Φίλε Gear, και εμένα μου αρέσει το κάπνισμα και μάλιστα δεν ντρέπομαι να το πω ότι όταν μερικές φορές χρειάστηκε να μην καπνίσω λόγω του γεγονότος ότι κάποιος από την παρέα μου το ζήτησε (ευγενικά μεν), δεν ξαναβγήκα με το συγκεκριμένο άτομο σε κλειστό χώρο (βρήκα μια κάποια μέση λύση).. Δεν υπάρχει λόγος να πείσεις κανέναν γιατί το κάπνισμα είναι απόλαυση (detrimental βέβαια, αλλά είναι).. Όσοι καπνίζουν το καταλαβαίνουν, όσοι δεν καπνίζουν, το θεωρούν απλά ηλίθιο (και δεν τους κατηγορώ).. Είναι σαν να έχεις ένα χόμπι (π.χ. συλλογή γραμματοσήμων), να την βρίσκεις τρελά συντηρώντας τη συλλογή σου και να έρθει κάποιος να σου πει ότι αυτό που κάνεις είναι εντελώς χαζό.. Δεν πρόκειται ποτέ να τον πείσεις.. Προσωπικά πιστεύω ότι μερικές στιγμές είναι μισές χωρίς τσιγάρο, αλλά από την άλλη ούτε περιμένω από κάποιον να συμφωνήσει μαζί μου αλλά ούτε και να με πείσει για το αντίθετο..
Από την άλλη όμως, το να λες ότι το αυτοκίνητο πρέπει να απαγορευθεί επειδή θα απαγορευθεί το κάπνισμα δεν με βρίσκει σύμφωνο.. Αν υπήρχε κάποιος τρόπος να υπολογίσεις μαθηματικά το λόγο "Προτερήματα : Μειονεκτήματα" των 2 αυτών πραγμάτων τότε το κάπνισμα θα είχε λόγο κοντά στο 1 και το αυτοκίνητο στο 1000.. Με το αυτοκίνητο εκμηδενίζεις τις αποστάσεις, αυξάνεις τον διαθέσιμο σου χρόνο και γενικά κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη..
Θεωρώ πιο λογική τη σύγκριση του αλκοόλ με το κάπνισμα παρά του τελευταίου με το αυτοκίνητο.. Αν και μου αρέσει (όπως και στους περισσότερους) το αλκοόλ, εν τούτοις προκαλεί πολλές αρνητικές συνέπειες οι οποίες μερικές είναι εξώφθαλμες (drink + drive) και μερικές πιο κρυμμένες όπως το να παραφέρεσαι όταν είσαι μεθυσμένος, το να κακομεταχειρίζεσαι τους γύρω σου (πολλά μακελειά έχουν γίνει υπό την επήρρεια αλκοόλ), κ.λπ.. Γι' αυτό το λόγο, αν και είμαι εντελώς off-topic, πιστεύω ότι όπως τα νέα μέτρα απαγορεύουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, θα πρέπει να βάλουν και λίγο φρένο στην κατανάλωση αλκοόλ από τους θαμώνες.. Όταν κάποιος (σερβιτόρος, barman) βλέπει ότι μια παρέα έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, να τους απαγορεύει το επόμενο ποτό.. Θα μου πείτε, ότι η συγκεκριμένη παρέα μπορεί να πάει να συνεχίσει αλλού, αλλά αν δεν μπορεί ένας barman που πρωτοβλέπει μια παρέα, να καταλάβει αν κάποιος είναι σουρωμένος, τότε δεν κάνει καλά τη δουλειά του.. Τέλος πάντων, το implementation αυτής της ιδέας είναι δύσκολο αλλά κάτι μπορεί να βρεθεί..
Εν κατακλείδει, σαν ενδιάμεση λύση, πιστεύω ότι ένας καλός εξαερισμός θα λύσει αρκετά από τα προβλήματα.. Έχω πάει σε μαγαζιά στα οποία κάπνιζε ένα μεγάλο ποσοστό των θαμώνων και δεν μύριζες τίποτα και μερικά "καταγώγια" όπου ο καπνός που συσσωρευόταν, θύμιζε την είσοδο του Σφακιανάκη στο δεύτερο πρόγραμμα.. Αν θεσπίσουν ειδικές προδιαγραφές για τα συστήματα εξαερισμού δεν νομίζω να υπάρχει και τότε τεράστιο πρόβλημα..