Ακουσα οτι οι αντιεξουσιαστες ειναι πιονια του συστηματος και στην ουσια το εξυπηρετουν. Υπαρχει κανεις που συμφωνει μ αυτο?
Εξαρτάται.... Τι εννοείς ως "αντιεξουσιαστές"? Τους λεγόμενους και Αναρχικούς? Και εάν ναι, ποιούς απ' όλους? Τους Αναρχοκομουνιστές? Τους Αναρχοσοσιαλιστές? Τους Αναρχοκαπιταλιστές? Καλό είναι να εστιάσεις πιο συγκεκριμένα.
Πάντως, εάν πούμε για οποιονδήποτε ότι "είναι πιόνι του συστήματος", νομίζω πως εννοούμε ότι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία από κάποιο σύστημα. Ότι δηλ οι πράξεις του όχι μόνο δεν είναι αυτόβουλες αλλά κατευθύνονται εν γνώση ή εν αγνοία του. Οπωσδήποτε όμως πριν πρέπει να ορίσουμε το σύστημα. Σε ποιό σύστημα αναφερόμαστε?
Δεν είναι και τόσο σαφής αυτή η φράση για να την απαντήσουμε!
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος στις απορίες μου, θα αναφέρω ένα παράδειγμα:
Στην Πανεργατική διαδήλωση της Πέμπτης 2/4/09, δεν άνοιξε ούτε ένα κεφάλι, δεν πετάχθηκε ούτε μια πέτρα, δεν έγιναν προσαγωγές. Η αιτία ήταν ότι δεν πήραν μέρος σ' αυτήν την διαδήλωση κουκουλοφόροι. Γιατί όμως? Δεν είχε ακόμη ψηφιστεί ο κουκουλονόμος οπότε δεν υπήρχε λόγος να φοβούνται τις επιπτώσεις του. (Τέτοιοι νόμοι δεν έχουν αναδρομική ισχύ). Επίσης δεν νομίζω ότι εξαφανίστηκαν οι λόγοι που επικαλούνταν πολλοί για την εμφάνιση του κουκουλοφαινομένου, πχ. φτώχεια, ανεργεία, απόγνωση, ανισοκατανομή εισοδήματος, άνισες ευκαιρίες κλπ. Δεν είχαν ακόμα μπει οι κάμερες και δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος για την χρησιμοποίηση της κινηματογραφικής καταγραφής ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο.
Γιατί τότε? Τι άλλαξε? Έψαχνα να βρω την απάντηση και δεν μπορούσα να την φανταστώ. Αποφάσισα λοιπόν να το ψάξω. Πήγα και ρώτησα πολλούς που πήραν μέρος στην διαδήλωση. Αυτοί λοιπόν μου είπαν πως κυκλοφορούσε η φήμη πως η οργανωτική επιτροπή και ο μηχανισμός περιφρούρησης της πορείας είχαν εφοδιαστεί με αεροβόλα με αναισθητικά βλήματα. Όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για να αναισθητοποιήσουμε άλογα, λιοντάρια και γενικώς ζώα.
Εάν ερχόταν κάποιος κουκουλοφόρος ήταν αποφασισμένοι να τον αναισθητοποιήσουν και να του βγάλουν την κουκούλα για να πιστοποιήσουν την ταυτότητά του.
Το ερώτημα είναι: Η οργανωτική επιτροπή και η επιτροπή περιφρούρησης, αν ισχύει η πληροφορία, ήταν πιόνια του συστήματος ή όχι?