Ήμουν και εγώ ένας από αυτούς που έκατσαν να δουν τον 4ο τελικό μέχρι τις 1:30, αν και είχα να πάω δουλειά την άλλη μέρα.. Συνοψίζω αυτά που εισέπραξα γενικά από τις εμφανίσεις των 2 ομάδων και κυρίως από τη σειρά των τελικών (ξεκαθαρίζω ότι δεν είδα πολλούς αγώνες των 2 ομάδων φέτος, πέρα από τα μεταξύ τους derby, 4-5 παιχνίδια στην Α1 και σχεδόν όλα τους τα παιχνίδια στην Euroleague):
1) Ο ΟΣΦΠ μου έδειξε ότι είναι μια ομάδα που στερείται θετικής ψυχολογίας.. Αν ξεκινήσει καλά το παιχνίδι και ο αντίπαλος δεν αντιδράσει, το παιχνίδι το κερδίζει άνετα.. Αν όχι, τότε όλη η ομάδα παθαίνει blackout.. Οι παίχτες του ΟΣΦΠ μου δίνουν την εντύπωση ότι δεν παλεύουν για τη νίκη σε χαμένα match αλλά σαν να την αποδέχονται σε χρονικό σημείο όπου θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει τα παιχνίδια..
2) Ενώ ο ΟΣΦΠ έχει φέτος ένα αρκετά πλήρες roster, φάνηκε πάρα πολύ η απουσία ενός καλού 2αριού.. Πιστεύω ότι με ένα καλό shooting guard ο ΟΣΦΠ θα ήταν άλλη ομάδα (έχει ξαναζητηθεί το θέμα)..
3) Πιστεύω ότι οι φίλαθλοι του ΟΣΦΠ θα περίμεναν πολλά περισσότερα από τον Τσίλντρες.. Δεν λέω, καλός παίχτης, αθλητικός, με αντοχή, αλλά με τέτοιο βιογραφικό και περγ**ηνές θα περίμενε κανείς να βοηθήσει περισσότερο τον ΟΣΦΠ, από το να του βάλει το ισοφαριστήριο καλάθι στον ημιτελικό με την Παρτίζαν.. Τρομερό καλάθι, αλλά πραγματικά δεν θυμάμαι κάποια άλλη ουσιώδη βοήθεια από τον Αμερικανό.. Βάλτε δίπλα-δίπλα τον Μπουρούση, ένα παίχτη low-profile και τον Τσίλντρες (σε διαφορετικές θέσεις βέβαια), και θα δείτε ότι ο ένας παλεύει για τα rebounds, βάζει δύσκολα καλάθια, ζητάει τη μπάλα όταν αυτή καίει, μέχρι και τρίποντα βάζει.. Ο Αμερικανός μου φαίνεται λίγο soft για μια ομάδα που έφτασε τελικό Euroleague..
4) Από την άλλη ο ΠΑΟ, φέτος δεν είχε την ομάδα του παρελθόντος.. Ο Διαμαντίδης δεν ήταν καλός φέτος, όπως και ο Σπανούλης, ενώ με σέντερ τον Πέκοβιτς και το 4άρι Μπατίστ να ντουμπλάρει τον Μαυροβούνιο, φοβάσαι πολύ, όπως και να το κάνουμε.. Δεν έγιναν μεταγραφές φέτος, υπήρξαν τραυματισμοί και δικαίως η ομάδα δεν κατάφερε να πάει στο Final 4.. Τη συμμετοχή του στον τελικό της Α1 την είχε σίγουρη, απλά έμενε να μάθει σε τι κατάσταση θα έβρισκε τον ΟΣΦΠ.. Όπως είχαν προβλέψει αρκετοί, ο ΟΣΦΠ αποδυναμώθηκε ψυχολογικά από την εμπειρία του στο Final 4.. Λίγο ο ημιτελικός-ρώσικη ρουλέτα, τον οποίο δεν περίμενε κανείς να πάρει τέτοια τροπή, λίγο ο χαμένος τελικός hands-down, συνηγόρησαν στο να "ρίξει" ψυχολογικά τους παίχτες του ΟΣΦΠ.. Αν συνυπολογίσουμε και τον παράγοντα Ομπράντοβιτς, τότε καταλαβαίνουμε ότι για να έπαιρνε το πρωτάθλημα ο ΟΣΦΠ με μειονέκτημα έδρας, θα έπρεπε να κουραστεί πολύ περισσότερο απ'όσο πίστευαν οι φίλαθλοι του.. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟ αφού έβλεπε το ένα στόχο μετά τον άλλο να χάνονται, αποφάσισε να φορμαριστεί στους τελικούς.. Με εξαίρεση το 2ο παιχνίδι (όπου και πάλι πιστεύω ότι ήταν ανταγωνιστικός), γενικά έπαιξε καλύτερο μπάσκετ από τον ΟΣΦΠ, και δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα..
5) Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί πως γίνεται και στο ποδόσφαιρο για να νικήσει ο ΠΑΟ τον ΟΣΦΠ θα πρέπει να παίξει τουλάχιστον 2-3 φορές καλύτερα από τον ΟΣΦΠ, ενώ ο ΟΣΦΠ αν παίξει ισάξια ή οριακά χειρότερα τελικά κερδίζει.. Στο μπάσκετ παρατηρούμε το ίδιο πράγμα από την ανάποδη.. Μάλλον ο ένας έχει πάρει τον αέρα του άλλου, δεν εξηγείται διαφορετικά.. Οι ομάδες βάσει παιχτών κρίνονται ισάξιες, αλλά η εικόνα που έδειξαν στο παρκέ ήταν ότι εν τέλει ο ΠΑΟ θα έβγαζε τον λαγό από το καπέλο και θα κατακτούσε το πρωτάθλημα.. Με διαιτησία δεν έχω ασχοληθεί ποτέ και ούτε θα το κάνω τώρα, απλά θα πω ότι αν ο ΟΣΦΠ πίστευε ότι η ΕΣΑΚΕ "δουλεύει" για τους Γιαννακόπουλους, ας ζήταγε ξένους διαιτητές από την αρχή του πρωταθλήματος (όπως στη Ρωσία) και όχι στο match-point.. Εγώ καταλαβαίνω (δεν δικαιολογώ) τους κάφρους που διέκοψαν το παιχνίδι, γιατί όταν με το λιγοστό μυαλό τους, διαβάζουν αυτά που διαβάζουν, δεν θέλει και πολύ να πάρουν να τα κάνουν όλα μπουρδέλο.. Αν θέλουν οι Γιαννακόπουλοι και οι Αγγελόπουλοι ένα υγιές πρωτάθλημα, ας κάτσουν μαζί σε ένα τραπέζι και ας συμφωνήσουν ότι δεν θα επιτρέπουν τις παράνομες ενέργειες των χουλιγκάνων τους και δεν θα πετάνε εμπρηστικές δηλώσεις (οι ίδιοι ή μέσω των εφημερίδων τους).. Επειδή όμως όλοι θέλουν το γήπεδο να γίνεται κόλαση όταν το παιχνίδι μετράει, θα βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμη αυτά που είδαμε προχθές..