Actr: τη διαφορά στο θέμα της αγάπης, την κάνουν λίγες θρησκείες-φιλοσοφίες. Η αγάπη της μάνας είναι και αναμενόμενη εν μέρει. Το θέμα είναι τι γίνεται όχι μόνο με τους απλούς συνανθρώπους μας, αλλά και με τους εχθρούς μας. Και από όσο γνωρίζω –ξαναλέω, από όσο γνωρίζω, συμπληρώστε με αν κάνω λάθος- την αγάπη προς τους εχθρούς την πρεσβεύουν λίγοι. Μεταξύ αυτών, θιβετιανοί μοναχοί, και χριστιανοί. Π.χ. οι ισλαμιστές σίγουρα όχι. Δεν υπάρχει αγάπη προς τον εχθρό, σε καμία περίπτωση. Και έχεις απόλυτο δίκιο στο ότι δεν έχει σημασία ποιός έδωσε τον ορισμό. Σημασία έχει ποιός το κάνει πράξη στη ζωή του. Διότι ο χριστιανισμός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι φερόμενοι ως χριστιανοί, το πράττουν; Εκεί είναι το ζήτημα. Προσωπικά εγώ, δεν το κάνω και δεν είναι καθόλου προς τιμήν μου. Απλά, ακόμα κι αν ο Ιησούς ήταν ένας απατεώνας κατά τα άλλα, τουλάχιστον ό,τι διακύρρητε το έκανε κιόλας. Το τι έκαναν οι οπαδοί του είναι μια άλλη πικραμένη ιστορία...Για μένα αυτό έχει σημασία. Όχι μόνο σαν θρησκευτικός ηγέτης, αλλά ο κάθε ηγέτης οποιασδήποτε ιδεολογίας, πρέπει να κάνει βίωμα την ιδεολογία του. Αλλιώς μένει στις λέξεις.
Chorrer: αν και αναφέρεσαι στον παπού, απάντησα νομίζω στο πρώτο σου ερώτημα στο παραπάνω κείμενο που αναφερόταν στον ακτρ. Η διαφορά φάνηκε στην αγάπη σε όλους, και όχι μόνο σε αυτούς που μας αγαπάνε.
Και κτ άλλο, που μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά από όσο ξέρω, ο εβραϊκός λαός έχει πιο μακρά ιστορία από αυτή των Ελλήνων...νομίζω...λογικά....σχετικά με τα γραπτά κείμενα πάντα...
Δεν είπα ότι το «αγαπάτε αλλήλους» είναι ορισμός. Συγγνώμη, ήταν λάθος η διατύπωση παραπάνω. Ήθελα να συμπληρώσω την πρόταση, αλλά ξέχασα. Ήθελα να πω λοιπόν ότι η φράση αυτή, δείχνει ότι μιλάμε πλέον για μια απέραντη και ανιδιοτελή αγάπη. Καταργεί πλέον και το αντίστοιχο κομμάτι της Π.Δ. σχετικά με το ποιούς πρέπει να αγαπάμε και ποιούς όχι.
Η Π.Δ. δεν είναι χριστιανισμός. Με συγχωρείς. Χριστιανισμός νοείται από τη διδασκαλία του Χριστού και μετά. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί χριστιανικό κείμενο. Κείμενο θεόπνευστων (

ανθρώπων μπορεί, ιστορία του εβραϊκού έθνους, μπορεί. Μην τα μπερδεύουμε! Την αναφέρουμε για άλλους λόγους. Όπως όμως ξέρεις, πολλά σημεία της ο ίδιος ο Ιησούς είπε ότι ήρθε να τα αλλάξει. Συμπληρώσει για την ακρίβεια και όχι καταργήσει. Το τι έκαναν οι άνθρωποι στην Π.Δ. δεν τους απασχολεί τους χριστιανούς. Μηνύματα παίρνουμε και τπτ παραπάνω. Πολύ περισσότερο νοιάζει τους ίδιους τους εβραίους.
Απλά θεωρείται ότι η αρχαιότερη θρησκεία ήταν η εβραϊκή. Στην πορεία δημιουργήθηκαν νέες, πήραν στοιχεία από εδώ και από εκεί. Ακόμα και η ίδια αλλοιώθηκε, οπότε ήρθε ο Χριστός να βάλει τα πράματα στη θέση τους, ακόμα και στους Εβραίους. Και φυσικά και μερικοί από αυτούς δεν τον δέχτηκαν, και περιμένουν κπ Μεσσία. Δικαίωμά τους. (αυτά δεν τα λέω εγώ, σου αναφέρω τι λέγεται).
(Πάλι θα μπερδευτώ σε μια πρότασή σου που δεν με αφορούσε, και αν σε ενοχλεί που το κάνω, πες μου.). Κανείς δεν είπε ότι όσοι έζησαν προ Χριστού πήγαν στην κόλαση. Πού το είδες/άκουσες αυτό; Αν το ψάξεις, θα αναφέρεται στα ευαγγέλια για αυτό το θέμα. Δεν θέλω να σου πω, για να το ψάξεις εσύ, αφού είπες ότι προβληματίζεσαι και είναι προς τιμή σου που το ψάχνεις το θέμα και σκέφτεσαι πάνω σε αυτό, χωρίς να τρως μασημένη τροφή. Το ίδιο ισχύει και για το αν είμαστε ο μόνος πλανήτης με νοήμουσα ζωή στο Σύμπαν.
Καλά αποτελέσματα στο μάθημα. Τυχερέ! Εσύ τουλάχιστον έδωσες και κανένα μάθημα. Τι να πούμε εμείς τα έρμα;