετε να ονειρεύεστε...
ΈξοδαΤο τοπικό νόμισμα (Real) έχει πέσει ακόμα πιο πολύ από τα προηγούμενα ταξίδια μου και το ευρώ έχει μεγαλύτερη αγοραστική αξία (και είναι καλοδεχούμενο από ανταλλακτήρια συναλλάγματος και τράπεζες, δε χρειάζεται να αλλάξετε σε δολάρια).
Το πιο μεγάλο έξοδο, είναι τα αεροπορικά εισητήρια. Την εποχή που πάω εγώ, μετά τα Χριστούγεννα και πριν το Καρναβάλι, κοστίζουν περίπου 700 ευρώ μετ'επιστροφής. Φαντάζομαι οτι τα Χριστούγεννα τα πάντα θα είναι πιο ακριβά, ακόμα δεν ξέρω πόσο, όμως θα είναι ωραία να χαζεύετε τον Άγιο Βασίλη (και όχι μόνο) στη παραλία και να πετάξετε τριαντάφυλλα στη θάλασσα το βράδυ της πρωτοχρονιάς προς τιμή της θεότητας της θάλασσας (Καθολικισμός και πνευματισμός (spiritualism) μπλέκονται στη Βραζιλία).
Αεροπορικά εισητήρια εσωτερικού μπορείτε να αγοράσετε από Ελλάδα, το πακέτο 5 μονών διαδρομών (τις προεπιλέγεις) που αγόρασα πέρσι κόστισε 400-450 ευρώ (αρκετά αλλά όχι υπερβολικά, αν σκεφτείς οτι η Βραζιλία είναι μεγαλύτερη από την Ευρώπη (πλην Ρωσίας)). Νομίζω όμως οτι τελικά είναι προτιμότερο να τα αγοράζεις από εκεί, όπου και όποτε θες.
Η διαμονή δεν κοστίζει ακριβά. Για παράδειγμα έχω βρει ξενοδοχεία σε διάφορες πόλεις με 10-15 ευρώ. Προσωπικά, συνήθως φιλοξενούμαι σε φίλους.
Για το φαγητό μη σας απασχολεί. Με 3-4 ευρώ τρώτε μέχρι να σκάσετε!
Αν σκέφτεστε πολύ το κόστος του ταξιδιού, σκεφτείτε επίσης και τα λεφτά που θα εξοικονομήσετε αγοράζοντας από εκεί πράγματα που εδώ είναι πανάκριβα, πχ. κοσμήματα με πολύτιμες/ημιπολύτιμες πέτρες, ή σκέτες ημιπολύτιμες πέτρες (ένα από τα πάθη μου), ρούχα, παπούτσια, γυαλιά, αξεσουάρ, κλπ.
ΓλώσσαΣτη βραζιλια μιλανε πορτογαλικα, αλλα αρκετοι καταλαβαινουν και ισπανικα (αλλα δεν μπορουν να μιλησουν). Δεν υπάρχουν πολλοί που μιλούν αγγλικά, και αν μιλούν δεν τους καταλαβαίνεις με αυτή τη προφορά που έχουν. Αν θελετε, σας κανω βασικα μαθηματα πορτογαλικων.
Διάρκεια ταξιδιούΟ χρόνος που θα περάσετε εκεί εξαρτάται από το πόσα πράγματα θέλετε να δετε (και βέβαια από το πόσο χρόνο έχετε διαθέσιμο). Η χώρα είναι τεράστια, μικρότερη από τη Κίνα, μεγαλύτερη από την Αυστραλία, και περίπου 64 φορές η Ελλάδα (στοιχεία από
CIA - The World Factbook). Υπάρχουν πολλά και μέρη και πράγματα για να δεις με πολλές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, όσον αφορά τη φύση, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, τις φυλές και τους χαρακτήρες των ανθρώπων... τα πάντα! Μόνο οι παραλίες είναι λίγο-πολύ οι ίδιες: απέραντες παραλίες με άμμο, και που και που μερικά βράχια στο τέλος τους. Για τα υπόλοιπα, θα μπορούσα να γράφω για πολύ ώρα.
Εγώ κάθε φορά που πάω ξοδεύω όλη μου την άδεια εκεί (4-5 εβδομάδες). Αλλά με προσεκτικό σχεδιασμό και όσο είναι δυνατόν (λόγω χρημάτων) μετακινήσεις με αεροπλάνο ή νυχτερινά λεωφορεία (είναι άψογα, με καθίσματα που γίνονται σχεδόν κρεβάτι!), μπορείτε να δείτε αρκετά μέρη σε καμμιά 10αριά μέρες (και με τη γλώσσα έξω από το τρέξιμο

)
Σε 2 εβδομάδες μπορείς να δεις αρκετά πράγματα. Πχ. μπορεις να κανετε κατι σαν: (άνοιξτε τον
χάρτη)
Προσγείωση στο
Rio de Janeiro, μετά οδικώς στο
Sao Paulo (6h), οδικώς στη
Curitiba (6h),
σιδηροδρομικώς στη Paranagua, βαρκάκι για το
Ilha do Mel, επιστροφή στη Curitiba, οδικώς στη
Florianopolis (4h), αεροπορικώς ή οδικώς (12-14h) στο
Foz do Iguacu, αεροπορικώς στο
Manaus στη καρδια του Αμαζονίου (μόνο για τολμηρούς/ες), αεροπορικώς στο
Salvador, αεροπορικώς στο Rio de Janeiro για επιστροφή στην Ελλάδα... ή οδικώς (πολλές ώρες) για να γνωρίσετε και άλλες πόλεις στο δρόμο...