Νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει εύκολα το γεγονός ότι ο ΟΣΦΠ έπαθε τέτοιο "κάζο" μετά από μια τέτοια απόδοση στο πρώτο παιχνίδι της σειράς.. Τα παιχνίδια δεν τα παρακολούθησα, αλλά άκουσα ότι στα 3 τελευταία παιχνίδια της σειράς, ο ΟΣΦΠ ήταν αγνώριστος.. Πολλά λάθη, χαλαρή άμυνα και παίχτες σε κακές ημέρες επιθετικά.. Έλειπε και σε κάποια παιχνίδια και ο Τεόντοσιτς, οπότε έδεσε και το γλυκό..
Ωστόσο, δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να κάνω ένα αθλητικό σχόλιο το οποίο δεν έχει πλήρη αντιστοίχιση με την περίπτωση της σειράς ΟΣΦΠ-Σιένα, αλλά μια κάποια μικρή σχέση.. Είμαι της άποψης ότι σε τόσο μεγάλο επίπεδο (και ειδικά στο ποδόσφαιρο), όταν συναντιούνται 2 μεγάλες ομάδες θα πρέπει η μία να δείχνει σεβασμό στην άλλη.. Γενικά δεν μου αρέσει να βλέπω παιχνίδια μεταξύ μεγάλων ομάδων ή μεταξύ ομάδων διαφορετικής δυναμικότητας αλλά σε υψηλό επίπεδο (βλ. ημιτελικά CL)) να λήγουν 7-1, 105-64, κλπ.. Πέραν του ότι μπορεί να δίνει πρόσχαιρη χαρά στους φιλάθλους της νικήτριας ομάδας και άπειρο υλικό για πλάκα την άλλη μέρα στη δουλειά, εν τούτοις κρύβει 2 μεγάλους κινδύνους.. Ο ένας κίνδυνος είναι ο προφανής.. Η άλλη ομάδα μπορεί να πεισμώσει και αν μιλάμε για κοντινά παιχνίδια μπορεί στο επόμενο να σε νικήσει (έστω και με 1 γκολ ή 1 πόντο και έπειτα να ειπωθεί ότι και το 7-1 και 1-0, 3 βαθμοί είναι) με αποτέλεσμα να σου χαλάσει τα σχέδια (βλ. ΟΣΦΠ-Σιένα).. Ο άλλος κίνδυνος είναι η άλλη ομάδα όταν σε βρει σε άσχημη κατάσταση να σου κάνει τα ίδια και χειρότερα.. Μην πάμε μακριά.. Πέρυσι ο ΟΣΦΠ στο ποδόσφαιρο ήταν στα μαύρα του τα χάλια.. Με την εικόνα διάλυσης που εμφάνιζε, αν βρισκόταν μια καλύτερη ομάδα από τον περσινό ΠΑΟ, θα μπορούσε να του βάλει εύκολα 6-7 γκολ.. Δεν νομίζω ότι υπάρχει φίλαθλος της ΑΕΚ που δεν περιμένει την ημέρα εκείνη που η ΑΕΚ θα έχει φτιάξει ομαδάρα, ο ΟΣΦΠ θα σέρνεται και το παιχνίδι μεταξύ τους θα λήξει 6-0 υπέρ της ΑΕΚ.. Ή ο τωρινός Ajax.. Πριν 10-15 χρόνια ήταν μια ομάδα μοντέλο, ενώ τώρα προσπαθεί να πλασαριστεί σε υψηλότερη θέση από την Τβέντε.. Όποιοι είχαν "ταπεινωθεί" από τον Ajax παλιότερα, θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο στον Ajax τώρα.. Θα μου πείτε, τι σημασία έχει αν μια μεγάλη ομάδα τρώει 6 και 7 γκολ.. Πιστεύω ότι το προφίλ μιας ομάδας δεν πρέπει να τσαλακώνεται έτσι εύκολα και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα η ομάδα αυτή είναι λαβωμένη.. Όταν μια ομάδα βλέπεις ότι έχει βάλει 4 πόντους σε όλο το Α' 10λεπτο και 9 σε όλο το Α' ημίχρονο, δεν κάθεσαι να χτίσεις ρεκόρ διαφοράς.. Κλείνεις το παιχνίδι με μία λογική 20-25άρα και όλοι είναι ευχαριστημένοι (εφόσον δεν παίζει ρόλο η διαφορά στα play-offs).. Ή αντίστοιχα όταν η ΑΕΚ τρώει 4 στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό Βόλου, τότε δεν χρειάζεται ο ΟΣΦΠ που φέτος ήταν 10 κλάσεις παραπάνω από την ΑΕΚ να της βάζει 6..
Παρόλα αυτά, δεν συμμερίζομαι τις απόψεις εκείνων που λένε ότι ο ΟΣΦΠ αποσυντονίστηκε από τη διαφορά δυναμικότητας του πρώτου παιχνιδιού και υποτίμησε τη Σιένα.. ΟΚ, το καταλαβαίνω στο δεύτερο παιχνίδι, να έχεις σίγουρη άλλη μια 50άρα και να παθαίνεις έκπληξη επειδή τελικά ο αντίπαλος δεν είναι και τόσο μούφα όσο νόμιζες, αλλά στο 3ο παιχνίδι πρέπει να έχεις πλέον "ξυπνήσει".. Στο 4ο παιχνίδι ειδικά, όπου παίζεται η χρονιά, αν δεν καταφέρεις να κερδίσεις, τουλάχιστον παρουσιάζεσαι ανταγωνιστικός.. Πιστεύω ότι είναι θέμα επιλογής του προπονητή.. Ως γνωστόν, στο μπάσκετ οι ομάδες είναι κατά 99% σίγουρο ότι στη μέση της σεζόν θα παρουσιάσουν μια "κοιλιά".. Ο ΟΣΦΠ προτίμησε να δείξει από την αρχή τα δόντια του για να τρομοκρατήσει τους αντιπάλους του.. Όντως, έκανε σπουδαία διπλά σε Τουρκία, ΟΑΚΑ, κλπ., αλλά φάνηκε ότι αυτό το πλήρωσε με ντεφορμάρισμα στα κρισιμότερα παιχνίδια της Euroleague.. Στον αντίποδα, ο ΠΑΟ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίαζε ένα μέτριο πρόσωπο σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά πλέον το ένα άρθρο που γράφεται είναι κολακευτικότερο από το προηγούμενο.. Δεν ξέρω αν ήταν θέμα επιλογής του Ομπράντοβιτς, ή απλά έτυχε, αλλά αποδείχθηκε ότι το φορμάρισμα ήρθε σε καλή περίοδο..