Βασικα....δεν ειναι μεγαλο θεμα.Ειναι ενα τιποτα.
Δεν πιστευω επειδη δεν εχω αποδειξεις.Τερμα.Εντ οβ στορι.
Ο,τιδηποτε αλλο ειναι ανορθολογικος τυχοδιωκτισμος και βαθια ριζωμενες φαντασιοπληξιες, απο τα οποια, ευτυχως, εχω απαλλαχθει.
Τέλος πάντων αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον "θεό" θα τον κατανοήσουμε μέσω της επιστήμης και όπως λέει ο Dawkins είναι πιο ενδιαφέρουσα η ζωή αν δεν τα ξέρουμε όλα...
Είναι αδύνατον να κατανοήσεις μια ανώτερη νοημοσύνη από τη δική σου, έναν κόσμο πέρα από αυτόν που αντιλαμβάνεσαι. Πχ. ένα δισδιάστατο ον (ας πούμε χοντρικά ένα μυρμήγκι πάνω σε ένα επίπεδο πάτωμα) δεν έχει συνείδηση της τρίτης διάστασης. Ίσως κάποτε φανταστεί την ύπαρξή της αλλά δεν μπορεί να την αποδείξει.
Παρομοίως, οι άνθρωποι φαντάζονται διάφορες επιπλέον διαστάσεις στο σύμπαν. Αφού δεν μπορούμε καλά καλά να κατανοήσουμε αυτόν τον κόσμο, πώς θα κατανοήσουμε τον άλλον;
Δεν ξέρω λέξη προς λέξη τι λέει το επίσημο δόγμα και δεν ξέρω κατα πόσο όντως συμφωνεί με τα κείμενα. Αλλά χριστιανός δεν είναι αυτός που ακολουθεί ένα δόγμα, είναι αυτός που καταλαβαίνει και συμφωνεί με αυτά που πραγματικά είπε ο Χριστός (αυτό που προσπάθησαν ουσιαστικά να κάνουν και αυτοι που φτιάξανε το δόγμα). Τώρα όσο περισσότερο συμφωνεί με αυτά και το επίσημο δόγμα τόσο το καλύτερο. Απλώς το δόγμα θα δίνει μάλλον μια πιό αυστηρή ερμηνεία αυτων.
Η κάθε Εκκλησία (ορθόδοξη, καθολική, προτεσταντών, ευαγγελιστών, ιεχωβάδων, κλπ) ερμηνεύει με το δικό της τρόπο το Ευαγγέλιο και επιπλέον προσθέτει δικούς της κανόνες. Όμως, πόσοι από εμάς θα μπορούσαν να κατανοήσουν τις Αγίες Γραφές χωρίς καθοδήγηση; Μερικές φορές βοηθάνε οι Εκκλησίες, άλλες φορές γίνονται δυνάστες. Δυστυχώς δεν υπάρχει τελειότητα στον κόσμο των ανθρώπων.
Αναρωτιέμαι επίσης... Αρκεί να είμαστε καλοί άνθρωποι και να μην κάνουμε κακό στον συνάνθρωπο κλπ., για να χαρακτηριστούμε "χριστιανοί"; Γιατί αυτό ήταν το βασικό κήρυγμα του Χριστού. Εκτός αν δεν ενδιαφέρει καθόλου τι είπε ο Χριστός και θέλουμε απλά να θεωρούμαστε "ανθρωπιστές".
Παιδιά εγώ έχω μια απορία: γιατί κατά την άποψή σας θα πρέπει για κάθε μας κακή πράξη να ζητάμε συγχώρεση από το Θεό, αφού κάποιες δεν τον αφορούν; Δηλαδή, μία από τις 10 εντολές λέει: "ου μοιχεύσεις". Γιατί π.χ. αν απατήσω τον σύντροφό μου, θα πρέπει να ζητήσω συγχώρεση από τον Θεό; Κανονικά από τον σύντροφό μου δεν θα πρέπει να ζητήσω συγνώμη;
Αν ζητήσεις συγχώρεση απο τον σύντροφό σου δεν είναι ανάγκη να ζητήσεις και απο πουθενά αλλού.
Οι πράξεις μας δεν "ξεγράφονται" με την ίδια ευκολία με την οποία τις κάνουμε. Ότι κακό κάνουμε, πληρώνεται. Είτε σε αυτόν τον κόσμο είτε στον άλλον. Η συγχώρεση από άνθρωπο ή "από τον Θεό" (ο Θεός δεν απαντά! ούτε μέσω άλλου ανθρώπου (παπά)), δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να αποδείξουμε με τις πράξεις μας ότι μετανιώσαμε.
Αρχίζω ανάποδα, οι εξομολόγοι δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του ψυχολόγου για τον απλό λόγο ότι είναι αγράμματοι σε ποσοστό 90 τοις εκατό (δεν θεωρώ την θεολογική γνώση μόρφωση γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν είναι, μπορείς να γίνεις παπάς και με απολυτήριο δημοτικού)
Αν θέλετε να ξαλαφρώσετε και δεν έχετε λεφτά να πάτε σε ψυχολόγο, πείτε τα στη γάτα σας ή στη γκόμενά σας, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.. (το παραπάνω δεν έχει ίχνος ειρωνείας, το εννοώ
)
Την Καινή Διαθήκη έχω να την διαβάσω 35 χρόνια, τότε μου φαινόταν αστεία τώρα θα μου φανεί μάλλον γελοία, είναι γνωστό ότι άλλα λέει ο ένας Ευαγγελιστής, ο άλλος τον αναιρεί, και ο επόμενος αναιρεί και τους δύο.
Αυτή η ισοπέδωση πάντων των αξιών είναι που φέρνει την ανθρωπότητα σε τέλμα. Η άκρα αρνητικότητα, ο ωχαδερφισμός, η αδιαφορία, ο εγωϊσμός, ο πεσιμισμός, δεν είναι παραγωγικά συναισθήματα.
Δώστε αξία εκεί που αξίζει (ψάξτε να βρείτε, αν δεν ξέρετε), και μη χρησιμοποιείτε απόλυτους χαρακτηρισμούς.
Η γνώση είναι δύναμη, η άγνοια συνήθως προωθεί την αναζήτηση, η ημιμάθεια συνήθως προωθεί τον κομπασμό.
Vinyl Break σε θεωρούσα ως σοβαρό συνομιλητή. Όχι πια!
Στα links που παράθεσες δεν αναφέρεται ούτε σε μία παράγραφο πως η πίστη είναι αρετή.
Αναφέρεται. Αλλά και πάλι, όταν τελικά το είδες, αμφισβήτησες την εγκυρότητα τους και την σοβαρότητα του συνομιλητή σου. Δεν καταλαβαίνω την εμμονή σου σε αυτή τη λέξη/έννοια!
Αμφισβητείς ότι όλες οι θρησκείες βασίζονται στην πίστη; Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που μιλάνε για κάτι μεταφυσικό; Η επιστήμη βασίζεται στην απόδειξη και η θρησκεία στην πίστη. Απλά πράγματα.