Chorrer πραγματικά σε χάρηκα.. Το έχεις σίγουρα το θέμα και τα περισσότερα επιχειρήματα σου ήταν σχεδόν αφοπλιστικά.. Παρόλα αυτά επειδή είσαι καπνιστής (όπως και εγώ, δεν το κρύβω) θεώρησες κάποια πράγματα από την δική σου πλευρά γιατί σαν καπνιστής είναι φυσιολογικό να σκέφτεσαι έτσι..
Λοιπόν, αν μου επιτρέπεις κάποιες μικροδιορθώσεις:
1) Αναφέρεις ότι το τι θα κάνεις εσύ με την υγεία σου είναι δικό σου θέμα.. Αυτό είναι εν μέρει σωστό.. Τα λεφτά που σπαταλά το κράτος για την θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από ασθένειες που προέρχονται από το κάπνισμα (θα φθάσω και σε αυτό στο τέλος) θα μπορούσαν να διατεθούν σε πιο χρήσιμα κονδύλια (δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε τα γνωρίζουμε όλοι, παιδεία, καταπολέμηση της φτώχειας, ανεργία, προστασία περιβάλλοντος, μία Gibson Les Paul Custom σε κάθε σπίτι

, κ.λπ.)..
2) Το επιχείρημα με τους ρύπους από τα μηχανάκια είναι λίγο μετέωρο γιατί κανένας δεν ήρθε να ζεστάνει την CBR του στα μούτρα μου.. Δεν εισπνέουμε απευθείας τον καπνό αυτό αλλά εμμέσως, με την ένοια ότι ο ρύπος διοχετεύεται στον αέρα, τον δηλητηριάζει αλλά φτάνει ένα μικρό ποσοστό αυτού του δηλητηριασμένου αέρα στους πνεύμονες μας γιατί ευτυχώς υπάρχουν και τα δέντρα (αν δεν τα κάψουμε όλα φέτος το καλοκαίρι) και το γεγονός ότι η γήινη στρατόσφαιρα είναι απλά τεράστια.. Αν θες να μιλήσουμε για μαζικούς ρύπους, για συνθήκες του Κιότο κ.λπ. συμφωνώ, αλλά ένα μηχανάκι μόνο σε κλειστό χώρο προκαλεί αυτά που σωστά ανέφερες.. Το τσιγάρο δυστυχώς συνήθως ενοχλεί όταν γίνεται σε κλειστούς χώρους και αυτό είναι το κύριο παράπονο των μη-καπνιστών, οι κλειστοί χώροι..
3) Αν και το μέτρο απευθύνεται σε δημόσιους χώρους (η συζήτηση έχει λίγο εξωκείλει με το να μιλάμε για καφετέριες και συναυλιακούς χώρους οι οποίοι είναι ιδιοκτησίες ιδιωτών και φυσικά δεν θεωρούνται δημόσιοι χώροι), θα πρέπει ο καθένας μας να κρίνει και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον.. Αν μπείς κάπου που βλέπεις ότι είναι τίγκα στον καπνό τότε φρόντισε να καπνίσεις λιγότερο ή έξω (στην τελική αν εσένα δεν σε πειράζει ο καπνός, σίγουρα θα δακρύσουν τα μάτια σου, μιλάω βέβαια για ακραίες περιπτώσεις, συνωστισμό και τέτοια).. Αν θέλεις να παίξεις τάβλι με τον φίλο/φίλη σου, κάνει κρύο, είναι κλειστά και η καφετέρια μοιάζει με πίστα λίγο πριν βγει να τραγουδήσει ο Κουρκούλης από τον καπνό, τότε κάνε ένα κόπο και πήγαινε στην παραδίπλα.. Και θα βοηθήσεις έτσι ώστε το περιβάλλον της καφετέριας να μην είναι "εχθρικό" για τους μη καπνίζοντες και εσύ δεν θα διακινδυνεύσεις να εμπλακείς σε κανένα καυγά με κανένα μπρατσόνι αντικαπνιστή που είναι στον όγκο.. Τις προάλλες είχα πάει σε ένα φιλικό σπίτι όπου κατά παράδοση καπνίζουμε.. Την τελευταία φορά είχε έρθει ένα ζευγάρι με την κοπελιά σε ενδιαφέρουσα.. Ε λοιπόν, σου πάει η καρδιά να καπνίσεις μπροστά σε μία έγκυο κοπέλα;; Εγώ πραγματικά το χάρηκα που τα 2 τσιγάρα που έκανα, τα κάπνισα στην βεράντα.. Πρέπει να κρίνουμε και να προσαρμοζόμαστε και φυσικά να ενεργούμε με μέτρο..
Τώρα όσον αφορά το αν το κάπνισμα προκαλει ασθένειες.. Φαντάζομαι ότι δεν καταλαβαίνω κάτι καλά ή ελέχθη ειρωνικά αλλά δεν νομίζω ότι σε αυτό το forum πρέπει να εξηγούμε τα αυτονόητα.. Φυσικά και το κάπνισμα προκαλεί παθήσεις των αγγείων, αρτηριοσκληρώσεις, προβλήματα του αναπνευστικού και φυσικά καρκίνο του πνεύμονα (και σε πολύ μικρότερο βαθμό της γλώσσας).. Παραθέτω και ένα από τα χιλιάδες σχετικά
link για αυτούς που το ζήτησαν (φυσικά τα abstracts είναι διαθέσιμα μόνο -- για τα full texts συνήθως πρέπει να πληρώσεις) και φυσικά όποιος θέλει να το ψάξει περισσότερο ας ρίξει μια ματιά και
εδώ.. Και φυσικά μην φανταστείτε ότι απαιτούνται πειραματανθρώποι για να βγει μια στατιστική ιατρική μελέτη.. Εγώ και εσείς όταν (χτυπάω ξύλο) αρρωσταίνουμε και καταλήγουμε στο νοσοκομείο, η περίπτωση μας προσμετράται σε στατιστικές.. Έχω βοηθήσει πολύ τον πατέρα μου σε παρουσιάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς και έχω δει ότι τα στατιστικά δείγματα είναι οι απλοί άνθρωποι, δηλαδή εμείς..
Η σωστή λύση για εμένα είναι να μην φτάσει το κράτος να μας απαγορεύσει (δεν μου άρεσε ποτέ αυτή η λέξη) το κάπνισμα αλλά από μόνοι μας να βρούμε το μέτρο όπου όλοι θα είμαστε ευχαριστημένοι..