Eπειδή σας βλέπω ότι κάπως τα χάσατε τα πράγματα και αφού ζητάτε ιστορικά και ποσοτικά δεδομένα, θα απαντήσω ως εξής:
Τα χωράφια και την περιουσία της λοιπόν η Εκκλησία έτσι τα απέκτησε αρχικά, από τακημιασμό με τις Τουρκικές αρχες!!Ωραία μας μαθαίνουν στα σχολειά και για τον Παπαφλέσσα και για τον άλλον τον παπα στην Κρητη που μπαρούτιασε την εκκλησία για να μην μπουν μέσα οι Τούρκοι.Ε πως αλλιώς θα διατηρήσουμε το θρησκευτικό μας αίσθημα σφριγιλό και ακμαίο??? Ναι ήταν ήρωες αυτοί.Αλλά ήταν μόνο αυτοί!!!! Ως πότε επιτέλους θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και δεχόμαστε κάθε ψευτιά που μας σερβίρουν για την οσία εκκλησία μας?? Ως πότε θα σκύβουμε το κεφάλι καρτερικά και συμβιβαστικά σε ανθρωπους που τα ράσα τους κρύβουν από μέσα τους γαγκραινες?? Και αν με βρίσκετε υπερβολική πρόβλημα σας..!Απλά δεν δέχομαι να ζω σε μία πλανη ή τουλάχιστον προσπαθώ να μετριάσω λίγο το ψέμα στη ζωή μου μαθαίνοντας κάποια πράγματα για την '' Οσία'' εκκλησία μας, που πραγματικα δεν φαίνεται να ήταν ποτέ ''οσία''...
---------------Θυμός mode on------------------
Επειδή νιώθω ότι βάλλομαι για μια πολύ λογική κουβέντα που είπα (περί τεκμηρίωσης όσων λέμε) θα απαντήσω μόνο σε εσένα γιατί με μερικούς προλαλλήσαντες δεν αξίζει καν να τους απευθύνεις τον λόγο.. Ας μάθουν πρώτα να μιλάνε ευγενικά και με σεβασμό στο συνομιλητή τους και έπειτα ίσως κάτι να κερδίσουν από αυτό.. Μερικές φορές ίσως να έχουν δίκιο κάποια άλλα forum που έχουν "επιπλήξεις" σε ανάρμοστες συμπεριφορές και έπειτα από ένα αριθμό επιπλήξεων το μέλος γίνεται banned.. Ο νοών νοείτω.. Μια φίλη μου μου είχε μάθει να σέβομαι τις συμπεριφορές των άλλων διότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον τρόπο που σκέφτεται ο άλλος.. Αλλά μερικές φορές η καφρίλα είναι ανίκητη..
---------------Θυμός mode off------------------
Λοιπόν, σε όλα όσα λες πιστεύω ότι έχεις δίκιο.. Αν και θα ήθελα πραγματικά να διαβάσω και εγώ τον ιστορικό που διάβασες (δεν πρέπει να είναι η ιστορία του Παπαρηγόπουλου πάντως) δεν θέλω να σε βάζω σε κόπο να θυμηθείς από που τα άντλησες τα παραπάνω..

Όσο για την ουσία της υπόθεσης.. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα μπλεγμένα σχετικά με την περιουσία της εκκλησίας.. Μερικές χιλιάδες Ν.Π.Δ.Δ. που ανήκουν στη σκέπη της εκκλησίας, διαχειρίζονται χρήματα τα οποία φυσικά πλέον δεν φορολογούνται.. Παλιά η εκκλησία πλήρωνε το 10% των εσόδων από ακίνητα, ενώ επίσης πλήρωνε και το 35% (σαν μια κανονική επιχείρηση) των εσόδων από μυστήρια, κεριά, κ.λπ.. Τώρα δεν ισχύει αυτός ο φορολογικός νόμος..
Επίσης, είναι πασίγνωστο, ότι η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας είναι τεράστια.. Δάση, λιβάδια, και άλλες περιοχές, εντός και εκτός σχεδίου και ακίνητη περιουσία σε γραφεία, καταστήματα, κ.λπ., η οποία τελευταία όμως δεν υπερβαίνει την αντίστοιχη περιουσία της ΕΤΕ για παράδειγμα (μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι η τελευταία είναι 10πλάσια της εκκλησίας)..
Το θέμα σχετικά με την ακίνητη δασική περιουσία είναι ότι δεν βρίσκεται σε εκτάσεις που μπορούν να πωληθούν (π.χ. βουνά, απομακρυσμένες από χωριά περιοχές).. Επίσης το κράτος, προέβη σε απαλλοτριώσεις ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας, την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εξοφλήσει..
Αντικειμενικά, το ίδιο πρόβλημα άλλωστε έχουν και πολλά πανεπιστήμια στη Ελλαδα (η ΝΟΠΕ είναι ένα καλό παράδειγμα), η ακίνητη περιουσία αυτή δεν έχει ρευστότητα και επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να αξιοποιηθεί.. Θα μου πείτε πως έφτασε στα χέρια της εκκλησίας τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία.. Ι wish I knew.. Το παραπάνω post σου εξηγεί κάποια πράγματα, απλά θα ήθελα να τα διαβάσω και εγώ, έτσι από περιέργεια..
Πάμε λοιπόν στη μη ακίνητη περιουσία.. Υπάρχουν φυσικά οι μετοχές στη ΕΤΕ, οι οποίες πάλι δεν πωλούνται γιατί θεωρούνται πάγια και όχι επενδύσεις.. Σύμφωνα με τον Εθνικό Προυπολογισμό, η Εκκλησία λαμβάνει € 25-30 εκατ. κάθε χρόνο.. Νομίζω ότι είναι αρκετά μεγάλο ποσό, αλλά όχι και τεράστιο.. Σκεφτείτε μόνο ότι κάθε 10 χλμ υπάρχει και μια εκκλησία.. Θα μου πείτε ποιες είναι οι ανάγκες που δικαιολογούν το εν λόγω ποσό αφού παράλληλα τρέχουν και δωρεές;
Αυτό το θέμα δεν το γνωρίζω.. Φαντάζομαι όμως ότι έχουν να κάνουν με μισθοδοσίες και συντάξεις των ιερέων, κάποιες συντηρήσεις στις εκκλησίες, κάποια εκπαιδευτικά κέντρα τα οποία πολλές εκκλησίες λειτουργούν, και άλλα.. Είμαι εντελώς έξω από το χωρό και έτσι δεν μπορώ να ξέρω..
Απλά θέλω να θέσω το εξής ερώτημα.. Διαλέγουμε 100 τυχαίους ανθρώπους και τους λέμε ότι μπορούν να ανοίξουν μια επιχείρηση στην οποία τα έσοδα τους δεν θα φορολογούνται (κοινώς δεν μπορεί να ελεχθεί τι μπαίνει και τι βγαίνει).. Πιστεύετε ότι οι συγκεκριμένοι 100 κύριοι και κυρίες δεν θα προβούν σε οικονομικά σκάνδαλα, ακρότητες, και για να το πω λαϊκά, θα πλουτίσουν μέσα σε μια μέρα; Η εκκλησία γιατί να διαφέρει, δεδομένου ότι και οι παπάδες είναι άνθρωποι; Γιατί, ας πούμε, ανέχεστε τον Κόκκαλη και τον κάθε Κόκκαλη, που επί ΠΑΣΟΚ έπαιρνε όλες τις συμβάσεις του δημοσίου χωρίς διαγωνισμό (πωπω τι είπα; ελπίζω μην μου την πέσουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ γιατί τότε την έχω άσχημα

) ή ανέχεστε τις εταιρίες σας που αναγκαστικά σας καταβάλλουν τη μισθοδοσία σε τράπεζες στις οποίες μια απλή μεταφορά χρεώνεται; Η εκκλησία σας πείραξε; Εμένα αυτό με παρακίνησε να γράψω το πρώτο σχόλιο.. Δεν πιστεύω στη αγιότητα κανενός.. Η Εκκλησία ήταν εκείνη που έφερε την ιερά εξέταση και η εκκλησία είναι εκείνη που όταν είναι να εκλεγούν οι καρδιναλίοι και οι λοιποί καθολικοί ιερείς, πράκτορες τρώνε τον ένα μετά τον άλλον για να πάρει τη θέση αυτός που έχει λαδώσει περισσότερο τον Πάπα.. Απλά, η εκκλησία κάτι κάνει τουλάχιστον.. Ίσως όχι ότι της αναλογεί ή της πρέπει, αλλά κάτι κάνει.. Αρκετοί γνωστοί μου σπούδασαν με υποτροφίες από την ιερά σύνοδο.. Το έχω δει με τα μάτια μου, δεν το λέω τυχαία.. Οι πολιτισμικοί σύλλογοι που τα τσεπώνουν κάθε χρόνο, τι παράγουν; Μήπως πολιτισμό; Αστεία πράγματα..