@faser
1. Μια και ρωτας για το ασφαλιστικο , θα σου προτεινα να δεις τι εγραψα και σε εκεινο το τοπικ μετα απο αυτα που τραβηξα τους τελευταιους μηνες....δηλαδη μη σωσει και με ασφαλισει το ΙΚΑ ποτε...αρκει να μου δωσει το δικαιωμα να ασφαλιστω εγω που γουσταρω ....και στο φιναλε να μην επιβαρυνω και τα ταμεια των μη καπνιστων με τις τυχον δικες μου ασθενειες.
2. Κοιτα ,κατα πρωτον ανεφερα τα αριθμητικα παραδειγματα γιατι καποιοι αρχισαν να λενε οτι επιβαρυνουμαι το περιβαλλον με το καπνο μας κι ηθελα να δειξω την ποσο τεραστια διαφορα εχει μια καθημερινη δραστηριοτητα ολων μας (μεταφορικο μεσο, παραγωγη πλαστικων) απο μια αλλη καθημερινη δραστηριοτητα που κανει ενα μεγαλο ποσοστο ανθρωπων (τσιγαρο) σχετικα με την επιδραση στο περιβαλλον.
Δεν μπορεις ρε φιλαρακι δηλαδη να με κατηγορεις οτι μολυνω την ατμοσφαιρα καπνιζοντας οταν εσυ , κανοντας μια βολτα στο κεντρο της πολης με το αυτοκινητο σου εξαπολυεις τοσο μονοξειδιο του ανθρακα οσο δεν θα μπορεσω να παραγω εγω στην ζωη μου ακομα κι αν γινω Χαιλαντερ.
Κατα δευτερον , δεν ειναι ακριβως ετσι η φαση που λες με τον κλειστο χωρο και το μηχανακι......το οτι το μονοξειδιο του ανθρακα δεν μυριζει κι ιδιαιτερα ουτε ειναι ευκολα ορατο με το ματι δεν σημαινει απαραιτητα οτι η περιεκτικοτητα του σε ενα κυβικο μετρο ατμοσφαιρικου αερα σε εναν ανοιχτο χωρο ειναι μικροτερη απο αυτη που εχει ενας κλειστος χωρος στον οποιον καπνιζουν θεριακληδες...απλα στο τσιγαρο καιγεται χαρτι και ξεραμενο φυτο κι ετσι παραγεται πολυ περισσοτερος καπνος ......ο οποιος ομως μεσα δεν εχει μονο CO , εχει διαφορα στοιχεια κι ενα πολυ μικρο ποσοστο CO ....ομως επειδη ειναι πυκνος και "βρωμαει" ....δημιουργει την εντυπωση στον περισσοτερο κοσμο οτι ολο αυτο το ντουμανι ειναι βλαβερο....πραγμα που αν ηταν αληθεια, θα ειχαμε ψοφησει ολοι ηδη απο δηλητηριαση.
(δεν ξερω κατα ποσο εγινα κατανοητος, προσπαθησα να τα πω οσο πιο αναλυτικα μπορουσα κι οσο μου επιτρεπουν οι γνωσεις μου κι οι λεκτικες μου ικανοτητες......ππαντως σε καμια περιπτωση δεν εννοω οτι δεν ειναι βλαβερος ο καπνος του τσιγαρου απλα δεν ειναι τοσο οσο θελουν να τον παρουσιασουν ορισμενοι.)
3. Αν η συζητηση κι νομος αυτος ηταν μονο για "δημοσιους χωρους" του στυλ νοσοκομεια, σταθμοι, κλπ ...δεν θα υπηρχε νομιζω κανενας να διαφωνει με το ολο θεμα......το προβλημα ειναι οτι θελουν να το εφαρμοσουν σε ολους τους δημοσιους κλειστους χωρους (καφε, κλαμπ, συναυλιακοι χωροι , κλπ) και το μεγαλυτερο προβλημα ειναι οτι οι συμφορουμιτες μας συμφωνουν απολυτα με αυτη τη παραλογη αποφαση.
Για την ιστορια , οταν κι εγω βγω για καφε δεν γουσταρω να παω σε ενα χωρο που θα χρειαζομαι φωτα ομιχλης για να δω τον συνομιλητη μου...οποτε απλα δεν ξαναπαταω εκει (ή αντε μια φορα που ετυχε και του παραπονεθηκαμε του τυπου οτι το μαγαζι του εχει απαραδεκτο εξαερισμο).
"Πρέπει
να κρίνουμε και
να προσαρμοζόμαστε και φυσικά να
ενεργούμε με μέτρο"
........δεν διαφωνω καθολου κι ουτε νομιζω οτι διαφωνουν στην πλειοψηφια τους οι καπνιστες ή τουλαχιστον απο αυτους που εγω εχω γνωρισει.
Τωρα οσον αφορα τις ασθενειες και το καπνισμα....το μονο που εχω να σου πω ειναι οτι η καταχρηση ποτε (ή τουλαχιστον σχεδον ποτε) δεν εκανε καλο σε κανεναν.....απο κει και περα , δεν θα σου διαφωνησω οτι το καπνισμα σαν καταχρηση μπορει να προκαλεσει μεγαλες ζημιες , οπως επισης μπορει να συμβει το ιδιο αν φορας λακ ή ζελε στα μαλλια σου με τα κιλα, αν καθεσαι 14 ωρες κολημενος μπροστα στην οθονη του υπολογιστη σου, αν μιλας στο κινητο 1000 λεπτα την ημερα, αν πινεις 5 λιτρα κρασι καθημερινα, αν κατεβαζεις 2 κιλα κοψιδια ή μια πιτσα γιγας καθε βραδυ βλεποντας ταινια, κλπ κλπ .
Κοιτα να δεις , καπνιζω περιπου 20 χρονια πλεον ( ναι ειμαι βλακας , ευχαριστω πολυ) και μεχρι και πριν καμια 8 χρονια δεν ειχα και κανεναν ιδιαιτερο προβλημα με την υγεια μου.....οχι βεβαια οτι και τωρα ειμαι του θανατα (φτου φτου) αλλα απο τοτε που σταματησα να πηγαινω για κανα μπασκετακι,να κανω καμια βολτα με τα ποδαρακια μου κι αρχισα να καπνιζω 3 με 4 πακετα την ημερα ( εβαλα και καμια 10ρια κιλα παραπανω) ......εχω παρατηρησει λοιπον οτι μου βγαινει η γλωσσα μεχρι να ανεβω στον δευτερο οροφο αν χρησημοποιησω τις σκαλες.....ε, δεν φταιει μονο το τσιγαρο, φταινε και τα κιλα , φταιει κι η τεμπελια μου , φταιει και το ξερο μου το κεφαλι που βαριεμαι να κουνησω το δαχτυλο μου .
Λεω λοιπον στο ευατο μου , καθε φορα που λαχανιαζω οτι απο αυριο θα το ελαττωσω, θα ξεκινησω καμια ψιλοδιαιτα, θα γραφτω σε κανα γυμναστηριο...κι οταν τελικα γυρναω κοματια απο την δουλεια τα εχω ξεχασει ολα.....αναβω το τσιγαρακι μου, ξαπλωνω τις ποδαρες μου και τρωω τα σουβλακια μου βλεποντας το καινουργιο επεισοδιο lost που βγηκε ....και την αλλη μερα , φτου απο την αρχη!
Θελω να πιστευω οτι καποια απο τις επομενες μερες, θα γυρισει καμια στροφη παραπανω ο εγκεφαλος μου και θα το κανω στα αληθεια...ομως ειναι αλλο πραγμα το να γινει απο δικια μου αποφαση κι αλλο ειναι να προσπαθουν να μου το επιβαλλουν με το ζορι...και στο φιναλε , εγω αγανακτησα και προσπαθω να το ελαττωσω , καποιος αλλος μπορει να μην γουσταρει να το κανει αυτο.....ποιος ειμαι εγω? ο σωτηρας του?

@jesus
Νομιζω οτι την γνωμη μου για ολα αυτα που λες την εχω ηδη πει (και μαλιστα πανω απο μια φορα) ....με το να επαναλαμβανομαστε ξανα και ξανα , δεν πιστευω οτι θα μας οδηγησει καπου.