Ontas maniwdhs cidothiras exw kataferei meta kopwn kai vasanwn na sylleksw perissotera apo 1000 original cd, edw kai peripou 6-7 xronia, eno molis mesa se 1.5 xrono (kai logw kalhs grammhs internet) katevasa gyrw sta 45.000 mp3. Ta teleytaia apoteloun ousiastika ena epipleon pleonekthma sthn prospatheia mou na agorasw ta cd ekeina pou aksizoun kathe lepto (xrhmatika kai xronika ennooumeno) tous. Den mporw na fantastw pws ta mp3 tha apoteloun meros ths sylloghs mou, estw ki an kouvaloun thn ousiastikoterh plhroforia...thn idia th mousikh. Thewrw to cd/disko ena polydiastata oloklhrwmeno ergo, opws akrivws ki ena vivlio...tha mporousa na exw kallista aples fwtotypies tou, alla h alhtheia einai pws de htan ki oti pio aksiologo na kosmei th vivliothikh. Gia na mhn antimetwpizoume omws elitistika to zhthma, as ginei katanohto pws to endiaferon gia to thema pou parousiazei h vivliothikh h h mousikh syllogh, proypothetei mia estw kai metria oikonomikh dynatothta. Den mporoume na apaithsoume apo ton mh exonta na endiaferetai gia to epipedo ths mousikhs tou sylloghs kai pws ayth fantazei panw se ena epiplo me ta eksexonta ekswfylla kai tis digipack syskeyasies. Adianohto...kai apolytws katanohto na apozhta to mp3 me kathe eykairia gia na ikanopoihsei th dipsa tou gia mousikh.
Me dedomeno pws milame gia ena meso apo oikonomikh apopsh atomo, pou to pairnei na agorasei 5-6 cd to mhna, aytoi pou ousiastika tha strafoun pros to peiratiko cd h ta mp3, einai oloi ekeinoi pou den endiaferontai ousiastika gia th mousikh ws texnh, alla ikanopoiountai eksisou apo opoiadhpote morfh ki an exei h mousikh plhroforia. Den einai diolou periergo pou to cd px ths Vandh tha agorastei apo thn pleionothta tou kosmou peiratiko, otan thn idia stigmh, pali px, to "Hmerologio" tou Nikou Ksydakh (kai logw ths yperoxhs syskeyasias) tha kosmei kapoia vivliothikh aythentiko. Einai zhthma antimetwpishs ths mousikhs ws texnhs h ws emporeyma analwsimo...
Kai gia na mh fanei pws ta rixnw stous katafeygontes sta peiratika cd (les ki egw me tosa mp3 apexw apo thn sygkekrimenh kathgoria), tous dikaiologw aperiorista, otan ayto ginetai logw oikonomikwn dyskoliwn. Allwste to pragma exei pragmatika ksefygei...mesa se 2-3 xronia perasme apo to 5xiliaro, sxedon sto 7xiliaro, akoma kai sto Metropolis pou apotelouse th fthnoterh lysh. H aisxrokerdeia sthn pio xydaia ths morfh. Thymamai mia palaioterh ereyna pou eixe dhmosieythei ki apo to OtherSide tou Babylon.gr. Me vash ayth enas mesos Germanos mporouse na agorasei peripou 120 cd to mhna an spatalouse olo to mistho tou, enw enas ellhnas me ta vias eftane peripou to miso. Milame gia tromaktikes anantistoixies misthou me timh tou cd. Peritto na pw pws aggizame to nadir ths EE se ayton ton tomea. Kai me lypei afantasta na vlepw egxwries kyklofories (pou de feroun thn aykshsh pou prokalei mia eisagwgh) na ftanoun tis 6.700, xwris na dikaiologeitai apo pouthena ena tetoio noumero, para mono sthn apokleistika oikonomika proshlwmenh politikh twn etairiwn. Dekth h megistopoihsh tou kerdous, alla me regoula, giati to pragma gyrnaei eykola mpoumerangk, opws ki egine kai twra trexoun kai de ftanoun.
Twra fainetai kai h xrhsimothta tou mp3 h tou peiratikou cd. To pairneis me 1-2 xiliarika, to akous, eksetazeis an aksizei h oxi ki an milame gia thn prwth periptwsh katalhgeis na to agoraseis, otan to vreis se symferousa timh (px Monasthraki), xwris na ginesai ermaio twn diathesewn twn polyethnikwn.
An kapoioi xanoun kyriws apo ta mp3/peiratika aytoi einai oi mainstream "kallitexnes" kathoti eks orismou oi agorastes tous den exoun megales apaithseis. Antithetws, enas syneidhtopoihmenos mousikofilos (syneidhtopoihmenos apenanti sth mousikh ws texnh ki oxi apenanti sthn hthikh antimetwpish ths nomimhs agoras) tha strafei pros to aythentiko arga h grhgora.