Απ' ότι βλέπω έχουμε χωριστεί σε καπνιστές, αντικαπνιστές και αντι-αντικαπνιστές. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες παρακαλούνται να προσέξουν διότι εμφανίζουν ρατσιστικές τάσεις...
Παραδόξως, οι μόνοι που χρησιμοποιούν τις λέξεις ρατσισμό/φασισμό κλπ είναι οι καπνιστές, αυτοί που θεωρούν "δικαίωμα" και "ελευθερία" τους να καπνίζουν όπου γουστάρουν χωρίς να τους νοιάζει ο συνάνθρωπός τους.
Αν κάτι είναι "φασισμός", είναι το να αναγκάζονται κάποιοι να αναπνέουν καπνό σε κάποιον κλειστό δημόσιο χώρο και να μην μπορούν να πουν/κάνουν τίποτα για αυτό. Και "ρατσισμός" είναι το να αποθαρρύνεται η είσοδος και παραμονή των μη καπνιστών σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με την ύπαρξη αυτού του ανθυγειινού περιβάλλοντος.
Παρ' όλο που θεωρώ την διάταξη λογική και απαραίτητη για να συμβαδίζουμε με τις πολιτισμένες χώρες νομίζω ότι είναι εντελώς εκτός της διάθεσης των πολιτών.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεσαι.
Κατά τα λοιπά, papous, σχετικά με το μήνυμά σου #282, στην αρχή το βρήκα αστείο, αλλά σκεπτόμενος ότι πράγματι αυτά τα πιστεύεις (όπως και αρκετοί άλλοι), το βρήκα μάλλον τραγικό.
Το χειρότερο είναι ότι εκτός από τα καλά , έχουμε αρχίσει και τους αντιγράφουμε και στα άθλιά τους...Ελπίζω να μην φτάσουμε ποτέ να γίνουμε σαν τους Γάλλους που στο πρόσφατο μεγάλο καύσωνα , κήδευαν τους γέρους τους στέλνοντας ένα απλό τσεκ, γιατί δεν θέλανε να χαλάσουνε τις διακοπές τους. Η την επόμενη φορά που θα ξοδέψουμε ένα κάρο λεφτά, να μην είναι για ένα μέσο όπως το τραμ, που είναι ζημιογόνο και ελάχιστα εξυπηρετικό, μόνο και μόνο για να βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε πολιτισμένοι...Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το τσιγάρο; Την νοοτροπία.
Εντελώς άστοχα παραδείγματα! Αν σίγουρα θες να μιλήσουμε για νοοτροπία, σκέψου πόσο εύκολα ένας έλληνας θα πετάξει τη γόπα/χαρτάκι/κουτάκι/κλπ στο δρόμο και κανείς δεν θα σηκώσει βλέφαρο, πόσοι έχουν κόψει εξατμίσεις για να ξυπνάνε όλο τον κόσμο και να χαίρονται όταν γυρνάνε χαράματα από τα μπουζούκια και τα κλαμπ, πόσοι θα παρκάρουν όπου να'ναι γιατί βολεύει αυτούς και στα τέτοια τους οι άλλοι, κλπ κλπ.
Φίλε bassman, τα ρούχα σου δεν μυρίζουν επειδή κάποιοι καπνίζουν δίπλα σου, αλλά επειδή σε όλα τα μαγαζιά που πηγαίνουμε δεν υπάρχει σωστός εξαερισμός..
Κι όμως, σε υπαίθριους χώρους (όπου θεωρητικά υπάρχει ο απόλυτος εξαερισμός), πχ. συναυλίες κλπ., αν 1-2-3 άτομα καπνίζουν δίπλα σου και έρχεται πάνω σου ο καπνός τότε πάλι θα βρωμάς τσιγαρίλα.
έχω να παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από ένα κείμενο του Πανούτσου (γνωστού αθλητικού συντάκτη) περί του θέματος:
"Χοντρικά το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενοχλείται όταν άλλοι καπνίζουν στον δρόμο. Εδώ και ένα χρόνο έχω κόψει το κάπνισμα αλλά όταν το διάβασα, ήμουνα στο τσακ να το ξαναρχίσω, μόνο και μόνο για να μπορώ να ενοχλώ αυτό το τέταρτο που η πόρνη η μοίρα μάς έφερε να ζούμε στον ίδιο πλανήτη."
Κι αυτό το κείμενο είναι τραγικό! Δηλ. το κάπνισμα για κάποιους θεωρείται "επανάσταση", "γροθιά στο κατεστημένο", "μαγκιά", και "δεν μπορεί κανείς να μου απαγορέψει οτιδήποτε, θα κάνω ότι γουστάρω και παράλληλα θέλω να τη 'σπασω' στους άλλους"...
(και μετά λέτε για την "ανώτερη" νοοτροπία του έλληνα και για τους μονόχνωτους τους ευρωπαίους... τσκ τσκ)
Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα μέτρα. Έχω επίγνωση πως αυτό που κάνω, όταν το κάνω, βλάπτει εμένα κι ουδείς άλλος είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τις ίδιες βλαβερές συνέπειες από τη δράση μου.
Κι εγώ επικροτώ αυτά τα λόγια του schizm. Αυτό είναι σωστή νοοτροπία, αυτό είναι ηθική. Βέβαια, όταν λείπουν αυτά σε μια κοινωνία, το κράτος οφείλει να νομοθετήσει.