Ο θάνατος είναι σίγουρα το φυσιολογικό τέλος κάθε πλάσματος και πράγματος από αυτά που ξέρουμε, και έιναι μεν δύσκολο
και επίπονο να το αποδεχθούμε γιατί πάει κόντρα στην ύπαρξή μας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς αφού παραδεχόμαστε
ότι μέσα στα έχοντα αρχή και τέλος είμαστε και εμείς.
Ο συλλογισμός της τρίτης σου παραγράφου PlasmaPool είναι ενδιαφέρων, μόνη "ένσταση" που έχω στηρίζεται στην, προσωπική μου
βέβαια, άποψη ότι απορρίπτοντας κάποιος την βιβλική, την παγανιστική, και όποιας άλλης οργανωμένης θρησκευτικής αντίληψης εκδοχή περί
θεού δεν νομίζω ότι αποφασίζει μέσα του "τελεσίδικα" υπέρ της ύλης η του πνεύματος-ψυχής, αλλά μπορεί να συνεχίσει τους προβληματισμούς του.
Η ζωή τώρα μετά θάνατον αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ερευνηθεί με λογικούς όρους οπότε και παραιτούμαι. Εχει να κάνει πιο πολύ με την ελπίδα,
το επιθυμητό, και άλλα δόγματα μιλάνε για την αιώνια ζωή στους ουρανούς, άλλα για επίγειο παράδεισο και ανάσταση σωμάτων, οπότε βρισκόμαστε
μακριά από τις δυνατότητες της ανθρώπινης έρευνας.
Οσο για την ηθική σίγουρα δεν έχει σχέση με τις θρησκευτικές αντιλήψεις, γι αυτό και σε προηγούμενο σχόλιό μου είπα ότι σε σχέση με την
ηθική και το σεβασμό στη φύση οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν να έχουν μια έμφυτη θεοσέβεια πολύ πριν δημιουργηθούν οι διάφορες θρησκείες
και μάλλον από την ανάγκη συνυπαρξης με τους άλλους και από σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον συν τον φόβο για το άγνωστο.
Το να...λατρεύεις το δάσος πχ ως θεό είναι μια πρωτόγονη και παγανιστική αντίληψη, και το να το καις πχ γιατι σου είπε ο θεός να κάψεις τους
αλλόθρησκους που ζουνε μεσα σε αυτό είναι μια σκοταδιστική αντίληψη, το να το καις για να κανεις οικόπεδα, η θρήσκος η άθρησκος είσαι
αποτελεί ανήθικη πράξη! Το να το προσέχεις να μην καεί και να το προστατεύεις ως πηγή οξυγόνου αποτελεί πράξη απόλυτης ευσέβειας
και ηθικής για μένα.
Δεν ξέρω αν ποτέ θα μπορέσει αυτό το ελάχιστο μέρος του όλου, που λέγεται άνθρωπος, να δώσει απαντήσεις για το ίδιο το όλον (αν το δεχόμαστε ως τέτοιο) η να βρεθεί σε θέση παρατηρητή της ολότητας (δύσκολο το θεωρώ) ωστε να την εξηγήσει αλλά και αν ποτέ γίνει αυτό θα είναι με τη συστηματοποιημένη επιστημονική έρευνα και μόνο μέχρι εκεί που ισχύουν οι νόμοι που μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος.
Για τα από εκεί και πέρα, όσοι ποτέ δήλωσαν και δηλωνουν ότι κατέχουν εξ` αποκαλύψεως αλήθειες, αν και το βρίσκω πολύ βολικό για αυτούς που ποτέ το διακήρυξαν (όχι τους απλούς πιστούς βέβαια) όποιος θέλει μπορεί να πιστεύει αν του καλύπτει εσωτερικές ανάγκες.
Για τα υπόλοιπα υπάρχει ο διάλογος τα επιχειρήματα και η κριτική σκέψη και ανάλυση.