Αποστολέας Θέμα: Ιησούς: Ιστορικό πρόσωπο;  (Αναγνώστηκε 209290 φορές)

0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος chorrer

• Θαμώνας
  • Φύλο: Άντρας
  • μπαααααα!!!
    • Προφίλ
    • Τζελέπης Δημήτρης- Ελληνοφωνο Ροκ
Απ: Ιησούς: Ιστορικό πρόσωπο;
« Απάντηση #350 στις: 19/02/07, 23:52 »
Παράθεση
Για να σας βοηθήσω στην αναζήτησή σας να σας θυμίσω τον τρόπο με τον οποίο καταργήθηκε η δουλεία. Πότε και πως καταργήθηκε στην Ευρώπη? Επίσης να σας θυμίσω ότι βίαια καθεστώτα τα οποία είχαν ιδεολογικό υπόβαθρο σκοταδισμού και προκατάληψης ελάχιστα άντεξαν στον χρόνο. Πχ, ο Ναζισμός, ο Σταλινισμός ή ο Παπισμός.

Η δουλεια δεν υπηρχε ουτε παντου , ουτε παντα.....Να σκεφτεις οτι στην αρχαια Μακεδονια και στην Θρακη δεν υπηρχαν δουλοι κι επιπλεον οτι αυτοι που θεωρησαν τους μαυρους και τους ινδιανους ζωα κι επομενως υποκειμενα χωρις ψυχη ηταν χριστιανοι!
....Οσον αφορα το σκοταδισμο, μην βιαζεσαι .....Η Ελλαδα ειναι ελευθερη και δημοκρατικη χωρα μολις 33 χρονια , μεχρι και 2000 χρονια περιπου πριν δεν μπορεσαμε να σηκωσουμε κεφαλι.....να δουμε ποσο θα αντεξει και το καθεστως του χριαστιανισμου τωρα που ολοι οι ελληνες μπορουν να εχουν (εστω και μια υποτυπωδη) ανωτατη παιδεια και τωρα που υπαρχει το διαδυκτιο και οι πληροφοριες ειναι ευκολα προσβασιμες στον καθενα

Παράθεση
Η χρησιμοποίηση υλικών αρχαιότερων πολιτισμών για να φτιαχτούν οι νεώτεροι είναι συνηθισμένη διαδικασία στην ανθρώπινη ιστορία και δεν είναι ευφέρεση των Χριστιανών. Στον Ελλαδικό χώρο ο Μυκηναϊκός πολιτισμός χτίστηκε πάνω στον πολιτισμό των Πελασγών και αυτός με την σειρά του έδωσε υλικά για το χτίσιμο του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Πόσες πόλεις ανακάλυψε ο Σλήμαν στην Τροία, την μια χτισμένη από τα ερείπεια της άλλης και πάνω στην άλλη? Επτά?

....Η θεωρια των "πελασγων" και της "Ινδοευρωπαικης γλωσσας" ειναι κατι που δεν εχει αποδειχτει και ειναι μια αποψη που ολο και περισσοτεροι επιστημονικοι κυκλοι εχουν αρχισει να στρεφουν την πλατη τους προς αυτην.....Βεβαια οχι οτι εχει κι ιδιαιτερη σημασια στο συγκεκριμενο τοπικ , αφου στην ουσια παραδεχεσαι εμμεσα οτι κι οχριστιανισμος εχει "δανειστει" στοιχεια απο αλλους πολιτισμους.

Παράθεση
Πολλές φορές ενδοσκοπώντας παρατηρούμε λογικές αξίες. Επειδή μπορούμε να τις διαισθανθούμε πιστεύουμε πως είναι "φύσει υπάρχουσες" χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πως είναι δοτές μέσω παραδόσεως. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε δηλ ότι δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την "αγάπη" αν δεν υπήρχε ο Χριστιανισμός ή τον "έρωτα" αν δεν υπήρχε ο Πλάτωνας ή το "φως" αν δεν υπήρχε ο Μάξγουελ.

....Εσυ δηλαδη περιμενες τον χριστιανισμο για να αγαπησεις?
...ή τον Πλατωνα για να ερωτευτεις?

ΥΓ: Ομολογω οτι δεν εχω διαβασει ολο το τοπικ (σορυ) , μπηκα σφηνα μονο για να απαντησω στα ερωτηματα του παππου......Προσωπικα δεν με ενδιαφερει κι ιδιαιτερα ουτε ο Χριστος, ουτε ο χριστιανισμος....το μονο που με νοιαζει ειναι να μπορω να κοιταω την φατσα μου στο καθρεφτη, οταν ξυπναω χωρις να ντρεπομαι για αυτο που ειμαι...Επιπλεον δεν πιστευω σε ανωτερα οντα/δυναμεις/θεους/Διες/Βουδες/κλπ.....κι αν τελικα υπαρχει ζωη μετα το θανατο, θα δω τοτε τι θα κανω....κι αν ειναι να "παω στην κολαση για τις αμαρτιες μου", ουτε που με νοιαζει αρκει να ξερω οτι εγω εζησα οπως οριζε η καρδια μου κι οτι ποτε δεν εκανα κακο σε καποιον.....Κι αν τελικα υπαρχει κανας τυπος "εκει πανω" που οριζει τα πραγματα, εχω να του ριξω πολυ βρισιμο πριν με στειλει στο "υπογειο".

Παππου, η ολη παραθεση εγινε παντα στα πλαισια μιας πολιτισμενης συζητησης και με καμμια προθεση να σε μειωσω  8)
http://tzelepis.kithara.gr  ή http://music.kithara.gr/bands/89/<----- Για κοπιαστε να ακουσετε το θειο Μητσο!

Αποσυνδεδεμένος Northboy

• Περαστικός
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #351 στις: 20/02/07, 00:21 »
Πεστα chorrer.
Μαλλον να ρωτουσαμε κανα παγανιστη να μας πει πως εδρεοθηκε ο χριστιανισμος
κυριως του σκανδιναυικου χωρου.
αυτοι υπεστησαν τις μεγαλητερες πληγες.
για να μην αναφερω τα διαταγματα θεοδοσιου
οπως και το μεγα σφαγεα Κωνσταντινο που θεωρειται απο τους μεγαλητερους αγιους κ.τ.λ
οπως και τον δαιμων του Σωκρατη που γινε δαιμονας του σατανα και του κακου
οπως και η πενταλφα που και αυτη απεκτησε κακια παροτη ισως το αρχεοτερο συμβολο
που συμβολιζε εντελως αλλα πραγματα.
 ο χριστιανισμος ως εχει σημερα ειναι αποστολου παυλου εργο που κι αυτος κακουλις ητανε αλλα και παλι το πνευνα εμφανισθη(ενα πραμα βρε παιδι)

Αποσυνδεδεμένος analogio

• Παλιός
  • Λατρεύω το Το Στέκι των Κιθαρωδών!
    • Προφίλ
« Απάντηση #352 στις: 20/02/07, 00:55 »
Φερ ειπειν αν ασπαζομαι την αποψη του Αριστοτελη περι ηθικης αρετης και μεσοτητας λεγομαι αριστοτελικος? Οχι.
Αυτος που λεγεται αριστοτελικος ασπαζεται την αποψη του αριστοτελη? παλι μπορει οχι.

Στη Ρητορικη του Αριστοτελους, στον δευτερο τομο, θα βρεις μια αναλυση περι των τριων αιτιων δια των οποιων ο λογος των ρητορων καθισταται εμπιστος εξω των αποδειξεων, (δηλ.χωρις να χρειαζονται αποδειξεις) και θα εχεις την μοναδικη ευκαιρια να αναγνωσεις μια λεπτομερεστατης ακριβειας εκθεση των παθων. Ποιητικα εχθρας, οργη, επηρεασμος, διαβολη. Διαφορα οργης και μισους. Η μεν οργη επιδιωκει να προξενηση λυπη, το δε μισος επιδιωκει να προξενηση κακον. Ο θυμωμενος επιθυμει να γινει αισθητη η ενεργεια του, αυτός που μισει αδιαφορει για το αν ο αποδεκτης αισθανεται την ενεργεια του μισους. Η οργη συνοδευεται από λυπη, η εχθρα μενει αλυπος, ο εχθρευων δεν νοιαζεται αν προκαλει λυπη στον εχθρο, κλπ κλπ.
Τι θελω να πω τωρα. Οι αναφορες σου είναι καλες. Η διανοητικη ενεργεια είναι κυμα διαδοχικως υψουμενον και ταπεινουμενον περι αξονος ψυχης ακινητου. Ο Αριστοτελης είναι οδηγος σκεψεως ακυμαντου και αταλαντευτου, η εντος του πελαγους οριζουσα ασφαλην προσανατολισμον επι της ακτης. Όπως οι γραμματικοι και οι συντακτικοι κανονες είναι απαραιτητοι για να καταλαβομε ποιος ομιλει, σε ποιον ομιλει και τι θελει να πει, ετσι και ο στοχασμος του Αρστ είναι απαραιτητος για να εισχωρησομε στο βαθος των νοητων. Φιλοσοφοι και θεολογοι, μηδενος εξαιρουμενου, όταν αποφαινονται θεωρητικως, απαντες ερειδονται (=στηριζονται) επι των αρχων Αρστ. και Πλατωνος. Μετα τον Αρστ. δεν υπαρχει τι νεωτερον εις την σκεψην του ανθρωπου, ει μη μονον αφορμες βελτιωσεως και συμπληρωσεως. Επισης δεν εντοπιζω ειδοποιο διαφορα, αναμεσω σου και Blacksheepιος. Τα λεμε.

Αποσυνδεδεμένος analogio

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #353 στις: 20/02/07, 01:52 »

Ερώτημα 1ον: Ποιές αρχαίες φιλοσοφίες και αντιλήψεις "κατάκλεψε" ο Χριστιανισμός?

1. Για να δουμε λιγο την ελληνικη μυθολογια σε συγκριση με την Παλαια Γραφη:
.....Καποια στιγμη τα πηρε ο Διας και ειπε στον Δευκαλιων να παει στο ψηλοτερο βουνο γιατι εχει σκοπο να πνιξει την ανθρωποτητα .....Αφου πνιγηκαν ολοι , Ο Δευκαλιων εκανε 3 γιους εκ των οποιον ο μεγαλυτερος ηταν ο Ιαπετος που με την σειρα του εκανε 12 γιους απο τους οποιους βγηκαν τα φυλα των ελληνων (Δωριεις, Λυδιοι, Λοκριοι, κλπ) κι ο πρωτοτοκος λεγοταν Ιωνας .

Κανοντας copy paste κι αλλαζοντας μονο τα bald

....Καποια στιγμη τα πηρε ο Θεος και ειπε στον Νωε να φτιαξει μια κιβωτο γιατι εχει σκοπο να πνιξει την ανθρωποτητα .....Αφου πνιγηκαν ολοι , Ο Νωε εκανε 3 γιους εκ των οποιον ο μεγαλυτερος ηταν ο Ιαφεθ που με την σειρα του εκανε 12 γιους απο τους οποιους βγηκαν οι φυλες των Ιουδαιων (Σημιτες, κλπ) κι ο πρωτοτοκος λεγοταν Ιωνυαν!!

Τρομερες συμπτωσεις οι ονομασιες και η ιστορια,ε?

Πολυ ωραια. Ποιον το καταληκτικον συμπερασμα, εκ της ως ανω αντιπαραβολης ; Δηλαδη δεν κατηγορω τιποτα, διοτι φιλοτιμως ανηγγειλες κι αλλου. Αλλα ποιο συμπερασμα βγαζεις απο την αναγνωση των δυο διηγησεων, δεχομενοι εξ ορισμου οτι οι διηγησεις οπως εχουν, ειναι απολυτως ορθες ; Ποια ειναι η δικη σου γνωμη ; Ρωταω, γιατι δημιουργειται η εντυπωση οτι οι δυο διηγησεις τελουν εν αμοιβαιω αποκλεισμω. Πως δηλαδη μπορει να υπαρχει η μια και να υπαρχει και η αλλη ; Σ' αυτο το συμπερασμα τεινεις ; Δεν μπορει ο ενας να αντιγραφει τον αλλον, χωρις να υποπιπτουν σε δολο ; Εγω μικρος αντεγραφα τον πατερα μου, ο Χατζηδακης αντεγραφε τον Μοτσαρτ, εχω και το κομματι που αντεγραφε. Νομιζω ειναι η συμφωνια αρ. 40. Για την ακριβεια ο Χατζηδακης ειχε κατηγορηθει, με διφορουμενα βεβαιως και οχι απ' ευθειας, και ειχε δωσει την εξης απαντηση. Οι μετριοτητες αντιγραφουν, οι ιδιοφυιες κλεβουν. Και πραγματι, το εν λογω κομματι του Χατζηδακη, δεν ειναι αντιγραφη του Μοτσαρτ αλλα κλοπη. Για την ιστορια αυτο.

Αποσυνδεδεμένος chorrer

• Θαμώνας
  • μπαααααα!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #354 στις: 20/02/07, 02:36 »
@analogio

Αδερφε δεν ειμαι σιγουρος τι ακριβως με ρωτας....μηπως να χρησιμοποιουσες λιγο πιο καθημερινες εκφρασεις? (δεν πουλαω ειρωνεια, ειλικρινα.... προς αποφυγη παρεξηγησεων)

Η παραθεση μου ηταν απαντηση στην ερωτηση του παππου σχετικα με το "κατακλεψε"
....Μπορεις μονος σου να επαληθευσεις αν ειναι ορθες ή οχι οι "διηγησεις" που αναφερω κι ειλικρινα αν τελικα ανακαλυψεις οτι κατι ειναι παραποιημενο, σε παρακαλω να μου παραθεσεις την πηγη να το τσεκαρω κι εγω....εγω αυτα διαβασα, και με βαση αυτα διαμορφωσα την αποψη μου.
Κατα την γνωμη μου ο χριστιανισμος (ως καθεστως κι οχι σαν φιλοσοφια) εκανε μεγαλη ζημια στην Ελλαδα και συνεχιζει να κανει......Νομιζω ομως οτι αν επεκταθουμε παραπανω θα ξεφυγουμε τελειως απο το θεμα του τοπικ.

Τι ακριβως εννοεις με την φραση :" γιατι δημιουργειται η εντυπωση οτι οι δυο διηγησεις τελουν εν αμοιβαιω αποκλεισμω"?
και τι εννοεις οταν λες:" Δηλαδη δεν κατηγορω τιποτα, διοτι φιλοτιμως ανηγγειλες κι αλλου"?
http://tzelepis.kithara.gr  ή http://music.kithara.gr/bands/89/<----- Για κοπιαστε να ακουσετε το θειο Μητσο!

Αποσυνδεδεμένος morfakis

• Περαστικός
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #355 στις: 20/02/07, 03:12 »
    Λοιπον,το θεμα μας ειναι αν υπηρξε χριστος η οχι;
    Στο κατηχητικο που πηγαινα μικρος μου μαθαν οι παλαιοτεροι οτι ο χριστος οχι μονο υπηρξε αλλα ηταν και υιος του θεου
     Ενα πραγμα που εμαθα τωρα κοντα στα 30αντα μου ειναι οτι οι νεες ιδεες ακομα και αν υπαρχουν αποδειξεις που τις εδραιωνουν ως σωστες δεν προκειται να επιβληθουν ποτε στις παλαιοτερες ,οσο ζουνε ατομα σ'αυτον τον πλανητη που τις υποστηριζουν,γιατι πολυ απλα ειναι το κατεστημενο.Οποτε το μονο πραγμα που γινεται ανα τους αιωνες ειναι οι παλαιες ιδεες να πεθαινουν μαζι με τα ατομα που τις πιστευουν και να ερχονται νεα ατομα με νεες ιδεες σωστοτερες και πιο τεκμηριομενες.Το προβλημα ειναι οταν βλεπω νεοτερα ατομα απο μενα να υποστηριζουν τις παλαιες ιδεες και θλιβομαι γιατι αυτο σημαινει οτι ο αντιλογος θα υπαρχει για οσο ζω
      Ανοιξτε τα ματια σας βρε παιδια και κλειστε τα βιβλια αν σας κανουν κακο

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #356 στις: 20/02/07, 09:26 »
Το δικαιωμα της αποψης και της γνωμης σε ενα θεμα σε θλιβει; Γιατι ακριβως; Επειδη δεν συμφωνουμε με την "ελευθερια" των δικων σου αποψεων ή επειδη μας θεωρεις στενομυαλους ( που παλι καταληγουμε στο οτι δεν ειμαστε συμφωνοι με τις αποψεις σου ); Δεν ξερω, αλλα θλιβομαι περισσοτερο οταν καποιος φτανει στα 30κατι και κρινει καποιες αποψεις, απο μια διδαχη που ειχε στο κατηχητικο. Επισης, τα βιβλια μας κανουν καλο, οταν θελουμε να λεμε πως στα 30 μας εχουμε μια αποψη διαμορφωμενη με βαση καποιες μελετες.
« Τελευταία τροποποίηση: 20/02/07, 09:58 από freemind »
Μη κοιτάς το δάχτυλο. Στην άκρη του υπάρχει ένα Φεγγάρι
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
« Απάντηση #357 στις: 20/02/07, 09:29 »
Το διαδίκτυο προσφέρει πληροφορία chorrer αλλά δυστυχώς δεν προσφέρει γνώση. Όπως έχεις κι εσύ αναφέρει στο παρελθόν, η μετατροπή της πληροφορίας σε γνώση απαιτεί κόπο και θέση προσωπικών ερωτημάτων από τον μαθητή.
Και βέβαια η γνώση του εαυτού μας εξαρτάται από το πολιτιστικό μας επίπεδο, δηλ από όσους έχουν προηγηθεί πριν από εμάς και έχουν διευρύνει τους ορίζοντές μας. Παρεμπιπτόντως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως αγαπούσε ή πως ερωτευόταν ο Homo Sapiens?

οπως και τον δαιμων του Σωκρατη που γινε δαιμονας του σατανα και του κακου

Δεν θέλω να κουράσω αναφέροντας τα ίδια και τα ίδια, δηλ το κατηγορητήριο του Σωκράτη από τους συντοπίτες του, θέλω όμως να σε ρωτήσω κάτι φίλε Northboy: Είσαι σίγουρος ότι ο Σωκράτης είναι ιστορικό πρόσωπο? Αν δεν κάνω λάθος όσα γνωρίζουμε γι'αυτόν προέρχονται από τους μαθητές του!
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Blacksheepιος

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #358 στις: 20/02/07, 12:46 »
freemind, τα δεντρα που παρεθεσες ροκαρουν.Ultimate truth.Πραγματι χαιρομαι.
Η ανοδος και η "συμπεριφορα της καθολικης" εξαρταται αποκλειστικα απο την εξελιξη της ιστοριας και την ισχυροποιηση της.Θελω να πω πως εαν η ορθοδοξη ειχε συγκεντρωσει τοση δυναμη τα ιδια θα εκανε.
Power corrupts.

Ρουφε,μα αυτο ειναι η πιστη,το πιστευω.Η ανευ ορων αποδοχη.Πχ εγω μπορω να πιστευω οτι υπαρχουν ροζ ελεφαντες.
Keeping the idea ignoring all the contradicting evidence.
Kai αφου το νοημα ΔΕΝ ειναι ο χριστιανοσμος αλλα τα μυνηματα αγαπης ,αδελφοσυνης που κυρηττει,οπως λες, γιατι δεν τον αποβαλλεις?Γιατι κρατας το τσοφλι απο το αυγο?
Λεσπολιαρης αταλαντος κιθαροπαιχτικος αμνος.

Αποσυνδεδεμένος chorrer

• Θαμώνας
  • μπαααααα!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #359 στις: 20/02/07, 13:52 »
@papous

Κατα την γνωμη μου το διαδυκτιο ειναι ικανο να προσφερει και πληροφοριες και γνωσεις .....το μονο που χρειαζεται να εχει καποιος για να ξεχωρισει την γνωση απο την απλη πληροφορια (οχι οτι και η πληροφορηση ειναι κατι αρνητικο παντα, μονο η παραπληροφορηση ...βλεπε Λιακοπουλους και ΣΙΑ...μπορει να κανει κακο) ειναι η κριτικη σκεψη.
   Νομιζω οτι οι homo sapiens ειμαστε εμεις....αν δεν ισχυει παρακαλω καποιος ας με διορθωσει
Παντως αν εννοεις τον αυστραλοπιθηκο, ανθρωπο των σπηλαιων, homo erectus κλπ.....πιστευω οτι ποτε δεν θα μαθουμε πως ερωτευονταν, αγαπουσαν και τα λοιπα οι προαναφερομενοι (εκτος βεβαια κι αν ανακαλυψουμε την μηχανη του χρονου  8)  ) ...το ερωτημα ειναι  : πιστευεις εσυ οτι ο ανθρωπος των σπηλαιων δεν ηξερε να αγαπαει ή αγαπουσε λιγοτερο επειδη δεν εντυνε τα συναισθηματα του με ομορφες λεξεις? .....Υπαρχει καποιος που θα μπορουσε να βαθμολογησει το ποσο αγαπαει καποιος?
....Νομιζω οτι βγαινουμε πολυ εκτος θεματος  ;D

Αποσυνδεδεμένος YmiRLinG

• Μπασίστας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • A.C.A.B.=Always Carry A Banana
    • Προφίλ
« Απάντηση #360 στις: 20/02/07, 14:01 »
@ blachsheepios

ΕΓω? Εσεις καθεστε και χτυπιεστε για τον χριστιανισμο. Δεν τον ασπαζομαι αλλα δεν τον αποβαλλω κιολας. Δεν βλεπω λογο να αποβαλλω μια ουσια.
Η προπαγανδα δεν εγινε απο τον χριστιανισμο, εγινε απο ανθρωπους με βοηθεια τον χριστιανισμο. Δηλαδη σαν να λεμε εφταιγαν οι γερμανοι που κανανε τον δευτερο παγκοσμιο πολεμο και οχι ο Χιτλερ. Η φταιει το χερι του δολοφονου οχι ο δολοφονος ο ιδιος.

Η πιστη δεν ειναι απαραιτητα αυτα που λες, εσυ μπορεις να πιστευεις οτι η επιστημη θα καταφερει να αποδειξει την τηλεμεταφορα. Δεν ειναι πιστη αυτο. Επισης δεν ειναι απαραιτητο η αποδοχη ανεφ ορων. Μπορει πρωτα να ερευνησω και στην συνεχεια στηριζομενος σε αποδειξεις να πιστυεω κατι. Πιστευω φερ ειπειν οτι τα ιδιωτικα πανεπιστημια θα βλαψουν τη δημοσια παιδεια, φερνω τις αποδειξεις μου οι οποιες εινια ακρετες για να θεωρησω τη θεση μου ισχυρη και πιστευω σε αυτην.

Αλλα ακομα και ανευ ορων να ιεναι η αποδοχη μπορει να ειναι πιστη. Αυτο δεν σημαινει ομως οτι η πιστη ειναι αποδοχη ανευ ορων.

Πιστευω ομως εγω οτι υπαρχει ενα ανωτερο ον. Για να συννενοουμαστε στην κοινη το ονομαζουμε Θεο, δεν του δινω χαρακτηριστικα, δεν γνωριζω τιποτα περεταιρω, απλα πιστευω οτι υπαρχει. Η αποψη αυτη δνε διαστρευλωνει την πραγματικοτητα, ουτε αλλαζω την πραγματικοτητα μεσω αυτου.

Αυτο το οποιο ισχυριστηκα ηταν οτι η προπαγανδα προκαλει την αποδοχη ανευ ορων. Δεν ειαν προφανες?
Over large parts of the continent other people prefered to make money without working at all, and since the Disc had yet to develop a music recording industry they were forced to fall back on older, more traditional forms of banditry

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #361 στις: 20/02/07, 14:25 »
freemind, τα δεντρα που παρεθεσες ροκαρουν.Ultimate truth.Πραγματι χαιρομαι.
Η ανοδος και η "συμπεριφορα της καθολικης" εξαρταται αποκλειστικα απο την εξελιξη της ιστοριας και την ισχυροποιηση της.Θελω να πω πως εαν η ορθοδοξη ειχε συγκεντρωσει τοση δυναμη τα ιδια θα εκανε.
Power corrupts.
To ηξερα πως θα το ευχαριστιοσασταν.
Δεν ειμαστε στο αν, αλλα στο τωρα. Και το τωρα λεει πως η καθολικη εκκησια κινηθηκε περισσοτερο σαν κοινωνικη δυναμη, παρα σαν πνευματικη!
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #362 στις: 20/02/07, 16:02 »
Είμαστε η εξέλιξη του "σοφού ανθρώπου" chorrer. Δεν ονομαζόμαστε homo sapiens, αν δεν κάνω λάθος. (Σύμφωνα με την θεωρία της εξελίξεως πάντα... Δεν ξέρω αν την ασπάζεσαι) Αλλά και μόνο το ότι θα χρειαζόσουν μηχανή του χρόνου για να απαντήσεις, δείχνει ότι δεν γνωρίζεις και δεν μπορείς να απαντήσεις. Σεβαστό. Όμως και μόνο απ' αυτό που λες (για την μηχανή του χρόνου) διαφαίνεται ότι δεν πιστεύεις ότι οι "πανανθρώπινες αξίες" είναι πανανθρώπινες.

Έχεις δίκιο, ξεφύγαμε πολύ απ' το θέμα......
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος morfakis

• Περαστικός
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #363 στις: 21/02/07, 01:41 »
Το δικαιωμα της αποψης και της γνωμης σε ενα θεμα σε θλιβει; Γιατι ακριβως; Επειδη δεν συμφωνουμε με την "ελευθερια" των δικων σου αποψεων ή επειδη μας θεωρεις στενομυαλους ( που παλι καταληγουμε στο οτι δεν ειμαστε συμφωνοι με τις αποψεις σου ); Δεν ξερω, αλλα θλιβομαι περισσοτερο οταν καποιος φτανει στα 30κατι και κρινει καποιες αποψεις, απο μια διδαχη που ειχε στο κατηχητικο. Επισης, τα βιβλια μας κανουν καλο, οταν θελουμε να λεμε πως στα 30 μας εχουμε μια αποψη διαμορφωμενη με βαση καποιες μελετες.
      Μην το παιρνεις προσωπικα freeminder και προπαντος μην θεωρεις οτι σε θεωρω στενομυαλο,ισως δεν εχεις ολοκληρωσει ακομα την αναζητηση στο θεμα θρησκεια και πιστευω.Οταν λεω με θλιβει κατι αυτο δεν ειναι η αντιθετη αποψη αλλα το κατεστημενο που δημιουργει και καταπαταει τα δικαιωματα των αντιθετων σ'αυτη. Και προς θεου εγω δεν ειπα να κλεισετε τα βιβλια. Ειπα κλειστε τα αν σας κανουν κακο.Οσον αφορα την ορθοδοξια οσο εισαι μεσα και εισαι δικο τους παιδι σου φερονται μελι γαλα ,μονο αν βγεις εξω απ'τα πραγματα θα δεις ποσο φανατισμος υπαρχει. .Οποτε ολα τα περι αγαπης και τα περι αλληλοβοηθειας πανε βολτα.Αυτο ειναι που δε γουσταρω.
       Αλλα το θεμα μας ειναι αλλο-καπου διαβασα οτι οι ρωμαιοι κρατουσαν λιστες με τους σταυροθεντες και πουθενα σ'αυτες δεν υπαρχει σταυρομενος με το ονομα ιησους χριστος απο τη ναζαρεθ

Αποσυνδεδεμένος analogio

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #364 στις: 21/02/07, 01:49 »
@analogio

Αδερφε δεν ειμαι σιγουρος τι ακριβως με ρωτας....μηπως να χρησιμοποιουσες λιγο πιο καθημερινες εκφρασεις? (δεν πουλαω ειρωνεια, ειλικρινα.... προς αποφυγη παρεξηγησεων)

Η παραθεση μου ηταν απαντηση στην ερωτηση του παππου σχετικα με το "κατακλεψε"
....Μπορεις μονος σου να επαληθευσεις αν ειναι ορθες ή οχι οι "διηγησεις" που αναφερω κι ειλικρινα αν τελικα ανακαλυψεις οτι κατι ειναι παραποιημενο, σε παρακαλω να μου παραθεσεις την πηγη να το τσεκαρω κι εγω....εγω αυτα διαβασα, και με βαση αυτα διαμορφωσα την αποψη μου.
Κατα την γνωμη μου ο χριστιανισμος (ως καθεστως κι οχι σαν φιλοσοφια) εκανε μεγαλη ζημια στην Ελλαδα και συνεχιζει να κανει......Νομιζω ομως οτι αν επεκταθουμε παραπανω θα ξεφυγουμε τελειως απο το θεμα του τοπικ.

Τι ακριβως εννοεις με την φραση :" γιατι δημιουργειται η εντυπωση οτι οι δυο διηγησεις τελουν εν αμοιβαιω αποκλεισμω"?
και τι εννοεις οταν λες:" Δηλαδη δεν κατηγορω τιποτα, διοτι φιλοτιμως ανηγγειλες κι αλλου"?

Εννοω οτι η εντυπωση που δημιουργειται είναι πως δεν μπορουν να ισχυουν και οι δυο διηγησεις και αποκλειονται αμοιβαιως, αλληλοαποκλειονται. Η μια απο τις δυο, ειναι κατ' αναγκην ψευδης. Αυτο εννοω. Εφ' οσον στο εν λογω θεμα του κατακλυσμου, αντιπαρατιθενται απο δυο πλευρες που διαφωνουν, δυο διηγησεις που συμφωνουν και λενε περιπου τα ιδια, ποιο συμπερασμα βγαινει : οτι οι δυο πλευρες δεν διαφωνουν αφου λενε τα ιδια ή ότι δεν λενε τα ιδια αφου ειναι αντιθετες ; Υπαρχει μια δυσκολια στο ζητημα. Εξ ορισμου δεχομαι οτι τα θρυλουμενα ειναι σωστα φιλολογικως, εγκυκλοπαιδικως κλπ. και οτι δεν ειναι παραποιημενα, το ειπα. Το ερωτημα ειναι, τι θελoυν να πουν αυτοι (δεν εννοω εσενα) που πεταν στο τραπεζι πανω, την ιστορια του κατακλυσμου δυο λαων, Εβραιων και Ελληνων ; Οτι το ενα ειναι καλο και το αλλο κακο ; Ποιο είναι το βουλευμα βρε παιδι μου ; Πρεπει να καταδικασομε κατι ; Η άλλη φραση σημαινει ότι μιλησες με φιλοτιμο σε ένα άλλο σου ποστ και ότι δεν αποβλεπω σε κατηγοριες. Σημασια εχει να υπαρχει καλη θεληση συσκεψεως και συζητησεως, και νομιζω ότι υπαρχει.

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #365 στις: 21/02/07, 10:10 »
Και μια ερώτηση για την ιστορία: Λόγω του ότι μιλάμε για "αντιγραφές" μύθων και όχι φιλοσοφικών θεωρειών (υπενθυμίζω ότι η αρχική μου ερώτηση αφορούσε τις φιλοσοφικές απόψεις) θα ήθελα κάποιος να μου πει ποιος μύθος προηγείται χρονικά? Αυτός των αρχαίων Εβραίων ή αυτός των αρχαίων Ελλήνων? Για να πιστοποιήσουμε ποιος λαός αντέγραψε ποιον.
Εκτός και αν δεχτούμε ότι εφόσον και οι δύο λαοί ζούσαν σε κοινό τόπο (Μεσόγειο) οι μύθοι τους περιγράφουν απλώς μια ανάμνηση φυσικής καταστροφής που έγινε σ' αυτόν τον τόπο. Οπότε δεν υπάρχει θέμα αντιγραφής.

Αποσυνδεδεμένος nefelh

• Παλιός
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #366 στις: 21/02/07, 12:11 »
απλές απορίες που μου γεννήθηκαν:
1. Για να δουμε λιγο την ελληνικη μυθολογια σε συγκριση με την Παλαια Γραφη:
.....Καποια στιγμη τα πηρε ο Διας και ειπε στον Δευκαλιων να παει στο ψηλοτερο βουνο γιατι εχει σκοπο να πνιξει την ανθρωποτητα .....Αφου πνιγηκαν ολοι , Ο Δευκαλιων εκανε 3 γιους εκ των οποιον ο μεγαλυτερος ηταν ο Ιαπετος που με την σειρα του εκανε 12 γιους απο τους οποιους βγηκαν τα φυλα των ελληνων (Δωριεις, Λυδιοι, Λοκριοι, κλπ) κι ο πρωτοτοκος λεγοταν Ιωνας .

Κανοντας copy paste κι αλλαζοντας μονο τα bald

....Καποια στιγμη τα πηρε ο Θεος και ειπε στον Νωε να φτιαξει μια κιβωτο γιατι εχει σκοπο να πνιξει την ανθρωποτητα .....Αφου πνιγηκαν ολοι , Ο Νωε εκανε 3 γιους εκ των οποιον ο μεγαλυτερος ηταν ο Ιαφεθ που με την σειρα του εκανε 12 γιους απο τους οποιους βγηκαν οι φυλες των Ιουδαιων (Σημιτες, κλπ) κι ο πρωτοτοκος λεγοταν Ιωνυαν!!

Τρομερες συμπτωσεις οι ονομασιες και η ιστορια,ε?

2. Σε ολα αναφερεται η αγαπη.....πες μου ομως που ακριβως στην Αγια Γραφη δινει τον ορισμο της εννοιας της Αγαπης?

3. Εχεις εσυ καμμια υποψιν σου που να μην επεκταθηκε ειτε σφαζοντας ειτε επειδη επιβληθηκε λογω οικονομικης "ανωτεροτητας" ?....Μην ξεχνας οτι η ιστορια γραφεται απο τους νικητες

4. Μπορεις να φανταστεις εσυ? ....και που ξερεις οτι δεν θα ηταν καλυτερος ο κοσμος...ποιος μπορει να το πει με σιγουρια....μονο υποθεσεις μπορουμε να κανουμε
στο 1. τι σχέση έχει αυτό με το χριστιανισμό; με την εβραϊκά κείμενα ναι, αλλά με χριστιανισμό ??? ???
2. αν και δεν τα ξέρω πολύ καλά, για μένα ο ύμνος της αγάπης από τον Απ.Παύλο, επιστολή προς Κορινθίους...είναι ο ορισμός της απόλυτης και ανιδιοτελούς αγάπης. επίσης, η άλλη ξεκάθαρη φράση "αγαπάτε αλλήλους"
4. πάντως μας αρέσει δεν μας αρέσει, όπως δεχόμαστε ότι ορισμένοι χριστιανοί με εξουσία έκαναν πολύ κακό, πρέπει να παραδεχτούμε ότι άλλοι έκαναν και πολύ καλό. αναφέρομαι στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια. τα μισά σου λέω εγώ να είναι αλήθεια, είναι γεγονός όμως ότι η εκκλησία βοήθησε εκείνα τα χρόνια να τρέφει το ελληνορθόδοξο φρόνημα. και όχι ίσως, αλλά 99.99% και βάλε, η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε ένας σύνδεσμος με την παράδοση. επεναλαμβάνω, ότι όντως έγιναν και άσχημα πράγματα από τους χριστιανούς, το πιστεύω. αλλά μην αρνούμαστε και τα θετικά, μόνο και μόνο για την αντίδραση... ;)
κι άμα σταθείς στα ίδια μέρη κι αν αγαπήσεις τις ίδιες μουσικές θα πει ότι τυχαία δε βρεθήκαμε θα πει ότι δε φύσηξε τυχαία ο άνεμος που σμίγει των ανθρώπων τις ζωές...

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #367 στις: 21/02/07, 12:40 »
      Μην το παιρνεις προσωπικα freeminder και προπαντος μην θεωρεις οτι σε θεωρω στενομυαλο,ισως δεν εχεις ολοκληρωσει ακομα την αναζητηση στο θεμα θρησκεια και πιστευω.Οταν λεω με θλιβει κατι αυτο δεν ειναι η αντιθετη αποψη αλλα το κατεστημενο που δημιουργει και καταπαταει τα δικαιωματα των αντιθετων σ'αυτη. Και προς θεου εγω δεν ειπα να κλεισετε τα βιβλια. Ειπα κλειστε τα αν σας κανουν κακο.Οσον αφορα την ορθοδοξια οσο εισαι μεσα και εισαι δικο τους παιδι σου φερονται μελι γαλα ,μονο αν βγεις εξω απ'τα πραγματα θα δεις ποσο φανατισμος υπαρχει. .Οποτε ολα τα περι αγαπης και τα περι αλληλοβοηθειας πανε βολτα.Αυτο ειναι που δε γουσταρω.
       Αλλα το θεμα μας ειναι αλλο-καπου διαβασα οτι οι ρωμαιοι κρατουσαν λιστες με τους σταυροθεντες και πουθενα σ'αυτες δεν υπαρχει σταυρομενος με το ονομα ιησους χριστος απο τη ναζαρεθ
Πως μπορεις να οριζεις εαν ενα βιβλιο κανει κακο και ποτε κανει καλο; Νομιζω πως το θεμα ειναι υποκειμενικο και δεν μπορει να συζητηθει παραπανω απο προσωπικο επιπεδο, γιατι αλλιως κινδυνευουμε να θεσουμε ορια στη γνωση.
Morfakis περασες ποτε απο μεσα μεσα και ξερεις τι επικρατει; Ασε με να διαφωνησω πληρως για το γινεται μεσα, και τι γινεται εξω. Μεσα υπαρχει περισσοτερο μισος απ.οτι φανταζεσαι. Οπως σωστα καποιος παραπνω ειπε, η εξουσια διαφθειρει..και ολοι θελουν την εξουσια :)
Καπου διαβασες.......αυτο μονο εχω να απαντησω...:)
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #368 στις: 21/02/07, 12:55 »
Ερώτημα 2ον: Σε ποιό φιλοσοφικό σύστημα ή θρησκεία πριν τον Χριστιανισμό ξεκαθαρίζεται η ένοια της "αγάπης"?

2. Σε ολα αναφερεται η αγαπη.....πες μου ομως που ακριβως στην Αγια Γραφη δινει τον ορισμο της εννοιας της Αγαπης?

Βρε chorrer, το μόνο που ζητάω ο κακομοίρης είναι να μου πει κάποιος, όχι εσύ με το ζόρι, ο οποιοσδήποτε, έστω και μια φιλοσοφική θεώρηση των προχριστιανικών χρόνων στην οποία ξεκαθαρίζεται η έννοια της αγάπης. Αν θέλεις να απαντήσεις εσύ στο ερωτημά μου πες μου μιά μόνο.... Δεν χρειάζομαι περισσότερες!  :'(

Το δικό σου ερώτημα το απάντησε η Νεφέλη. Αν και, αν ήθελες να επεκταθείς στην μελέτη σου θα μπορούσες να βρεις και άλλες πηγές.

Αποσυνδεδεμένος actr

• Ο μικρός Βελζεβούλης
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
    • www.ektakta.gr
« Απάντηση #369 στις: 21/02/07, 13:17 »
Δηλαδή το θέμα μας είναι ποιος έδωσε τον ορισμό της  λέξης "αγάπη" (που και πάλι δεν ήταν ο Χριστός αυτός, να θυμίσω τον Πλάτωνα, τον Ευρυπίδη) ή οτι ως έννοια η αγάπη υπήρχε απο τη στιγμή που υπήρξε ο άνθρωπος?
Έπρεπε νά έρθει ο Χριστός για να πεί στη μάνα να αγαπάει το παιδί της?
« Τελευταία τροποποίηση: 21/02/07, 13:46 από actr »
MasterNet - ανάπτυξη web εφαρμογών - δημιουργία διαδικτυακής εταιρικής ταυτότητας

Αποσυνδεδεμένος chorrer

• Θαμώνας
  • μπαααααα!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #370 στις: 21/02/07, 13:53 »
Παιδια σορυ που θα απαντησω λιγο γρηγορα αλλα μολις πατωσα σε μαθημα κι ειμαι μεσα στα νευρα....

@Παππου,

Χωρις να θελω να μακρυγορησω, ειλικρινα δεν εχω συναντησει φιλοφοφικη θεωρηση ή θρησκεια που να μην εχει πραγματευτει την αγαπη.....Ας πουμε για την Αφροδιτη που ηταν η θεα και της αγαπης και πολλες αναφορες στο ονομα της πραγματευονται την αγαπη....Την θεα Δημητρα , την κορη της και τον Αδη που εξαιτιας της μεγαλης τους αναγκης υποτιθεται οτι εχουμε τις διαφορές χειμωνα - καλοκαιρι......Την αγαπη του ορφεα και της ευριδικης που πηγε μεχρι τον κατω κοσμο για να βρει την αγαπημενη του..και γενικοτερα η Αγαπη στην Αρχαια Ελλαδα ηταν αρκετα μεγαλη υποθεση.
...Περα απο αρχαια Ελλαδα ομως κι οι κινεζοι αλλα κι οι Σουμεριοι, Αιγυπτιοι, Ινδοι....Ολοι εχουν κατι αναλογο για την αγαπη....Κατα την ταπεινη μου γνωμη, ο χριστιανισμος (τουλαχιστον στο θεμα της αγαπης) δεν εφερε και τιποτα καινουργιο
Επισης δεν νομιζω (τουλαχιστον απο οσο γνωριζω) οτι η παλαια διαθηκη πρυπαρχει ή συνυπαρχει χρονικως με  την Ελληνικη Μυθολογια.

@Νεφελη

Το "αγαπατε αλληλους" δεν ειναι ορισμος της Αγαπης....ειναι προτροπη προς τους ανθρωπους στο να αγαπανε τυς συνανθρωπους τους.
Οσο για τα εβραικα κειμενα να με συγχωρεις αλλα διαφωνω.....Δεν γινεταινα δηλωνεις χριστιανος ορθοδοξος και να μην αποδεχεσαι την Παλαια Διαθηκη.....Γιατι η ιστορια του Νωε ειναι απο εκει...

Οσον αφορα τα "καλα" που εκανε ο χριστιανισμος στα χρονια της τουρκοκρατιας ειναι καθαρα θεμα οπτικης γωνιας.....Εγω ας πουμε ακομα δεν εχω καταλαβει πως το 1880 κι ενω μολις η Ελλαδα ειχε γινει αυτονομο κρατος καταχρεωμενο απο ενα πολεμο....Βρεθηκε το αγιο ορος ανεγγιχτο γεματο θησαυρους αμυθητης αξιας...Υπαρχουν παμπολες αναφορες απο ανθρωπους εκεινης της εποχης που υποστηριζουν (με λιγα λογια) πως η επισημη εκκλησια τα ειχε κανει πλακακια με τους τουρκους και λειτουργουσε ως μεσο καταστολης της κοινης γνωμης.....βεβαια ,οπως παντου ,σιγουρα υπηρχαν κι εξαιρεσεις, ευσυνειδητοι κληρικοι και τα λοιπα....και τελος παντων, το θεμα δεν ειναι αν η εκκλησια εκανε κατι ή οχι, το θεμα κατα την γνωμη μου ειναι το κατα ποσο ο χριστιανισμος (γενικοτερα) βασιστηκε σε παλιοτερες θρησκειες/φιλοσοφιες ....γιατι αν συμβαινει αυτο....τοτε κατε εμε, ο θεος (τουλαχιστον οπως τον περιγραφουν οι χριστιανοι και οι μετεγενεστεροι τους) δεν υπαρχει , αφου ειναι βασισμενος σε κοσμοθεωριες αλλων....Μπορει η φιλοσοφια του να εχει πολλα θετικα στοιχεια αλλα δεν παυει να ειναι μια φιλοσοφια που βασιζεται κατι που ηδη προυπηρχε.

@Αναλογιο

Αδερφε, ελπιζω να σε καλυψα με τις απαντησεις που εδωσα στα παιδια.
...Κατα την ταπεινη μου γνωμη δεν τιθεται θεμα καλου ή κακου παρα πρωτοτυπου κι αντιγραφου.
...Εννοω δηλαδη πως αρνουμαι να πιστεψω σε μια θρησκεια που θεωρω οτι εχει κανει σουμα απο αλλες θρησκειες - κοσμοθεωρειες- κλπ ....Δηλαδη οσοι εζησαν προ χριστου πηγαν στην Κολαση? και τετοιου ειδους προβληματισμοι με εμποδιζουν.
Επιπλεον ανηκω στους ανθρωπους που πιστευουν οτι ειναι πολυ εγωιστικο να θεωρουμε οτι η Γη ειναι ο μοναδικος πλανητης με νοημοντα οντα κι ετσι .......Νομιζω οτι πιανεις τον συλλογισμο μου.

ΥΓ: Παω να μιζεριασω, 5η φορα το εδινα το ρημαδι το μαθημα...μου εχει στοιχισει ηδη 2 υποτροφιες  :'(  >:(
....Τα λεμε αργοτερα

Αποσυνδεδεμένος nefelh

• Παλιός
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #371 στις: 22/02/07, 01:16 »
Actr: τη διαφορά στο θέμα της αγάπης, την κάνουν λίγες θρησκείες-φιλοσοφίες. Η αγάπη της μάνας είναι και αναμενόμενη εν μέρει. Το θέμα είναι τι γίνεται όχι μόνο με τους απλούς συνανθρώπους μας, αλλά και με τους εχθρούς μας. Και από όσο γνωρίζω –ξαναλέω, από όσο γνωρίζω, συμπληρώστε με αν κάνω λάθος- την αγάπη προς τους εχθρούς την πρεσβεύουν λίγοι. Μεταξύ αυτών, θιβετιανοί μοναχοί, και χριστιανοί. Π.χ. οι ισλαμιστές σίγουρα όχι. Δεν υπάρχει αγάπη προς τον εχθρό, σε καμία περίπτωση. Και έχεις απόλυτο δίκιο στο ότι δεν έχει σημασία ποιός έδωσε τον ορισμό. Σημασία έχει ποιός το κάνει πράξη στη ζωή του. Διότι ο χριστιανισμός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι φερόμενοι ως χριστιανοί, το πράττουν; Εκεί είναι το ζήτημα. Προσωπικά εγώ, δεν το κάνω και δεν είναι καθόλου προς τιμήν μου. Απλά, ακόμα κι αν ο Ιησούς ήταν ένας απατεώνας κατά τα άλλα, τουλάχιστον ό,τι διακύρρητε το έκανε κιόλας. Το τι έκαναν οι οπαδοί του είναι μια άλλη πικραμένη ιστορία...Για μένα αυτό έχει σημασία. Όχι μόνο σαν θρησκευτικός ηγέτης, αλλά ο κάθε ηγέτης οποιασδήποτε ιδεολογίας, πρέπει να κάνει βίωμα την ιδεολογία του. Αλλιώς μένει στις λέξεις.

Chorrer: αν και αναφέρεσαι στον παπού, απάντησα νομίζω στο πρώτο σου ερώτημα στο παραπάνω κείμενο που αναφερόταν στον ακτρ. Η διαφορά φάνηκε στην αγάπη σε όλους, και όχι μόνο σε αυτούς που μας αγαπάνε.
Και κτ άλλο, που μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά από όσο ξέρω, ο εβραϊκός λαός έχει πιο μακρά ιστορία από αυτή των Ελλήνων...νομίζω...λογικά....σχετικά με τα γραπτά κείμενα πάντα...

Δεν είπα ότι το «αγαπάτε αλλήλους» είναι ορισμός. Συγγνώμη, ήταν λάθος η διατύπωση παραπάνω. Ήθελα να συμπληρώσω την πρόταση, αλλά ξέχασα. Ήθελα να πω λοιπόν ότι η φράση αυτή, δείχνει ότι μιλάμε πλέον για μια απέραντη και ανιδιοτελή αγάπη. Καταργεί πλέον και το αντίστοιχο κομμάτι της Π.Δ. σχετικά με το ποιούς πρέπει να αγαπάμε και ποιούς όχι.
Η Π.Δ. δεν είναι χριστιανισμός. Με συγχωρείς. Χριστιανισμός νοείται από τη διδασκαλία του Χριστού και μετά. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί χριστιανικό κείμενο. Κείμενο θεόπνευστων (;) ανθρώπων μπορεί, ιστορία του εβραϊκού έθνους, μπορεί. Μην τα μπερδεύουμε! Την αναφέρουμε για άλλους λόγους. Όπως όμως ξέρεις, πολλά σημεία της ο ίδιος ο Ιησούς είπε ότι ήρθε να τα αλλάξει. Συμπληρώσει για την ακρίβεια και όχι καταργήσει. Το τι έκαναν οι άνθρωποι στην Π.Δ. δεν τους απασχολεί τους χριστιανούς. Μηνύματα παίρνουμε και τπτ παραπάνω. Πολύ περισσότερο νοιάζει τους ίδιους τους εβραίους.
Απλά θεωρείται ότι η αρχαιότερη θρησκεία ήταν η εβραϊκή. Στην πορεία δημιουργήθηκαν νέες, πήραν στοιχεία από εδώ και από εκεί. Ακόμα και η ίδια αλλοιώθηκε, οπότε ήρθε ο Χριστός να βάλει τα πράματα στη θέση τους, ακόμα και στους Εβραίους. Και φυσικά και μερικοί από αυτούς δεν τον δέχτηκαν, και περιμένουν κπ Μεσσία. Δικαίωμά τους. (αυτά δεν τα λέω εγώ, σου αναφέρω τι λέγεται).

(Πάλι θα μπερδευτώ σε μια πρότασή σου που δεν με αφορούσε, και αν σε ενοχλεί που το κάνω, πες μου.). Κανείς δεν είπε ότι όσοι έζησαν προ Χριστού πήγαν στην κόλαση. Πού το είδες/άκουσες αυτό; Αν το ψάξεις, θα αναφέρεται στα ευαγγέλια για αυτό το θέμα. Δεν θέλω να σου πω, για να το ψάξεις εσύ, αφού είπες ότι προβληματίζεσαι και είναι προς τιμή σου που το ψάχνεις το θέμα και σκέφτεσαι πάνω σε αυτό, χωρίς να τρως μασημένη τροφή. Το ίδιο ισχύει και για το αν είμαστε ο μόνος πλανήτης με νοήμουσα ζωή στο Σύμπαν.
Καλά αποτελέσματα στο μάθημα. Τυχερέ! Εσύ τουλάχιστον έδωσες και κανένα μάθημα. Τι να πούμε εμείς τα έρμα;
κι άμα σταθείς στα ίδια μέρη κι αν αγαπήσεις τις ίδιες μουσικές θα πει ότι τυχαία δε βρεθήκαμε θα πει ότι δε φύσηξε τυχαία ο άνεμος που σμίγει των ανθρώπων τις ζωές...

Αποσυνδεδεμένος actr

• Ο μικρός Βελζεβούλης
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
    • www.ektakta.gr
« Απάντηση #372 στις: 22/02/07, 12:42 »
Οκ, Νεφέλη νομίζω συμφωνούμε στο οτι δεν πρωτοαναφέρθηκε η έννοια της αγάπης απο το Χριστό. Αρα το μόνο που τον κάνει και ξεχωρίζει είναι το οτι σε προτρέπει να αγαπάς τους εχθρούς σου? Στη θεωρία είναι όλα πολύ ωραία. Το θέμα είναι στην πράξη τί γίνεται. Πάντα είχα αυτή την απορία. Μπορείς να μου εξηγήσεις το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να αγαπάω τον εχθρό μου αλήθεια?

Το θέμα της ΠΔ έχει αναφερθεί πολλές φορές χωρίς κανένας να μου έχει απαντήσει τελικά αν θεωρείται θεόπνευστο κείμενο ή οχι και αν οχι γιατί δεν το αποποιείται η Εκκλησία.
Δεν ξέρω αν οι Εβραίοι εμφανίζονται νωρίτερα ιστορικά, πρέπει να το ψάξω, αλλά ακόμη και αν ισχύει δεν μου λέει κάτι προσωπικά. Δεν βρίσκω το λόγο να συγκρίνω ένα λαό ο οποίος αποτελείτω απο νομάδες που γυρνούσαν απο εδώ και απο εκεί με τους Έλληνες. Αν νομίζεις οτι αξίζει τον κόπο μπορείς να το κάνεις.

Με κάθε φιλική διάθεση
« Τελευταία τροποποίηση: 22/02/07, 12:47 από actr »
MasterNet - ανάπτυξη web εφαρμογών - δημιουργία διαδικτυακής εταιρικής ταυτότητας

Αποσυνδεδεμένος bairn of mosul

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • pisteveis afto p theleis na pisteveis
    • Προφίλ
    • myspace
« Απάντηση #373 στις: 22/02/07, 12:50 »
καλα ρε παιδια δεν ειναι προφανες οτι ο χριστος εγινε οργανο της ρωμαικης αυτοκρατοριας μετα το θανατο του????παρερμηνευτηκαν αυτα που ελεγε με π**αριες τυπου:αγαπα τον πλησιον σου(και τον πλουσιο φυσικα που σε εκμεταλλευεται)γιατι θα βρεις ευτυχια οταν πεθανεις!!μεγαλυτερη ... δεν εχω ακουσει
χριστιανισμος(σκυβε το κεφαλι)-δωδεκαθεο(εισαι πιο δυνατος απ'ο,τι νομιζεις.οι θεοι ειναι το κινητρο σου για να φτασεις στα ορια σου)
ποια ειναι πιο φιλελευθερη θρησκεια?αυτη πολεμησαν και την αφανισαν,την αλλη την κανανε θρησκεια ολου του κοσμου γιατι τους συνεφερε καλυτερα
ρε παιδια ο μεγας παμπονηρος κων/νος εγινε χριστιανος πριν πεθανει για ευνοητους λογους,τυχαιο ειναι?
otan oi alloi prospathoysan na paiksoyn mousikh oi P!nk Floyd aplws to ekanan

Αποσυνδεδεμένος Ιανός

• Ο Αιρετικός
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα,η τρομερή μας η λαλιά
    • Προφίλ
« Απάντηση #374 στις: 22/02/07, 12:53 »
Συγγνώμη, ρε παιδιά.
Τι λέμε τώρα; Ότι η έννοια της αγάπης ανακαλύφθηκε και πρωτοεκφράσθηκε από τον χριστιανισμό;;;
Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα. Είμαι ελεύθερος.