Επανέρχομαι, κι' ελπίζω αυτή τη φορά να καλυφθείς..
Σκοπός μου είναι να δείξω πως πουθενά, ούτε στα θρησκευτικά δόγματα, δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο, παρά μόνον γκρίζες ζώνες.
Συγχώρα με, μα στα δόγματα τα πράγματα είναι συγκεκριμένα.. Τουλάχιστον, όσον αφορά στην Ορθόδοξη
Ανατολική Εκκλησία.
Νομίζω, από τα λεγόμενά σου, πως έχεις πολλές επιρροές από δυτικά συγγράμματα και όχι από συγγράμματα των Ορθοδόξων Πατέρων της Εκκλησίας…
Εγώ δεν υποστήριξα πως οι Μουσουλμάνοι δεν πιστεύουν σε έναν και μοναδικό Θεό. Είπα πως ο Θεός αυτός δεν προσδιορίζεται ποσοτικά, αλλά ποιοτικά.
Οι Ισλαμιστές, όπως έδειξα παραπάνω, ορίζουν αφενός τον Θεό τους (αυτό πάει στον Roufous, όχι σε ‘σένα), αφετέρου τον εκλαμβάνουν ως
μονάδα (η λέξη που χρησιμοποίησα και σε ενόχλησε, είναι ολοφάνερη σε πολλά σημεία του Κορανίου.) Εξ’ άλλου, αυτό είναι και το κυριότερο που μας προσάπτουν, ότι δηλαδή τριχοτομούμε τον Έναν Θεό..
Επίσης, ο σωστότερος όρος για την θρησκεία τους είναι ο Ισλαμισμός (ισλάμ>ρήμα ασλάμα= υποτάσσομαι απόλυτα στο Θεό και αφοσιώνομαι στο θέλημά του)
1. Ερώτημα που άφησες αναπάντητο: "Περί του Υιού αυτού, όστις εγεννήθη εκ σπέρματος Δαϋιδ και απεδείχθει Υιός Θεού δυνάμει" (Παύλου, Προς Ρωμαίους, Α',3)
Παραθέτω το χωρίο αυτούσιο:
« περί του υιού αυτού, του γενομένου εκ σπέρματος Δαυίδ
κατά σάρκα, του ορισθέντος υιού Θεού εν δυνάμει
κατά πνεύμα αγιωσύνης εξ αναστάσεως νεκρών, Ιησού Χριστού του Κυρίου ημών»
Ερμηνεύω: Ο υιός του Θεού, λέει, για τον οποίο μίλησαν οι προφήτες (σαφής μαρτυρία για τους ανθρώπους της εποχής ότι ο Ιησούς είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας..)
προέρχεται από τη γενιά του Δαυίδ κατά σάρκα, αποδεικνύεται, όμως, με την ένδοξη Ανάσταση του πως είναι ο υιός του Θεού κατά πνεύμα.Νομίζω, είναι σαφής ο Παύλος.. Μιλά για τις
δύο φύσεις του Χριστού, την ανθρώπινη και την θεία. Αυτό, άλλωστε, δηλώνει και ο ίδιος ο Ιησούς, όταν αυτοαποκαλείται υιός του ανθρώπου και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει και την σύνδεσή του με τον Θεό, αποκαλώντας τον «Πατέρα μου».
2. Δεύτερο ερώτημα που άφησες αναπάντητο: Πώς συμβαίνει και οι τέσσερεις Ευαγγελιστές δεν συμφωνούν στα ονόματα των μαθητών του εσωτερικού κύκλου; Στο κάτω κάτω, δώδεκα ήσαν όλοι κι όλι.
Εδώ, το πράγμα θέλει πολύ μεγαλύτερη ανάλυση από αυτήν που μου επιτρέπεται διαδικτυακά.. Σου είπα στο προηγούμενο μου ποστ, ότι δεν ξέρουμε ποιός έγραψε τα Ευαγγέλια..
Για το κατά Ιωάννην, είναι σχεδόν βέβαιο ότι γράφηκε από τους μαθητές του Ιωάννη, λίγο μετά το θάνατό του. Δεδομένου ότι ο Ιωάννης πέθανε στη Μικρά Ασία, σε ηλικία 104 ετών, κατανοείς το χρονολογικό μεταγενέστερο της συγγραφής.. Το κατά Μάρκον (στο οποίο οι μελετητές αναφέρονται ως πηγή Μ) είναι χρονικά το πρώτο, ενώ κανένας από τους Ευαγγελιστές δεν ακολουθεί χρονολογική σειρά.. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί δεν γράφουν ιστορία, παρα μόνο παραθέτουν τα γεγονότα της ζωής του Χριστού. Και γράφει ο καθένας γι’αυτά που θεωρεί σημαντικότερα,εξ’ ου και η διαφορά και οι… απώλειες γεγονότων στις διηγήσεις.. Το Κατά Λουκάν, η σωστότερα η πηγή L, προέρχεται από συγγραφέα που δεν ανήκε στους δώδεκα, αλλά γράφηκε και αυτό μεταγενέστερα, πιθανόν από έναν μαθητή του Πέτρου, ο οποίος δεν είναι ούτε αυτόπτης, ούτε αυτήκοος μαρτυρας των γεγονότων.
Το κατά Ματθαίον αποτελεί αντιγραφή του κατά Μάρκον, με εξαίραση το τελευταίο κεφάλαιο (16), και κάποια άλλα σημεία στα οποία ο συγγραφέας ακολουθεί δική του σειρά και διήγηση. Γι’ αυτό και συμφωνούν τόσο. Μια προσεκτικότερη ανάλυση θα σε πείσει.
Το μόνο κοινό και στα τέσσερα Ευαγγέλια, είναι τα
λόγια του Ιησού, που παραθέτονται αυτούσια, χωρίς σημαντικές διαφορές και στους τέσσερις. Πρόκειται για την πηγή των Λογίων (πηγή Q), η οποία –επιμένω- κυκλοφορούσε πολύ νωρίς στις πρώτες Εκκλησίες και ήταν μία συλλογή με τη διδασκαλία του Ιησού, με όσα ο ίδιος είπε, αυτολεξεί (ή έστω, κατά την καλύτερη δυνατή προσέγγιση). Αυτή την συλλογή χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι Χριστιανοί και τελούσαν την Θ. Ευχαριστία, διαβάζοντας τα ιδρυτικά λόγια του Ιησού για το μυστήριο.
Ο Ιωάννης, επίσης, είναι εκείνος, ο μόνος, που αναφέρει την περιβόητη σκηνή με τις αρνήσεις του Πέτρου, αφού δεν είναι δυνατόν άλλος να είναι ο "αγαπημένος μαθητής" κι άλλος "η πέτρε της Εκκλησίας του Ιησού".
Η πέτρα δεν είναι ο Πέτρος, αλλά η
ομολογία του. Είναι η πρώτη νομίζω, ομολογία που αναγνωρίζει τον Ιησού ως Μεσσία, υιό του αληθινού Θεού. Σαφώς, η Εκκλησία δεν έχει την αρχή της στον Πέτρο, αλλά στην πραγματικότητα της ενσάρκωσης του Θεού.
(...............................................................................
.......)