Amplug ReviewTo καινούργιο headphone amplifier από τη Vox. Ένα ενισχυτάκι διαστάσεων περίπου 8x4x2 εκ. (χωρίς το βύσμα). Διαθέτει ένα διακόπτη on-off και τρεις ρυθμιστές για gain, tone και ένταση. Επίσης διαθέτει εκτός από την υποδοχή για τα ακουστικά και μία aux υποδοχή στην οποία μπορείς να συνδέσεις mp3 player ή CD player, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Kυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις - AC30, Classic Rock και Metal. Λειτουργεί με δύο ΑΑΑ μπαταρίες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο.
Το amplug προσφέρει μια σχετικά καλή γκάμα ήχων που ξεκινούν από καθαρό ήχο στις πρώτες βαθμίδες του gain και αρχίζει να παραμορφώνει όσο ανεβάζεις το gain πάνω από το 3-4. Το tone δεν θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, εγώ τουλάχιστον βρίσκω πιο εύκολο να το αφήνω λίγο κάτω από στη μέση, δηλαδή στο 3-5 και να χρησιμοποιώ το tone της κιθάρας. Ο καθαρός ήχος είναι απλά καθαρός ενώ σε πιο high gain ρυθμίσεις λασπώνει και τζιτζικίζει αρκετά, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Έχει σχετικά καλή ανταπόκριση από πλευράς μαγνητών (μπορείς να ακούσεις τις διαφορές στον ήχο ανάμεσα στις διαφορετικές θέσεις του επιλογέα) καθώς και στο παίξιμο (π.χ. pick attack).
Εννοείται ότι από ένα τέτοιο ενισχυτάκι δεν μπορεί κανείς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ουσία του έγκειται στο ότι παρέχει μια στοιχειώδη ποιότητα ήχου σε ένα μικρό και βολικό πακέτο που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες νυχτερινών κιθαριστικών εντρυφήσεων ενός ερασιτέχνη χορδοβασανιστή. Για μένα η αξία του είναι ότι μπορώ να το συνδέσω στην κιθάρα, να το ανοίξω και να παίξω χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσω ενισχυτή ή καλώδια. Είναι καλό για εξάσκηση μπροστά στον υπολογιστή, όπου έχω βιβλία εκμάθησης, ακκόρντα, παρτιτούρες αλλά και backing tracks, στη χρήση των οποίων το amplug μού λύνει τα χέρια. Και όλα αυτά πολύ απλά και εύκολα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, χωρίς να ενοχλώ κανέναν.
Θετικά σημεία:
1. Μικρό μέγεθος
2. Ευκολία χρήσης
3. Ικανοποιητικός ήχος
4. Αux in υποδοχή
Αρνητικά σημεία:
1. Σε κιθάρες τύπου telecaster ή Les Paul που η υποδοχή του καλωδίου βρίσκεται στο κάτω μέρος της κιθάρας, είναι πρακτικά αδύνατον να δεις τα settings. Θα πρέπει ή να το βγάλεις από την υποδοχή ή να γυρίσεις ανάποδα την κιθάρα για να δεις πού βρίσκεσαι. Με strat είναι λίγο πιο εύκολο λόγω θέσης.
2. Σε κιθάρες με humbuckers ή γενικά μαγνήτες με υψηλό output είναι δύσκολο να έχεις καθαρό ήχο καθώς αρχίζει να παραμορφώνει πολύ νωρίς.
3. Σε υψηλές εντάσεις (από 6 και πάνω) βγάζει ένα αισθητό φύσημα στα ακουστικά.
4. Όταν το gain είναι στη χαμηλότερη θέση (1) η ένταση μηδενίζεται. Το gain πρέπει να είναι στο 2 και πάνω για να ακούγεται ήχος.
Εν κατακλείδι μπορώ να πω ότι για τα λεφτά του (κοστίζει περίπου 35 λίρες Αγγλίας, εγώ το πήρα 28 λίρες από ebay) είναι αξιόλογο μηχάνημα. Μέχρι τώρα το μόνο headphone amplifier που θεωρούσα ότι θα άξιζε τον κόπο να αγοράσω ήταν το
Rockman Guitar Ace, το οποίο έχει καταπληκτικό ήχο και έχει κι αυτό aux in υποδοχή, δεν έχει όμως την ευελιξία του Amplug από πλευράς ρυθμίσεων και κοστίζει πολύ περισσότερο. Με λίγα παραπάνω λεφτά από τα 80 Ευρώ που κοστίζει το Guitar Ace υπάρχουν αληθινοί φορητοί ενισχυτές με πολλές επιπλέον δυνατότητες όπως ο Roland Micro Cube (99 Eυρώ στον Thomann) του οποίου επίσης είμαι ευτυχής κάτοχος ή o Vox DA5 (88 Ευρώ στο Playback).
Ημιάσχετο: Ψάχνοντας στο youtube για video samples του amplug, πέτυχα
αυτό το βιντεάκι. Ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος να χρησιμοποιηθεί το ενισχυτάκι προκειμένου να δώσει μια εντελώς διαφορετική διάσταση στη κιθαριστική σας ενασχόληση, και ίσως και στην ερωτική σας ζωή....