Αποστολέας Θέμα: Παρελάσεις  (Αναγνώστηκε 59112 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Σοφία

• Θαμώνας
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Παρελάσεις
« στις: 31/07/03, 16:29 »
  8a anoiksw taytoxrona 2 8emata pou pisteyw oti sxetizontai metaksu tous.
  Eixa paei stin kupro me ena programma kai ta bradia to ksenuxtousame stin paralia me tromaktikes istories kai me ateleiwtes suzutiseis.Kapoia fora to epikentro tis suzutisis itan i upoxrewtiki 8iteia sto strato alla kai oi sxolikes parelaseis.
  Gnwrizw oti i E.E. piezei tin elliniki kubernisi na katargisei tin upoxrewtiki 8iteia,par'ola auta tipota den exei gine.8a i8ela na akousw ti gnwmi panw se auto alla kai sxetika me tis sxolikes/stratiwtikes parelaseis.
  25 Martiou,28 Oktwbriou  mas anagkazoun na ntu8oume oloi omiomorfa kai upo twn ixo embathriwn apo tin mpanta tou dimou alla kai purobolismwn perpatame "kamarwta" stous dromous timwntas tin "patrida".Se megaluteres poleis tin idia mera ginetai kai stratiwtiki parelasi kata tin opoia parousiazetai i "dunami" tou ellhnikou stratou.Proswpika pisteyw oti ola auta prepei na stamatisoun.Mou 8umizoun alles epoxes..otan akoma i Ellada itan upodoulwmeni stous Germanous.Twra se mia periodo eirinis kai "prostateyomeni"i Ellada apo tin E.E. poios o logos gia ola auta? ???
Mallon exw pei para polla..kai prepei kapou edw na stamatisw.Suzutwntas 8a pw perissotera :)
..αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι θα διοργάνωναν πού και πού μεγάλες γιορτές στο νερό γιατί τα χαρούμενα ψαράκια έχουν καλύτερη γεύση απο τα μελαγχολικά..

Αποσυνδεδεμένος Cool

• Επισκέπτης
  • **
  • Φύλο: Άντρας
  • Live each moment of your life as it was the last
    • Προφίλ
    • ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ Α.Ε.
Re:ΣΤΡΑΤΟΣ/ΣΧΟΛΙΚΕΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ
« Απάντηση #1 στις: 31/07/03, 16:49 »
Εγώ πιστεύω ότι η παρέλαση των μαθητών πρέπει να σταματήσει. Επειδή μόνο παρελάσεις δεν είναι. Οι μαθητές πάνε βόλτα. Σαν μαθητής το ξέρω καλά. Όσο για το στρατό... καλύτερα να μην είναι υποχρεωτικός. Βέβαια ακόμα δεν ξέρω. Όταν πάω θα έχω πιο ολοκληρωμένη γνώμη.
Ό,τι αξίζει, πονάει κι είναι δύσκολο...

Αποσυνδεδεμένος magnolia

• Περαστικός
  • *
  • Ετσι κι αλλιως ... τα ηξερα ολα! ;)
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 31/07/03, 18:06 »
Katarxas tha ithela na pw pws toulaxiston edw stin Kipro oi ma8ites (i pleio4ifia toulaxiston) stis sxolikes parelaseis den kanoun volta alla prospathoun na dei3oun ton kalitero eauto tous gia na kanoun perifano to sxoleio tous kai kat' epektasi tin patrida tous. Den nomizw na itan oti kalitero na stamatisoun oi parelaseis autes giati kanoun tous neous na skeftoun to vathitero noima tis ka8e epeteiou (pou alliws isws kai na persouse sxedon aparatiriti) kai na antilif8oun pws kai oi idioi mporoun na simmetexoun se 8emata patridas. Twra gia tis stratiwtikes parelaseis den 3erw...ti na pw... An kai nomizw pws emeis edw den kanoume tetoies (kai me ti na tis kanoume 8a mou peite twra  ;D)
Twra sxetika me tin ipoxrewtiki startiwtiki thiteia ta dedomena tis Kiprou sigoura einai diaforetika logw tis tourkikis apeilis kai tou gegonotos oti emeis twra 8a entax8oume stin E.E. Auto pou pistevw omws einai pws o startos voitha poli tous apofoitous twn likeiwn na skliragwgi8oun, na wrimasoun kai na ftia3oun xaraktira, xwris auto na simainei pws an den itan o stratos den tha wrimazan alla isws na epairne perissotero kairo. Kati pou 8a itan kalo an allaze einai i diarkeia tis stratiwtikis thiteias..2,5 xronia polla einai re paidia!
Ouff! Auta eixa na pw... 8) Zitw siggnwmi an sas kourasa.. :-\
And I would have stayed up with you all night...

Αποσυνδεδεμένος bluewind

• Γαργαντούας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Μη μασάς...χαλάει τα δόντια!
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 31/07/03, 18:37 »
Η υποχρεωτική θητεία συμβάλλει τα μέγιστα στην επαφή με τα ναρκωτικά (τα "ελαφρά" επιτρέπονται), στην απώλεια σημαντικότατου και δημιουργικού χρόνου, στην κυοφορία του μικροβίου της εξουσίας και της κατάχρησης αυτής, στην υποτίμηση της προσωπικότητας, στη λούφα και στην ασυδοσία, στην γνώση περί της σημασίας της αποψίλωσης στην καθημερινή ζωή, στην αποθέωση του φραπέ και της άσκοπης ενεργητικότητας, στην κομπίνα και στην τόνωση των πλέον βίαιων ενστίκτων. Ο "κακός" συνήθως γίνεται χειρότερος, κι ο "καλός" έρχεται σε επαφή με ένα εξαίρετο κόσμο εικονικού ρεαλισμού (κι όμως)...κατά τα άλλα λέγεται πως διδάσκει πειθαρχία, εμφυσά ωριμότητα και λοιπά χρήσιμα στοιχεία στο χαρακτήρα κάθε νέου.

Edit: Απορώ πως ξέχασα 2 ακόμα ιδαίτερες παρενέργειες του στρατού...τα πανανθρώπινου ουμανιστικού μεγαλείου άσματα υπερεθνικής φύσεως (ξέρω...οξύμωρο σχήμα) που καλείσαι να άδεις με στεντόρια φωνή για την ύψωση του πατριωτικού φρονήματος, καθώς και τη διδαχή όλων ανεξαιρέτως των σκυλάδικων που βρίθουν κυρίως στην επαρχία από τους τοπικούς μουσικούς ταγούς.
« Τελευταία τροποποίηση: 31/07/03, 20:25 από bluewind »

Αποσυνδεδεμένος Stauros

• Επισκέπτης
  • **
  • &quotI dig music.....I'M ON DRUGS!!!"
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 31/07/03, 19:11 »
Η υποχρεωτική θητεία συμβάλλει τα μέγιστα στην επαφή με τα ναρκωτικά (τα "ελαφρά" επιτρέπονται), στην απώλεια σημαντικότατου και δημιουργικού χρόνου, στην κυοφορία του μικροβίου της εξουσίας και της κατάχρησης αυτής, στην υποτίμηση της προσωπικότητας, στη λούφα και στην ασυδοσία, στην γνώση περί της σημασίας της αποψίλωσης στην καθημερινή ζωή, στην αποθέωση του φραπέ και της άσκοπης ενεργητικότητας, στην κομπίνα και στην τόνωση των πλέον βίαιων ενστίκτων. Ο "κακός" συνήθως γίνεται χειρότερος, κι ο "καλός" έρχεται σε επαφή με ένα εξαίρετο κόσμο εικονικού ρεαλισμού (κι όμως)...κατά τα άλλα λέγεται πως διδάσκει πειθαρχία, εμφυσά ωριμότητα και λοιπά χρήσιμα στοιχεία στο χαρακτήρα κάθε νέου.
den 8a mporousa na ta pw kalytera...

magnolia: xwris na 8elw na eimai apolytos, pisteuw oti ta koritsia den mporoun na exoun mia apopsh gia to ti kalo kanei sta agoria o stratos, afou den exoun tin empireia..
oso gia tis apopseis sou einai sevastes, egw proswpika den dinw mia gia sxolikes parelaseis kai ta loipa (etsi alliws sthn kypro panta exoume stoles sta sxoleia)

oso gia ton strato den einai para mia m***kia. ti paei na pei ''sklhragogounte kai na ftia3oun xarakthra kai ta loipa''. oso exw katalabei, mono kako mou exei kanei o stratos giati se mia hlikia twn 17 opou akoma o xarakthras kai h proswpikotita akoma pla8onte, se anagkazei na gineis ena me thn maza, na eisai panta apo katw (opoio ba8mo kai na exeis), na ''xwneis'' ton allo gia thn dikh sou kaloperash, kai alla polla opws anafere kai o bluewind. Yparxoun kai alloi pou to pairnoun sovara, logo e8nikou endiaferon kai ta loipa, opws kai na to deis kaneis ma kaneis den bgainei kalyteros apo ton strato. Einai mia aplopoihmenh eikona tou systhmatos, prin na bgeis sthn koinwnia. Basika den mporw na 3eka8arisw akrivws auto pou 8elw na pw, einai ta apo8hmena pou mou emeinan afou exasa polla apo ta pisteuw mou...

Kati allo: an kai einai ypoxrewtikos o stratos kai oi parelaseis, panta yparxei proswpikh epilogh an 8a pareis meros h oxi. egw exw metaniwsei pou ekana strato.

Tourkikes apeiles...? edw me apeilei o geitonas apenanti... ase pou 20xronoi stis skopies prosexoun mhn perasoun oi apenanti, otan autoi pernoun nomima ka8hmerinws...

magnolia mhn prospa8eis na dwseis mia eikona toso genikh... den lew oti eisai lan8asmenh h swsth alla den skeftetai enas laos opws esena, oute opws emena, kalytera meine me thn proswpikh sou apopsh.
Filika
« Τελευταία τροποποίηση: 31/07/03, 19:18 από Stauros »
Purple haze all in my brain, is it pleasure or is it pain?

Semper Repugnare!!

Αποσυνδεδεμένος magnolia

• Περαστικός
  • *
  • Ετσι κι αλλιως ... τα ηξερα ολα! ;)
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 31/07/03, 20:53 »
File Stauro, isws na exeis dikaio se auta pou les pws prokalei o stratos kai sigoura exeis dikaio otan les pws san koritsi den mporw na 3erw sta sigoura... Apla egw anefera tin apo4i pou exw sximatisei apo filous pou exoun ipiretisei ti thiteia tous... isws na itan parali4i omws pou den anafera pws exw akousei kai asxima logia apo kapoious allous pou exoun apolithei.. Den prospathisa na dwsw mia eikona geniki kai exw parameinei stin proswpiki mou apo4i xwris na prospathw na kanw olo ton lao na skeftetai opws emena.. den 3erw pws sou dothike auti i idea! Edw pistevw pws prepei na sou episimanw pws i diki sou apo4i gia to strato, isws athela sou logw proswpikwn empeiriwn, fanike poli apoliti. Den einai swsto na les pws kaneis den vgainei kaliteros apo ton strato..e3allou den mporeis na to 3ereis auto! To pio pithano einai o stratos se merikes periptwseis na kanei kalo enw se alles kako.. egw eipa auta pou eipa giati aploustata akousa perissotera kala logia gi'auton, akoma kai apo neosillektous..
Kai kati allo...den katalava to simeio opou eipes gia tous startiwtes pou pernoun nomima apenanti kai gia tis stoles pou forame sta sxoleia stin Kipro..den katalava ti sxesi tous me tis parelaseis

Ola auta panta me sevasmo pros to proswpo kai tis apo4eis sou...
And I would have stayed up with you all night...

Αποσυνδεδεμένος Σοφία

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 31/07/03, 21:03 »
bluewind me kalipses apolita.Basika den iksera oles autes tis leptomereies..afu den exw paei strato! ;D oute prokeitai na paw pote..Pantws i upoxrewtiki 8iteia kai oi parelaseis pisteyw oti einai xountika stoixeia.Ston topo mou i parelasi einai upoxrewtiki gia olous.
Magnolia sebomai ti gnwmi sou kai katanow auta pou les gaiti prosfata imoun kupro kai apo tin sumperifora twn katoikwn katalaba oti oi pliges einai akoma anoiktes..
Stin ellada ola auta ta rezilikia me parelaseis kai m******* prepei  na stamatisoun.Kanena paidi den niw8ei tipota tin stigmi pou kanei parealsi kai logiko auto afou kapoios megalyteros kai i sxuroteros tou to epiballei..Allwste katapatietai kai i proswpikotita mas afou mas anagkazoun na forame ta wraia ta poua ta mantilakia, tis foustitses,ta idia papoutsia ..An arxisw kai milaw gia ola auta den prokeitai oute aurio na stamatisw
..αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι θα διοργάνωναν πού και πού μεγάλες γιορτές στο νερό γιατί τα χαρούμενα ψαράκια έχουν καλύτερη γεύση απο τα μελαγχολικά..

Αποσυνδεδεμένος Panos324

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 31/07/03, 23:21 »
Η γνώμη η δική μου όσον αφορά τη θητεία πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική και πολύ απλά θα πηγαίνουμε εθελοντικώς!(αλλά έαν γίνει αυτό σιγά μην πατήσει κανένας...  ;D ;D) και όσον αφορά τις σχολικές παρελάσεις γίνονται για να τιμήσουμε αυτούς που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.
Και στο κάτω κάτω χάνουμε και 2 ολόκληρες μέρες μαθημάτων,καλό αυτό,εεε;;;;
(μια για σχολική εορτή και μια για τα νταβαντούρια)

Αποσυνδεδεμένος Stauros

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 31/07/03, 23:34 »
File Stauro, isws na exeis dikaio se auta pou les pws prokalei o stratos kai sigoura exeis dikaio otan les pws san koritsi den mporw na 3erw sta sigoura... Apla egw anefera tin apo4i pou exw sximatisei apo filous pou exoun ipiretisei ti thiteia tous... isws na itan parali4i omws pou den anafera pws exw akousei kai asxima logia apo kapoious allous pou exoun apolithei.. Den prospathisa na dwsw mia eikona geniki kai exw parameinei stin proswpiki mou apo4i xwris na prospathw na kanw olo ton lao na skeftetai opws emena.. den 3erw pws sou dothike auti i idea! Edw pistevw pws prepei na sou episimanw pws i diki sou apo4i gia to strato, isws athela sou logw proswpikwn empeiriwn, fanike poli apoliti. Den einai swsto na les pws kaneis den vgainei kaliteros apo ton strato..e3allou den mporeis na to 3ereis auto! To pio pithano einai o stratos se merikes periptwseis na kanei kalo enw se alles kako.. egw eipa auta pou eipa giati aploustata akousa perissotera kala logia gi'auton, akoma kai apo neosillektous..
Kai kati allo...den katalava to simeio opou eipes gia tous startiwtes pou pernoun nomima apenanti kai gia tis stoles pou forame sta sxoleia stin Kipro..den katalava ti sxesi tous me tis parelaseis

Ola auta panta me sevasmo pros to proswpo kai tis apo4eis sou...

nta3ei sto oso afora an kapoios bgainei kalyteros apo ton strato einai poly geniko, egw ennoousa xarakthra..pisteuw to anti8eto kanei.

oso gia tous stratiwtes pou erxonte sthn ''eleu8erh'' perioxh, ennoousa genika tous tourkokyprious. arketoi apo autous yphretoun sthn prassinh grammh, pou an prospa8hsoun na eisel8oun mesw auths mporei na shmenei kai ton 8anato tous, enw me to diabathrio tous kai mesw tou odofragmatos einai efikto.

twra gia tis stoles.. afou 3ereis oti panta foroume sxolika sthn kypro...  ::)

Semper Repugnare!!

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #9 στις: 01/08/03, 00:43 »
Δεν εχω παει στρατο και ουτε μπορω να παραδεχτω πως στις παρελασεις ημουν το υποδειγμα Ελληνα που τιμα τους προγονους του...Αλλα θα προσπαθησω να εκφρασω την αποψη μου για την υπαρξη αυτου που πολλοι πλεον το θεωρουν "εθιμο" και "αναφορα σε παλιες εποχες"..
Προσωπικα πιστευω πως οι μαθητικες παρελασεις δεν πρεπει να καταργηθουν. Και φυσικα δεν ερχομαι με την δικαιολογια των 2 ημερων που τα παιδια χανουν το σχολειο τους! Αντιθετως τονιζω πως οι παρελασεις εχουν ερθει σε αυτη την κατασταση απο τους ιδιους του καθηγητες ( οχι ολοι...αλλα μια μεγαλη πλειοψηφια ) που οχι μονο δεν τονιζουν τη σημασια τους, αλλα απλα καταναλωνονται σε πομπωδεις λογους και βαρετες ιστορικες αναφορες....Ποιος μαθητης θα αντεξει μεταξυ 3 χασμουρητων και 5 αναστεναγμων να καταλαβει γιατι γινεται η παρελαση?
Απο την αλλη βλεπουμε τις παρελασεις που κανουν οι ομογενεις μας σε ξενες χωρες και βλεπουμε πως πραγματικα θα επρεπε να γινοταν μια παρελαση..Τοσα χρονια μακρια απο την μανα πατριδα, αισθανονται πως ακομα και με ενα χαζο "εθιμο" τιμουν την χωρα τους! Δεν ξερω πως σας φαινεται εσας, αλλα προσωπικα αισθανομαι ντροπη που τα Ελληνοπουλα δεν καταλαβαινουν τη σημασια της παρελασης......
Τωρα για το θεμα του στρατου...Ειμαστε μικρη χωρα με εναν πληθυσμο που συνεχως μειωνεται ( μιλαω για τον ελληνικο και οχι τον αλλοδαπο που αυξανεται )..Εχουμε διπλα μας γειτονες που ειναι παντα απροβλεπτοι ( και δεν αναφερομαι μονο στους Τουρκους, αλλα γενικα σε ολη την περιοχη της Βαλκανικης με την ασταθεια που την διακατεχει )..Συμφωνω με τον μισθοφορικο στρατο, οπως επισης και με την μειωση της θητειας...Επισης πιστευω οσα λεγονται για την ποιοτητα του στρατου, αλλα ρε παιδια...ας σοβαρευτουμε λιγο...Ανα πασα στιγμη μπορει να μας πιασουν με τα σωβρακα κατεβασμενα  αμα καταργηθει η θητεια......
Αυτα....
Μη κοιτάς το δάχτυλο. Στην άκρη του υπάρχει ένα Φεγγάρι
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος Pontifikas

• Ο Γκρίζος Ταξιδευτής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Fly benevolent creature...
    • Προφίλ
    • Greek .Net Programming Community
« Απάντηση #10 στις: 01/08/03, 01:14 »
Στις παρελάσεις πάντα ένιωθα πολύ περίφανος.Δεν ξέρω γιατί.Απλά έτσι ένιωθα.Το θεωρούσα τιμή μου και προσπαθούσα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Σε περιοχές όπως οι παραμεθώριες οι παρελάσεις είναι μια τονοτική ένεση ηθικού. Το έχω ζήσει και το ξέρω.Θυμάμαι στην Χίο τουλάχιστο 3-4 φορές το μήνα να σκάει μύτη κάποιο ελληνικό μαχητικό και να κάνει φιγούρες πάνω από την πόλη.Αυτά είναι ενέσεις που χρειάζονται.Φυσικά σε μέρη όπως η Αθήνα που τίποτα δεν τα αγγίζει, η παρέλαση είναι μια ατραξιόν που εν πάση περίπτωση μπορεί και να λείψει.
Όσο για τον στρατό και εμένα μου την δίνει η υποχρεωτική θητεία. Αλλά ο freemind το έθεσε μπροστά. Με τέτοιους γείτονες καλό είναι τουλάχιστο να έχουμε μια βασική εκπαίδευση. Όσο για αυτα που λέει ο Bluewind διαφωνώ.Θεωρώ τον στρατό ένα μεγάλο σχολείο.Και αυτό το λέω γιατί έχω ζήσει τον ίδιο μου τον αδερφό πρίν πάει στρατό και μετά, αλλά και πάρα πολλούς γνωστούς.Άλλοι άνθρωποι.Πραγματικά ο στρατός πήζει το μυαλό.Ιδίως για αυτούς που πάνε πρίν βγούν στην αγορά εργασίας.Εκεί για πρώτη φορά θα νιώσεις την ταπείνωση από έναν καράβλαχο, εκεί θα νιώσεις την πίεση να κάνεις κάτι που δεν γουστάρεις εκεί θα γνωρίσεις τον παραλογισμό στο ζενιδ.Εκεί θα καταλάβεις ότι ο μπαμπάς δεν μπορεί να βοηθάει πάντα.Και εκεί όλα αυτά θα σου κοστίσουν μόνο ψυχολογικά και όχι οικονομικά και επαγγελματικά.
Τώρα αν φίλε Bluewind εσύ δουλεύεις κάποια χρόνια και ήδη έχεις φάει σκατά εκεί έξω, τότε σίγουρα ο στρατός δεν έχει και πολλά να σου δώσει.Αλλά τι να κάνουμε?Πρέπει να πάμε.Δυστυχώς.
Run - but if you run away
You'll always have to hide
So if you need to run Run for help!

Αποσυνδεδεμένος bluewind

• Γαργαντούας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 01/08/03, 02:10 »
Όσο για αυτα που λέει ο Bluewind διαφωνώ.Θεωρώ τον στρατό ένα μεγάλο σχολείο.Και αυτό το λέω γιατί έχω ζήσει τον ίδιο μου τον αδερφό πρίν πάει στρατό και μετά, αλλά και πάρα πολλούς γνωστούς.Άλλοι άνθρωποι.Πραγματικά ο στρατός πήζει το μυαλό.Ιδίως για αυτούς που πάνε πρίν βγούν στην αγορά εργασίας.Εκεί για πρώτη φορά θα νιώσεις την ταπείνωση από έναν καράβλαχο, εκεί θα νιώσεις την πίεση να κάνεις κάτι που δεν γουστάρεις εκεί θα γνωρίσεις τον παραλογισμό στο ζενιδ.Εκεί θα καταλάβεις ότι ο μπαμπάς δεν μπορεί να βοηθάει πάντα.Και εκεί όλα αυτά θα σου κοστίσουν μόνο ψυχολογικά και όχι οικονομικά και επαγγελματικά.
Τώρα αν φίλε Bluewind εσύ δουλεύεις κάποια χρόνια και ήδη έχεις φάει σκατά εκεί έξω, τότε σίγουρα ο στρατός δεν έχει και πολλά να σου δώσει.Αλλά τι να κάνουμε?Πρέπει να πάμε.Δυστυχώς.

Θα προτιμούσα να αισθανθώ την "ταπείνωση" και τον "παραλογισμό στο ζενίθ" έπειτα από ιδία βούληση κι αν τα φέρουν οι συνθήκες, χωρίς να υποχρεούμαι να τον υποστώ ως τάχα μου μάθημα ζωής (λες κι όλοι τον βιώνουμε αργά ή γρήγορα).

Το "πρέπει" που αναφέρεις φίλε Ποντίφηκα, έχει να κάνει αποκλειστικά με την επιθυμία του ίδιου του κράτους, κι όχι με την κοινώς αποδεκτή πεποίθηση και αποδοχή πως ο στρατός αποτελεί ένα "σχολείο". Επειδή πιστεύω ιδιαίτερα στην αυτοδιάθεση, προτιμώ να αποφασίζω ο ίδιος, αν θα αντιληφθώ πως δεν θα υπάρχει ένας μπαμπάς πάντα για να τη σκαπουλάρω μέσω της ωμής πραγματικότητας ή ενός θεσμού που μου επιβάλλεται. Ίσως να προτιμώ να φάω τα μούτρα μου χωρίς προετοιμασίες που μπορεί και να θεωρώ περιττές...δε βλέπω άλλωστε να με ρωτάει και κανένας. Η έλλειψη προαίρεσης όταν μιλάμε για στρατιωτικά θέματα είναι, κατά την ταπεινή προσωπική μου γνώμη, ύψιστη μορφή υποτίμηση της προσωπικότητας.

Αποσυνδεδεμένος Stauros

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 01/08/03, 11:26 »
as mhn 3exname kai ta ''bysmata'' pou feroun megisto rolo sto na xrhsimopoihsei kapoios ton mpampa h thn mama gia na kaloperasei...

Semper Repugnare!!

Αποσυνδεδεμένος bluewind

• Γαργαντούας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 01/08/03, 14:05 »
Νομίζω είναι άτοπο να παρομοιάζουμε τη στρατιωτική θητεία με ένα όποιο σχολείο υποχρεωτικής φοίτησης...πρέπει αρχικώς να προσδιορίσουμε τι ακριβώς καρπώνεται (στην πράξη, όχι θεωρητικώς) ο εκάστοτε φαντάρος από αυτό το "σχολείο". Οι γνώσεις που μπορεί να αποκτήσει πάνω στη χρήση όπλων, αρμάτων κι η όποια πειθαρχία (ακόμα και μέσα από σκληρά γυμνάσια), μπορούν άνετα να αποκτηθούν/εμπεδωθούν σε ένα μικρότατο χρονικό διάστημα...όχι που μέχρι πριν λίγο μιλούσαμε για αφαίρεση 2 χρόνων (κι ευτυχώς που μειώθηκε) από τη ζωή μου και αφιέρωσή τους σε ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αποψίλωση, καψόνια (ελαφράς έστω φύσεως) και κατάποση φραπέδων στο ΚΨΜ.

Τι ακριβώς λοιπόν προσφέρει ο στρατός στον υποχρεούντα να τον υπηρετήσει για να τον συγκρίνουμε με την σχολική παίδευση (όχι φυσικά ότι αυτή η τελευταία δε χρήζει βελτίωσης...έτερον εκάτερον)?

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την στελέχωσή του από τους επιθυμούντες εν πλήρει συνειδήσει να ακολουθήσουν ακόμα και καριέρα στρατιωτικού...από ότι φαίνεται τα πράγματα σιγά σιγά εκεί καταλήγουν, γι'αυτό και υπάρχει μείωση της θητείας. Ακόμα όμως κι αυτοί που διηγούνται με χαμόγελο τα στρατιωτικά τους χρόνια, δε σημαίνει πως δεν θα προτιμούσαν την ίδια στιγμή να βρίσκονται κάπου αλλού...και δεν εννοώ απαραιτήτως σε ένα παραδείσιο νησί, αλλά κάπου που να τους παρέχεται η δυνατότητα της υλοποίησης των προσωπικών τους στόχων και του χτισίματος της ζωής τους. Άλλοι πάλι στο στρατό ακολουθούν την γνωστή παραίνεση "αν δεν μπορείς να αποφύγεις έναν βιασμό, τουλάχιστον απόλαυσέ τον"...ακόμα όμως μιλάμε για βιασμό.

Μια καθυστέρηση είναι ο στρατός...αν μη τι άλλο, όσοι προτιμούν να περάσουν αρκετούς μήνες χωρίς να κάνουν ουσιαστικά τίποτα, είναι η καλύτερή τους. Θα μπορούσα βέβαια να επεκταθώ και στην παγκόσμια χρησιμότητά του ή στη λειτουργία του ως εστία διατήρησης ενστίκτων και διαθέσεων που μάλλον μας ενώνουν με τις πρωτόγονες ρίζες μας, παρά με πολιτισμικές κατακτήσεις, αλλά τότε μάλλον δε θα ήμουν ρεαλιστής.

Όπως και να'χει, αν μου αναγνωρίζουν στα 18 μου χρόνια το δικαίωμα της ανάδειξης των πολιτικών ταγών, προτιμώ αναλόγως να μου αναγνωρίζουν και το δικαίωμα της μετέπειτα εξέλιξης της προσωπικότητάς μου. Ίσως και να προτιμώ να παραμείνω απείθαρχος.
« Τελευταία τροποποίηση: 01/08/03, 14:10 από bluewind »

Αποσυνδεδεμένος Stauros

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 01/08/03, 15:16 »
einai fysiko gia enan antra na parasyrete se syzhthseis peri stratou kai na leei mono ta euxarista giati kanenas den 8elei na 8ymatai to kollhma pou eixe, tis aggareies pou ekane, tis ateliwtes skopies, to katsadiasma kai ta loipa... proswpika kai gw otan vre8w me seiraes milame gia katastaseis opou katafername na spasoume gia ligo tin monotonia tou stratou me tis m***kies pou kaname...
den pisteuw na akouseis pote kanena na milaei gia ta asxhma pou eixe, ka8ws epilegei na ta afairesei apo thn mnhmh tou...

apo thn allh an mila kapoios fantaros, mporei na sou anaferei kai ta kala kai ta asxhma pou pernaei ekeinh thn wra...

auta..

kai oso gia to 8ema na katargh8ei h 8hteia, auto mporei na ginei me epaggelmaties stratiwtes.

26 mhnes (ate 25 twra) einai paaaara polloi....

Semper Repugnare!!

Αποσυνδεδεμένος oppo

• Περαστικός
  • *
  • Λατρεύω το YaBB SE!
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: 01/08/03, 19:32 »
Πήγα στο στρατό 22 μηνάκια και 20 μερούλες (φυλακή), λοχίας πεζοναύτης και νοιώθω περήφανος διότι :
Ποτέ δεν τραγούδησα τα φαιδρά εθνικιστικά τραγουδάκια.
Ποτέ δεν έμαθα την ιεραρχία.
Ποτέ δεν ούρλιαξα "Τάδε λόχος περνά".
Ποτέ κανένας καραβανάς δεν με ψάρωσε.
Ποτέ δεν επέτρεψα (στο μέτρο των δυνατοτήτων μου) να γίνουν καψόνια.
Ποτέ δεν παρέλασα. Μέχρι και πρόβλημα με (δήθεν) αιμμοροίδες επικαλέστηκα.
Ειρωνευόμουν συστηματικά και κατά πρόσωπο κάτι υπάνθρωπους φασιστοειδής καραβανάδες.
Βγήκα άπειρες φορές στην αναφορά του λόχου μαστουρωμένος (με το συμπάθειο δηλαδής αλλά για απλή φουντίτσα επρόκειτο).
Απολύθηκα αλώβητος, ανεπηρέαστος και δυνατός !
Οταν τα σκατά θα αποκτήσουν αξία, οι φτωχοί δεν θα έχουν κώλο.

Αποσυνδεδεμένος Stauros

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: 02/08/03, 12:33 »
Πήγα στο στρατό 22 μηνάκια και 20 μερούλες (φυλακή), λοχίας πεζοναύτης και νοιώθω περήφανος διότι :
Ποτέ δεν τραγούδησα τα φαιδρά εθνικιστικά τραγουδάκια.
Ποτέ δεν έμαθα την ιεραρχία.
Ποτέ δεν ούρλιαξα "Τάδε λόχος περνά".
Ποτέ κανένας καραβανάς δεν με ψάρωσε.
Ποτέ δεν επέτρεψα (στο μέτρο των δυνατοτήτων μου) να γίνουν καψόνια.
Ποτέ δεν παρέλασα. Μέχρι και πρόβλημα με (δήθεν) αιμμοροίδες επικαλέστηκα.
Ειρωνευόμουν συστηματικά και κατά πρόσωπο κάτι υπάνθρωπους φασιστοειδής καραβανάδες.
Βγήκα άπειρες φορές στην αναφορά του λόχου μαστουρωμένος (με το συμπάθειο δηλαδής αλλά για απλή φουντίτσα επρόκειτο).
Απολύθηκα αλώβητος, ανεπηρέαστος και δυνατός !

kala re loxia..mono 20 meres sou evalan me etsi symperifora?  ::)egw eixa enamish mhna gia pio soft katastaseis...

Semper Repugnare!!

Avgi

• Επισκέπτης
« Απάντηση #17 στις: 02/08/03, 12:52 »
Νομίζω είναι άτοπο να παρομοιάζουμε τη στρατιωτική θητεία με ένα όποιο σχολείο υποχρεωτικής φοίτησης...πρέπει αρχικώς να προσδιορίσουμε τι ακριβώς καρπώνεται (στην πράξη, όχι θεωρητικώς) ο εκάστοτε φαντάρος από αυτό το "σχολείο". Οι γνώσεις που μπορεί να αποκτήσει πάνω στη χρήση όπλων, αρμάτων κι η όποια πειθαρχία (ακόμα και μέσα από σκληρά γυμνάσια), μπορούν άνετα να αποκτηθούν/εμπεδωθούν σε ένα μικρότατο χρονικό διάστημα...όχι που μέχρι πριν λίγο μιλούσαμε για αφαίρεση 2 χρόνων (κι ευτυχώς που μειώθηκε) από τη ζωή μου και αφιέρωσή τους σε ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αποψίλωση, καψόνια (ελαφράς έστω φύσεως) και κατάποση φραπέδων στο ΚΨΜ.

Τι ακριβώς λοιπόν προσφέρει ο στρατός στον υποχρεούντα να τον υπηρετήσει για να τον συγκρίνουμε με την σχολική παίδευση (όχι φυσικά ότι αυτή η τελευταία δε χρήζει βελτίωσης...έτερον εκάτερον)?

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την στελέχωσή του από τους επιθυμούντες εν πλήρει συνειδήσει να ακολουθήσουν ακόμα και καριέρα στρατιωτικού...από ότι φαίνεται τα πράγματα σιγά σιγά εκεί καταλήγουν, γι'αυτό και υπάρχει μείωση της θητείας. Ακόμα όμως κι αυτοί που διηγούνται με χαμόγελο τα στρατιωτικά τους χρόνια, δε σημαίνει πως δεν θα προτιμούσαν την ίδια στιγμή να βρίσκονται κάπου αλλού...και δεν εννοώ απαραιτήτως σε ένα παραδείσιο νησί, αλλά κάπου που να τους παρέχεται η δυνατότητα της υλοποίησης των προσωπικών τους στόχων και του χτισίματος της ζωής τους. Άλλοι πάλι στο στρατό ακολουθούν την γνωστή παραίνεση "αν δεν μπορείς να αποφύγεις έναν βιασμό, τουλάχιστον απόλαυσέ τον"...ακόμα όμως μιλάμε για βιασμό.

Μια καθυστέρηση είναι ο στρατός...αν μη τι άλλο, όσοι προτιμούν να περάσουν αρκετούς μήνες χωρίς να κάνουν ουσιαστικά τίποτα, είναι η καλύτερή τους. Θα μπορούσα βέβαια να επεκταθώ και στην παγκόσμια χρησιμότητά του ή στη λειτουργία του ως εστία διατήρησης ενστίκτων και διαθέσεων που μάλλον μας ενώνουν με τις πρωτόγονες ρίζες μας, παρά με πολιτισμικές κατακτήσεις, αλλά τότε μάλλον δε θα ήμουν ρεαλιστής.

Όπως και να'χει, αν μου αναγνωρίζουν στα 18 μου χρόνια το δικαίωμα της ανάδειξης των πολιτικών ταγών, προτιμώ αναλόγως να μου αναγνωρίζουν και το δικαίωμα της μετέπειτα εξέλιξης της προσωπικότητάς μου. Ίσως και να προτιμώ να παραμείνω απείθαρχος.

Δεν παρομοιαζω τους καρπους  του σχολειου με τους καρπους που δραττεται καποιος μεσω της στρατιωτικης θητειας.Παρομοιαζω την υποχρεωση που το κρατος επιβαλλει και στις δυο περιπτωσεις.Και οπως για σενα αυτη τη στιγμη η στρατιωτικη θητεια φανταζει καταναγκαστικο εργο το ιδιο και για μενα φανταζει το σχολειο ετσι οπως ειναι αυτη τη στιγμη.Υπαρχουν και αλλοι τροποι για μενα για να μορφωσω τα παιδια μου.Ποιος λοιπον ο λογος να πρεπει σωνει και καλα να περασουν απο τις υποχρεωτικες βαθμιδες ενος σχεδον αθλιου ελληνικου εκπαιδευτικου συστηματος;
Δεν ανεφερα επισης πουθενα στο προηγουμενο μηνυμα μου οτι ο στρατος αποτελει παραδεισο και η στρατιωτικη θητεια ευκαιρια  δοκιμης επουρανιων καταστασεων.Απλως ειπα οτι ο στρατος ειναι κατι που ποτε δεν εβλαψε κανεναν.

Οσον αφορα στη μειωση της θητειας σαφως και ειναι κατι θετικο αλλα αλλο η μειωση αλλο η καταργηση.Η καταργηση γνωριζω οτι συνεπαγεται τη δημιουργια ενος  στρατου με μισθοφορους.Δεν ξερω γιατι αλλα αυτη η λεξη ποτε δεν μου ''χτυπαγε'' καλα στα αυτια.

Τωρα οσο αφορα στην παγκοσμια χρησιμοτητα του στρατου αλλα και στη λειτουργια του ως εστια διατηρησης ενστικτων , εδω θα μου επιτρεψεις να χαμογελασω απλως..
Τα ενστικτα προυπαρχουν και αυτα επιβαλλουν καταστασεις, οχι το αναποδο.
Ο κοσμος μας υπαρχει καποιες χιλιαδες χρονια..Μεσα σε αυτα τα χιλιαδες χρονια εγιναν παμπολλοι πολεμοι και ακομη περισσοτερες μαχες.Ειναι ουτοπια να πιστευουμε σε εναν κοσμο εντελως ειρηνικο ,χωρις να υπονοω οτι η ιδεα μια τετοιας ουτοπιας  ειναι κακη.Ισα ισα,μακαρι να υπηρχε ειρηνη παντου.Αλλα αυτο θα μπορουσε να επιτευχθει μονο αν αλλαζε η ιδια η ανθρωπινη φυση.
Εσυ λοιπον τι αντιπροτεινεις?Ενα στρατο μισθοφορων η καθολου στρατο?
« Τελευταία τροποποίηση: 02/08/03, 12:58 από CHCOME »

Αποσυνδεδεμένος rikk

• Επισκέπτης
  • **
  • Long Live Linux
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: 02/08/03, 14:17 »
Πραγματικά γελάω με την αφέλεια(δεν ξέρω πως αλλιώς να το πώ) όσων υποστηρίζουν την "κατάργηση" των ενόπλων δυνάμεων...
Τόσο σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο κάτι τέτοιο(αν υποθέσουμε ότι τελικά γινόταν κάποια στιγμή , ας πουμε σε μας) θα είχε από κωμικές εως τραγικές συνέπειες...

Αποσυνδεδεμένος Stauros

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 02/08/03, 14:37 »

Δεν παρομοιαζω τους καρπους  του σχολειου με τους καρπους που δραττεται καποιος μεσω της στρατιωτικης θητειας.Παρομοιαζω την υποχρεωση που το κρατος επιβαλλει και στις δυο περιπτωσεις.Και οπως για σενα αυτη τη στιγμη η στρατιωτικη θητεια φανταζει καταναγκαστικο εργο το ιδιο και για μενα φανταζει το σχολειο ετσι οπως ειναι αυτη τη στιγμη.Υπαρχουν και αλλοι τροποι για μενα για να μορφωσω τα παιδια μου.Ποιος λοιπον ο λογος να πρεπει σωνει και καλα να περασουν απο τις υποχρεωτικες βαθμιδες ενος σχεδον αθλιου ελληνικου εκπαιδευτικου συστηματος;
Δεν ανεφερα επισης πουθενα στο προηγουμενο μηνυμα μου οτι ο στρατος αποτελει παραδεισο και η στρατιωτικη θητεια ευκαιρια  δοκιμης επουρανιων καταστασεων.Απλως ειπα οτι ο στρατος ειναι κατι που ποτε δεν εβλαψε κανεναν.

Οσον αφορα στη μειωση της θητειας σαφως και ειναι κατι θετικο αλλα αλλο η μειωση αλλο η καταργηση.Η καταργηση γνωριζω οτι συνεπαγεται τη δημιουργια ενος  στρατου με μισθοφορους.Δεν ξερω γιατι αλλα αυτη η λεξη ποτε δεν μου ''χτυπαγε'' καλα στα αυτια.

Τωρα οσο αφορα στην παγκοσμια χρησιμοτητα του στρατου αλλα και στη λειτουργια του ως εστια διατηρησης ενστικτων , εδω θα μου επιτρεψεις να χαμογελασω απλως..
Ο κοσμος μας υπαρχει καποιες χιλιαδες χρονια..Μεσα σε αυτα τα χιλιαδες χρονια εγιναν παμπολλοι πολεμοι και ακομη περισσοτερες μαχες.Ειναι ουτοπια να πιστευουμε σε εναν κοσμο εντελως ειρηνικο ,χωρις να υπονοω οτι η ιδεα μια τετοιας ουτοπιας  ειναι κακη.Ισα ισα,μακαρι να υπηρχε ειρηνη παντου.Αλλα αυτο θα μπορουσε να επιτευχθει μονο αν αλλαζε η ιδια η ανθρωπινη φυση.
Εσυ λοιπον τι αντιπροτεινεις?Ενα στρατο μισθοφορων η καθολου στρατο?

o stratos exei blapsei pollous.. milaw kai gia autoxeires, alla kai gia nekrous pou tolmhsan na perasoun thn prasinh grammh gia na prosferoun ena paketo tsigara ston allo skopo.. mono apo proswpikh empireia mporw na anaferw ena paidi pou autoktonhse logo psyxologikwn afou efage agrio kollhma apo ena m***ka monimo... tespa pisteuw pws einai anofelo na milas gia strato xwris empireia..
oso gia strato me mis8oforous, kati etsi 8a ginei twra me ton eurwstrato... diladi 8a yparxei monimo proswpiko se oles tis ba8mides tis ierarxias pou 8a yphretoun se oles tis xwres...

kai gia na leme to alh8es, se periptwsh polemou, einai to monimo proswpiko pou 8a kanei thn diafora... gia efedreia mhn to psaxneis... ektos panta gia tis eidikes dynames..

« Τελευταία τροποποίηση: 02/08/03, 14:40 από Stauros »

Semper Repugnare!!

Αποσυνδεδεμένος bluewind

• Γαργαντούας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: 02/08/03, 16:25 »
Δεν παρομοιαζω τους καρπους  του σχολειου με τους καρπους που δραττεται καποιος μεσω της στρατιωτικης θητειας.Παρομοιαζω την υποχρεωση που το κρατος επιβαλλει και στις δυο περιπτωσεις.Και οπως για σενα αυτη τη στιγμη η στρατιωτικη θητεια φανταζει καταναγκαστικο εργο το ιδιο και για μενα φανταζει το σχολειο ετσι οπως ειναι αυτη τη στιγμη.Υπαρχουν και αλλοι τροποι για μενα για να μορφωσω τα παιδια μου.Ποιος λοιπον ο λογος να πρεπει σωνει και καλα να περασουν απο τις υποχρεωτικες βαθμιδες ενος σχεδον αθλιου ελληνικου εκπαιδευτικου συστηματος;

Δε θα διαφωνήσω (άλλωστε ήδη το έχω αναφέρει) πως το εκπαιδευτικό σύστημα νοσεί...ακόμα όμως και στην όποια "άθλια" μορφή του, δεν παύει να επιτελεί έστω κι ένα μίνιμουμ έργου, φέρνοντας το παιδί σε επαφή με γνώσεις που δύσκολα θα αποκτήσει διαφορετικά, προσπαθώντας πάλι να δοθούν οι ίδιες ευκαιρίες σε όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα (έστω και σε θεωρητικό επίπεδο). Είμαι ο τελευταίος που δε θα αναγνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, και πάλι όμως απέχει παρασάγγας σε νόημα ύπαρξης και προσφοράς σε σχέση με έναν οποιοδήποτε στρατό. Έπειτα η χρονική στιγμή που επιβάλλονται έχει σαφέστατα σημασία...ένα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να κατανοεί τη σημασία του σχολείου, ούτε έχει την κριτική δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τα οφέλη που αποκομίζει. Όταν όμως βρίσκεται στην ηλικία των 18-30 ετών, προφανώς διαθέτει κάποια νοητικά εχέγγυα και ένα επίπεδο ωριμότητας για να γνωρίζει αν επιθυμεί να συμμετάσχει στο σχολείο του στρατού.

Παράθεση

Όπως ανέφερε κι ο Σταύρος, η ψυχολογική πίεση που ασκείται σε πολλούς από τους φαντάρους, η αίσθηση της φυλάκισης του πνεύματός τους σε ένα αποστειρωμένο μονολιθικό περιβάλλον (ο χώρος δε φημίζεται για την ανάπτυξη του πνεύματος), ο χαμένος χρόνος κι ο ταυτόχρονος ουσιαστικά εγκλεισμός (που διαφέρει από μια οποιαδήποτε εργασία, καθότι δεν μπορείς να φύγεις ανά πάσα στιγμή) έχουν οδηγήσει πολλούς (για να το πω απλά) σε "σαλτάρισμα", σε αυτοχειρίες και σε αιμοδότηση βίαιων ενστίκτων. Είναι ίσως εύκολο (και μακρυά από μένα οποιαδήποτε διάθεση φυλετικής διάκρισης...το αναφέρω πέραν της προσωπικής σου οπτικής Αυγή γιατί το έχω ζήσει από άλλες) για μια γυναίκα να καταλήγει σε εύκολες κρίσεις του τύπου "έλα μωρέ τώρα, σιγά...τι είναι δηλαδή ο στρατός" κα. Όσο εύκολο είναι και για έναν άνδρα να αναφέρεται στη γέννα (που σε αντιδιαστολή και με το στρατό είναι μια φυσική, βιολογική λειτουργία, σαφώς πιο πρόσφορη από τον πρώτο), ως κάτι το ανώδυνο, από τη στιγμή που δεν το έχει βιώσει ποτέ.

Αποσυνδεδεμένος bluewind

• Γαργαντούας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: 02/08/03, 16:26 »
Παράθεση

Είναι και πάλι εύκολο να επιθυμείς τη διατήρηση ενός θεσμού που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δε σε αγγίζει, δε σε αφορά (στις άμεσες επιπτώσεις του) και δε σε καλούν να τον υπηρετήσεις. Δεν αντιλέγω πως ο όρος "μισθοφόρος" δεν ακούγεται πολύ καλά, αλλά ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποχρεωτικής θητείας ή όχι, και πάλι σε έναν πόλεμο (τον οποίο και απεύχομαι) θα πρόσφεραν ούτως ή άλλως όλοι όσοι το επιθυμούσαν...οι υπόλοιποι θα έβρισκαν τους τρόπους να τη σκαπουλάρουν. Δε νομίζω πως ο στρατός και μάλιστα στη μορφή που έχει σήμερα, τονώνει τόσο το εθνικό φρόνημα στις ηλικίες που το στελεχώνουν. Συνήθως η σχέση σου με την πατρίδα και το έθνος έχει προκαθοριστεί πριν υπηρετήσεις τη "μαμά". Ακόμα λοιπόν αναρωτιέμαι τι ακριβώς σου προσφέρει η υποχρεωτική θητεία, πέρα από την ανάγκη του ίδιου του στρατού να σε διατηρεί στους κόλπους του για να του βγάζεις γραφειοκρατική δουλειά...όπως και να'χει δεν είναι κι απαραίτητο να ακυρώσουν την ύπαρξή της. Επειδή με ρωτάς στο τέλος τι προτείνω, θα απαντήσω:

1) 3μηνη προαιρετική εκπαίδευση του πληθυσμού (με διάκριση αρμοδιοτήτων άντρα-γυναίκας) πάνω στη χρήση όπλων και σε ό,τι απαιτείται κατά τη διάρκεια μιας πολεμικής σύγκρουσης.

2) Εναλλακτικές θητείες επίσης μικρού χρονικού διαστήματος (μην τιμωρούμε όσους, είτε από θρησκευτικές πεποιθήσεις, είτε για άλλους λόγους, δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν την παραδοσιακή θητεία).

3) Σταδιακή μετάβαση σε ένα μοντέλο επαγγελματικού στρατεύματος (κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει).

4) Προαιρετική θητεία.

Όλες αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν φυσικά να συνυπάρξουν...όποια/ες όμως κι αν επιλέγονταν θα την/τις προτιμούσα από την υπάρχουσα.

Παράθεση

Μα δεν είπα το αντίθετο...δεν είπα πως δημιουργεί ένστικτα, αλλά πως τα διατηρεί και κατ'επέκταση τα τροφοδοτεί και τα αναπαράγει. Και φυσικά δεν είναι όλα τα ένστικτα απορριπτέα (η ανάγκη για επιβίωση πχ είναι σεβαστή).

Παράθεση
Ο κοσμος μας υπαρχει καποιες χιλιαδες χρονια..Μεσα σε αυτα τα χιλιαδες χρονια εγιναν παμπολλοι πολεμοι και ακομη περισσοτερες μαχες.Ειναι ουτοπια να πιστευουμε σε εναν κοσμο εντελως ειρηνικο ,χωρις να υπονοω οτι η ιδεα μια τετοιας ουτοπιας  ειναι κακη.Ισα ισα,μακαρι να υπηρχε ειρηνη παντου.Αλλα αυτο θα μπορουσε να επιτευχθει μονο αν αλλαζε η ιδια η ανθρωπινη φυση. Εσυ λοιπον τι αντιπροτεινεις?Ενα στρατο μισθοφορων η καθολου στρατο?

Γι'αυτό ακριβώς μίλησα για ρεαλισμό στο προηγούμενο post και δεν το συνέχισα. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρομαι σε αυτόν ως κάτι αρνητικό κατά βάση.

Αποσυνδεδεμένος Vagabond

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Είμαι ένας μικρός αλήτης που τον τρώει ο καιρός
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: 02/08/03, 19:02 »
Διάβασα κυριως τις αντρικές απαντήσεις (μια και τους άντρες αφορά άμμεσα το θέμα) και μπορώ να πω ότι, αν και κατά κύριο λόγο συμφωνώ με την Αυγή, υπάρχουν πολλά λογικά αντεπιχειρήματα στις αντίθετες απόψεις. Νομίζω πάντως πως θα ήταν χρησιμότερο να μιλάμε για αλλαγή της κατάστασης στο στρατό από πλήρη κατάργησή του. Ξέρω πως τα όσα ειπώθηκαν για γνωριμία με τα ναρκωτικά και ψυχολογική πίεση που οδηγεί στην τρέλλα ή στην αυτοκτονία δεν είναι υπερβολές, γιατί δικοί μου άνθρωποι τα έχουν ζήσει από κοντά. Σε αυτό το θέμα πιστεύω πως θα βοηθούσε εάν ο στρατός σταματούσε να αποτελεί κλειστή στοά τα άδυτα της οποίας δεν αγγίζει ο έξω κόσμος από τη μία, ή αυτοκρατορία στην οποία ο καθένας με ικανή θέση νομιμοποιείται να βγάζει τα κόμπλεξ του ως ελέω θεού μονάρχης. (Θα ήταν καλύτερο να ασχολείτο περισσότερο με τα διάφορα θέματα νομιμότητας και ασφάλειας νομίζω). Επίσης είναι λογικό πως, όταν μετά τις σπουδές σε αναγκάζουν να πας φαντάρος, σε αποκόπτουν κατά κάποιον τρόπο από την συνέχεια της επαγγελματικής σου εξέλιξης. Πάνω σε αυτό, θεωρώ πως η μείωση στη χρονική διάρκεια της θητείας τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει αρκετά αποτελεσματικά (στην Ελλάδα τουλάχιστον, γιατί από ο,τι διάβασα στην Κύπρο το διάστημα είναι ακόμα αρκετά μεγάλο). Ένας αποκλειστικά μισθοφορικός στρατός δεν νομίζω πως αποτελεί ικανοποιητική λύση, αν κρίνουμε από το παράδειγμα του αμερικανικού στρατού, ο οποίος στηρίζεται κυρίως στην εξέλιξη της πολεμικής τεχνολογίας. Δεν νομίζω ότι σαν χώρα έχουμε τα μέσα για αντίστοιχη ανάπτυξη. Αυτό που νομίζω ότι θα ήταν αποτελεσματικότερο, είναι ο εκμοντερνισμός της νοοτροπίας του στρατού και η εγκατάλειψη της ανόητης πεποίθησης ότι με τις ταπεινώσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του στρατιώτη τον σκληραγωγείς. Επίσης θεωρώ πως, αν η εκπαίδευση που υποτίθεται ότι παρέχεται ήταν ουσιαστική, η μείωση της θητείας θα μπορούσε να είναι αρκετή και θα βοηθούσε στο να μην νοιώθει ο καθένας ότι χάνει το χρόνο του χωρίς να κερδίζει τίποτα άλλο παρά καψώνια...
Ο δικός μου ο δρόμος μ' έχει χρόνια διαλέξει...

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

• Παλιός
  • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
    • Προφίλ
    • Cuenca's web-place!!!
« Απάντηση #23 στις: 02/08/03, 23:45 »
Εγώ συμφωνώ με την Μανώλια γιατί όταν παρελαύνουν οι μαθητές κάτι συμβολίζουν. Συμβολίζουν τα ελεύθερα νιάτα δλδ εμάς, που θα συνεχίσουμε την ιστορία της χώρας μας για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα αν κάποιος κάνει παρέλαση για να κάνει βόλτα, το θεωρώ μεγάλη βλακεία γιατί όσο να 'ναι αν θέλω να πάω βόλτα πέρνω τηλ. κανένα φιλαράκι ένα Σαββάτο βράδυ μια Κυριακή πρωί και βγαίνουμε βόλτα
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Avgi

• Επισκέπτης
« Απάντηση #24 στις: 04/08/03, 16:29 »
.....ακόμα όμως και στην όποια "άθλια" μορφή του, δεν παύει να επιτελεί έστω κι ένα μίνιμουμ έργου, φέρνοντας το παιδί σε επαφή με γνώσεις που δύσκολα θα αποκτήσει διαφορετικά, προσπαθώντας πάλι να δοθούν οι ίδιες ευκαιρίες σε όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα (έστω και σε θεωρητικό επίπεδο). Είμαι ο τελευταίος που δε θα αναγνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, και πάλι όμως απέχει παρασάγγας σε νόημα ύπαρξης και προσφοράς σε σχέση με έναν οποιοδήποτε στρατό. Έπειτα η χρονική στιγμή που επιβάλλονται έχει σαφέστατα σημασία...ένα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να κατανοεί τη σημασία του σχολείου, ούτε έχει την κριτική δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τα οφέλη που αποκομίζει. Όταν όμως βρίσκεται στην ηλικία των 18-30 ετών, προφανώς διαθέτει κάποια νοητικά εχέγγυα και ένα επίπεδο ωριμότητας για να γνωρίζει αν επιθυμεί να συμμετάσχει στο σχολείο του στρατού.

Μα εγω δεν εχω καμια διαφωνια σχετικα με το ρολο του σχολειου, συμφωνω οτι ειναι βασικοτατη η συμβολη του στην αποκτηση γνωσεων.Και επαναλαμβανω οτι δεν ειναι αυτο το σημειο συγκρισης μου..Δηλαδη δε συγκρινω το ποσο σημαντικο ειναι το ενα η το αλλο.Συγκρινω την επιβολη της υποχρεωσης απο το κρατος στον πολιτη να ακολουθησει μια πεπατημενη και κρατικα σχεδιασμενη οδο οσον αναφορα στη μορφωση ενος παιδιου και την επιβολη της θητειας.Και σε ξαναρωταω....Γιατι να ειμαι υποχρεωμενη να στειλω το παιδι μου στο σχολειο και να μην μπορω να διαλεξω αλλους τροπους για να το μορφωσω.Υπαρχουν πολλοι αλλοι τροποι εκτος απο το σχολειο..

Παράθεση
Όπως ανέφερε κι ο Σταύρος, η ψυχολογική πίεση που ασκείται σε πολλούς από τους φαντάρους, η αίσθηση της φυλάκισης του πνεύματός τους σε ένα αποστειρωμένο μονολιθικό περιβάλλον (ο χώρος δε φημίζεται για την ανάπτυξη του πνεύματος), ο χαμένος χρόνος κι ο ταυτόχρονος ουσιαστικά εγκλεισμός (που διαφέρει από μια οποιαδήποτε εργασία, καθότι δεν μπορείς να φύγεις ανά πάσα στιγμή) έχουν οδηγήσει πολλούς (για να το πω απλά) σε "σαλτάρισμα", σε αυτοχειρίες και σε αιμοδότηση βίαιων ενστίκτων.

Aυτο που θα σου απαντησω εδω ισως ακουγεται λιγο σκληρο και περιεργο αλλα ειναι η αληθεια.Οποιος ειναι για να ''σαλταρει'' η για να βγαλει βιαια ενστικτα θα ''σαλταρει'' και θα βγαλει τα βιαια ενστικτα αμεσως και οπουδηποτε πιεστει λιγο παραπανω απο το κανονικο.Τα ''σαλταρισματα'' στον στρατο αλλα και οι βιαιες εκρηξεις δεν ειναι ο κανονας.Ειναι εξαιρεσεις και ως τετοιες θα πρεπει να τις βλεπουμε.

Παράθεση
Είναι ίσως εύκολο (και μακρυά από μένα οποιαδήποτε διάθεση φυλετικής διάκρισης...το αναφέρω πέραν της προσωπικής σου οπτικής Αυγή γιατί το έχω ζήσει από άλλες) για μια γυναίκα να καταλήγει σε εύκολες κρίσεις του τύπου "έλα μωρέ τώρα, σιγά...τι είναι δηλαδή ο στρατός" κα. Όσο εύκολο είναι και για έναν άνδρα να αναφέρεται στη γέννα (που σε αντιδιαστολή και με το στρατό είναι μια φυσική, βιολογική λειτουργία, σαφώς πιο πρόσφορη από τον πρώτο), ως κάτι το ανώδυνο, από τη στιγμή που δεν το έχει βιώσει ποτέ.
Oπως λες και μονος σου αλλο το ενα αλλο το αλλο.Αλλο να εχεις αποψη για μια λειτουργια που αφορα κρατικους μηχανισμους και αλλο για μια σωματικη λειτουργια.

Kαι για να απαντησω και στο επομενο post σου στο οποιο προτεινεις καποιες λυσεις σχετικες με την καταργηση της υποχρεωτικης θητειας , προσωπικα πιστευω οτι αυτες η θα οδηγησουν σε παρακμη του στρατου η στη δημιουργια μισθοφορικου στρατευματος.

« Τελευταία τροποποίηση: 04/08/03, 16:40 από CHCOME »