Απόλλωνα, εγώ πάλι είμαι ευτυχής όταν βλέπω πόσο μεγάλη βελτίωση έχει ο καθένας μας μέσω της κριτικής που του γίνεται. Όταν πρωτοέγραψα ποίημα και το ανέβασα εδώ ήταν άκρως αφελές. Για να μιλήσω ειλικρινά, έγραφα σα γίδι. Στην πορεία όμως πήρα πάρα πολύ θετικά σχόλια. Βελτιώθηκα. Και χαίρομαι για όσους μου έγραψαν τις παρατηρήσεις τους στις πρώτες μου προσπάθειες, ενώ θα μπορούσαν να προσπεράσουν αδιάφορα.
Για να φτιαχτεί ο κήπος με τα όμορφα άνθη που αναφέρεις, κάποιοι σε κάποιο φυτώριο δοκίμασαν ποικιλλίες, έκαναν διορθώσεις, μπολιάσματα, διασταυρώσεις. Και μέσα από όλα αυτές τις προσπάθειες βγήκε ο κήπος σου. Που καλομελέτα και έρχεται...
Για το μέτρο που λες συμφωνώ. Και ως προς το ανέβασμα και ως προς τις θετικές κριτικές που πέφτουν αφειδώς.
Ιορδάνη, δεν βλέπω να διαφωνούμε ριζικά. Συμφωνώ απόλυτα με το ότι εδώ μέσα δε γίνεται κανενός είδους διαγωνισμός, για αυτό και δε θα έπρεπε κανείς να τσιγκουνεύεται post (
μην τυχόν πάρει κάποιος περισσότερες κριτικές από μένα). Τον αριθμό των αναγνώσεων και των απαντήσεων δεν θα έπρεπε να τον κοιτάμε. Την ουσία των κριτικών να βλέπουμε.
Σχετικά με την πρότασή σου Ιορδάνη: Την είχαν σκεφτεί παλιότερα οι συντονιστές, αλλά λόγω κάποιων αντικειμενικών προβλημάτων που δε θυμάμαι τώρα, δεν υλοποιήθηκε.
Alex, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ο Κιθαρωδός έβαλε το θέμα με τους
Όρους Χρήσης της κατηγορίας.
Σοφία μου, δε χάθηκε ο κόσμος = διαβάζουν την κατηγορία τόσα μέλη, που (στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας που συζητάμε) και εμείς να μην σχολιάσουμε, κάποιος άλλος θα βρεθεί να το κάνει, στον οποίον -εν αντιθέσει με εμάς- γεννήθηκαν συναισθήματα. Δεν έχεις δει ποτέ αδιάφορα σε σένα ποιήματα να σχολίαζονται αβέρτα; Εγώ πολλά.
Και εννοείται αν κάποιος δε θέλει να σχολιάσει δε θα το κάνει. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ. Έβαλα εγώ το μαχαίρι στο λαιμό κανενός; ΚΑΤΑ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ ξέρουμε τι σημαίνει; Την αναφέρω στο πρώτο μου ποστ.
Δεν έθιξα καθόλου τους παλιούς ποιητές και λάθος εντύπωση σου έχω δημιουργήσει περί υποψιών σνομπισμού προς τους νέους. Δεν έκανα ποτέ μια τέτοια σκέψη. Ξέρω ότι κάποια στιχουργήματα νέων μελών σας προκαλούνε αρνητικά συναισθήματα. ΓΡΑΨΤΕ ΤΑ ΑΝ ΔΕ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝΕ. Αυτό λέω. Είναι τόσο απλό.
Γιατί να πάψουμε να κριτικάρουμε τους παλιούς; Όσο ανεβαίνουν από τους παλιούς ποιήματα του επιπέδου που βλέπουμε, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.
Αν μου πει κάποιος "Ανεβάζω το ποίημά μου γιατί απλά θέλω να το δω δημοσιευμένο κάπου. Παρακαλώ δε θέλω κριτικές και σχόλια" μπορώ εγώ να του πω τίποτα;;;; Πού είναι το κακό σε αυτό;;;;;;; Γιατί να τρέχουμε, δεν το κατάλαβα. Τι να σβήνουμε;; Αν πρώτα του γίνουν κριτικές και μετά βγει και πει "Δε με νοιάζει που με κρίνετε αρνητικά, εγώ σας γράφω στα τέτοια μου γιατί πιστεύω ότι είμαι φοβερός ποιητής", τότε ναι. Θα φάει χώσιμο.
Και αν κάποιος που του αφιέρωσες τον χρόνο σου σού την πει, αυτός χάνει όχι εσύ.
Σπήλιο, εσύ που έχεις τόσες γνώσεις και εμπειρία θα ήθελα να βοηθήσεις πρώτος πρώτος. Και όλοι οι υπόλοιποι που γράφουμε υποδεέστερα από σένα ή απλά μας αρέσει να διαβάζουμε ποιήματα έχουμε γνώμη (και ας μην είμαστε Καβάφηδες) και πρέπει να τη λέμε. Αλλά ειδικά εσύ έχεις τόσες γνώσεις. Η υπομονή των νέων ποιητών πρέπει να υπάρχει στο να πάρουν καλές κριτικές, όχι στο να πάρουν γενικά κριτικές.
Pinelopi, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Για αυτό είπα ότι ΑΝ ΣΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΤΗΝ. Αν δε σου έρχεται ούτε αρνητική (την θετική δεν την εξετάζουμε εδώ, γιατί αυτές συνήθως τις εξωτερικεύουμε) είναι λογικό ότι θα προσπεράσεις.