@papous
αν ζούσαμε μερικούς αιώνες πίσω και είχα την γνώση εκείνης της εποχής τότε δν θα πίστευα πως το νερό αλλάζει μορφή αλλά μάλλον πως εξαφανίζεται κατά κάποιον περίεργο μαγικό τρόπο εκτός και αν είχα ενδείξεις για την αλλαγή μορφής...
γιατί να φανταστώ κάτι και να πιστεύω σε αυτό? εντελώς αβάσιμο και αυθαίρετο....
τώρα μου το έχει αποδείξει η επιστήμη πως το νερό στους 100 βαθμούς κελσίου εξατμίζεται...
το χω δει μετα ίδια μου τα μάτια...γι αυτό και το πιστεύω...
θες να μου πεις πως επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού παρόλαυτά, αντιστοίχως της ιστορίας της εξάτμισης του νερού, ο Θεός υπάρχει?
(προσοχή...δν θέλω να προσβάλω κανέναν...η συζήτηση είναι εντελώς φιλοσοφική, θα μπορούσε να έχει ως θέμα κάτι άλλο)
δν θα το πίστευα...
και τώρα...στο θέμα με το σύμπαν κάποιος ανέφερε πως οι επιστήμονες πιστεύουν πως το 99% του διαστήματος αποτελείται από μία σκοτεινή ύλη...ωραία...εγώ το έχω στο μυαλό μου σαν πιθανό γεγονός αλλά αφού δν το χουν αποδείξει δν το χω στο μυαλό μου σαν γεγονός....
ή το zeitgeist...με έκανε να είμαι 99% σίγουρος πως η κατάρρευση των διδύμων πύργων ήταν έργο αμερικάνων....και πάλι έχω τις αμφιβολίες μου γιατί δν έχουν βρει απτά στοιχεία ή κάποια ομολογία...
όσο για τις συμβάσεις...
μάλλον συμφωνώ με τη 2η...οι συμβάσεις ισχύουν αλλά τροποποιούνται ανάλογα με τα νέα δεδομένα...αυτό θα πει ευελιξία και ανοιχτό μυαλό...όχι μας είπαν κάτι όταν είμασταν παιδιά, πάει τέλειωσε, δν μου αλλάζει τη γνώμη ούτε ο Αινστάιν.....
τέλος, για τα accounts,
ξέρω πως πίσω από ένα account κρύβεται ένας άνθρωπος, οκ?
γιατί να μν μιλήσω στο φόρουμ σαν σε άνθρωπο και να πω "Κώστα, τι κάνεις?" αντί να πω πχ "papous τι κάνεις?"?
το ίδιο άτομο δν θα είναι?
στο ίδιο άτομο δν θα αναφέρομαι και το ξέρει?
@XoLiDoXoS
Όσον αφορά το νερό που υπάρχει στο δοχείο, αν το αφήσουμε να εξατμιστεί και διασκορπιστούν τα μόριά του, μπορούμε να ξαναμαζέψουμε το ΙΔΙΟ νερό ?
υπό συγκεκριμένες συνθήκες φυσικά!
αν θες σου περιγράφω τη διαδικασία.
αλλά δν είναι η ουσία να πούμε πως το εξατμισμένο νερό είναι λίγο στο ταβάνι, λίγο στο πάτωμα και λίγο μέσα στην τσέπη μου...η ουσία είναι πως το εξατμισμένο νερό υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε, απλά άλλξε μορφή...
Το ότι διασπάται η ύλη, σημαίνει ότι και σταματά να υπάρχει ? Το ότι μετασχηματίζεται η ενέργεια, σημαίνει ότι σταματά να υπάρχει ?
Για φαντάσου, σαν το νεράκι, σα να έχουμε έναν διασπασμένο άνθρωπο! Λες να υπάρχει τρόπος να τον ξαναμαζέψουμε ?
Είμαστε διασπασμένα μόρια από τα οποία προήλθαμε ? ή τα διασπασμένα μόρια είναι άνθρωποι ? Τα διασπασμένα μόρια δίνουν τις εντολές να σχηματισθεί ένας άνθρωπος ή μήπως τις δίνει ένας άνθρωπος ?
Η ψυχή δεν ξέρεις τι είναι ή αν υπάρχει ?
αυτό κατάλαβες απ αυτό που είπα?
εγώ είπα πως τον άνθρωπο τον μετατρέπουν σε άλλες μορφές ενέργειας οι μικροοργανισμοί...τον χωρίζουν σε εκατομμύρια κομματάκια....δν μπορείς να τα ξαναμαζέψεις όλα πίσω...αλλά ξες τι διαδικασία ακολούθησαν...
κάτι σαν να αδειάζεις στον ωκεανό ένα μπουκάλι λάδι...ξες που είναι αλλά άντε βρες το...
τώρα...για την ψυχή....
δν ξέρω τι είναι...ψυχή έχουμε ορίσει όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε...εμάς τους ίδιους...τη σκέψη μας...
δν είναι ύλη...δν ξέρω αν όταν πεθάνει κάποιος πετάει και παέι ψηλά...δν το χω δει ποτέ...οπότε σε αυτό δν μπορώ να σου απαντήσω...
Η επιστημονική γνώση, όντας ανθρώπινη γνώση , πεπερασμένη και έχοντας κολλημένο επάνω της ένα τεράστιο τσιμπούρι που λέγεται άγνωστο, δεν μπορεί να μιλά για σταθερές, αλλά για συμβατικές σταθερές. Η φύση δεν ξέρουμε τι είναι. Για τους νόμους που ισχύουνε στο σύμπαν, λίγα ξέρουμε. Όταν λες όλοι τι εννοείς και αυτούς που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη ? Για τους ανακαλύψαμε όλους και δεν το ξέρω ? Για μπορούμε να μιλάμε επιστημονικώς για πράγματα που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη ? Αυτούς τους νόμους που έχουμε ανακαλύψει τους γνωρίζουμε σε όλη την έκτασή τους ?
τέλος...
ναι...η φύση είναι όλοι οι νόμοι...και αυτοί που έχουμε ανακαλύψει και αυτοί που δεν τους έχουμε ανακαλύψει...
και οι ολοκληρωμένοι και οι ημιτελείς...
η βαρύτητα δεν υπήρχε μέχρι που την ανακάλυψε ο Νεύτωνας?
απλά κατάλαβε τι συμβαίνει, της έδωσε όνομα και τη μελέτησε...βρήκε με ποιους τύπους δουλεύει και τη συσχέτισε με τις άλλες δυνάμεις της φύσης...
ο νόμος υπήρχε...απλά δν τον είχαμε ανακαλύψει ακόμα..
έτσι και με αυτούς που δεν έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα...
είναι γύρω μας...απλά δεν τους ξέρουμε...
επίσης...η βαρύτητα που νιώθουμε εδώ δεν υπάρχει παντού ετσι?
δλδ στο διάστημα δεν είναι ίδια με εδώ... γι αυτό και οι αστροναύτες στο διάστημα αιωρούνται...
αυτό συμβαίνει γιατί η Γη μας ασκεί έλξη...
όλα έχουν κάποια αιτία...δεν συμβαίνουν έτσι αόριστα επειδή τους ήρθε....
ΟΥΦ!...λογοδιάρροια...