@SWEET*STRINGS,
Καταρχάς πρέπει να σου πω ότι μου βγήκαν τα μάτια για να δω τα κίτρινα γράμματα που παρέθεσες

.. Κατα δεύτερον θέλω να δηλώσω ότι δεν επιθυμώ να απαντήσω "παράθεση-παράθεση" το post σου, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι έρχομαι σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά που γράφεις.. Δεδομένου όμως ότι δεν θέλω επουδενί να περάσω τις ιδέες μου σε κανέναν, ούτε να πείσω κάποιον ότι έχει άδικο θα απαντήσω γενικά εκτός από ένα σημείο..
Με άλλα λόγια το 90% του βυθού της γής εξακολουθεί να είναι ανεξερεύνητο και 'μεις το μικρότερο μόριο απο τη μικρότερη τρίχα των ''αδένων'' του σύμπαντος νομίζουμε πως τα ξέρουμε όλα,
αυτό πως και δεν το σχολίασες ? Για να σε βοηθήσω αποκτάς γνώση βήμα-βήμα, το να μη ξέρεις τι σου γίνετε στην αυλή σου και να κατακτάς το φεγγάρι δείχνει επιπολαιότητα και βιασύνη μήπως για αυτό πέφτουν τα διαστημόπλοια ?
Αν και πιστεύω ότι το απάντησα σε άλλο σημείο στο συγκεκριμένο ζήτημα, εν τούτοις δεν ήθελα να απαντήσω ευθέως για το λόγο ότι δεν ήθελα να σε φέρω σε δύσκολη θέση.. Το επιχείρημα αυτό το έχω ακούσει χιλιάδες φορές από κάποιον πιστό ο οποίος δεν μπορεί να απαντήσει και εναποθέτει τα λεγόμενα του στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την δύναμη και την παρουσία του Θεού γιατί πολύ απλά δεν έχουμε τη γνώση.. Επειδή το θεωρώ λίγο έωλο ως επιχείρημα δεν το σχολίασα ιδιαίτερα.. Συγνώμη αλλά δυστυχώς είμαι πρακτικός άνθρωπος και πιστεύω μόνο όταν: α) εκείνος που θα μου πει κάτι είναι σε γενικές γραμμές έμπιστος και αυτό που θα μου πεί μου ακούγεται λογικό και β) αν είναι παράλογο αλλα καταφέρω να το δω με τα μάτια μου.. Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μένει στο backlog μέχρι να πεισθώ με την βοήθεια των 5 αισθήσεων μου..
Γενικό σχόλιο.. Το γεγονός ότι ανέφερα ότι η θρησκεία συντηρείται από κάποιους δεν εννοούσα αποκλειστικά και μόνο τους κληρικούς.. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που ευνοούνται από την επικράτηση των θρησκειών.. Δεν θέλω να επεκταθώ αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνεις..
Η ερώτηση σου γιατί ενώ δεν πιστεύω στον Θεό, πιστεύω στα ευρήματα των επιστημόνων έχει τεθεί από πολλούς και έχει απαντηθεί από τον Μέγα κοινωνιολόγο Antony Giddens στο βιβλίο του "Οι συνέπειες της Νεοτερικότητας".. Μπορεί σαν τίτλος βιβλίου να ψαρώνει, αλλά η ουσία του είναι πολύ απλή.. Ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται χρησιμοποιεί πράγματα και βιώνει καταστάσεις που οι άλλοι έχουν "πλάσει" γι'αυτόν.. Μην πάει ο νους σου στο κακό, δεν μιλάει μέσα για πολιτικά δρώμενα και χειραγώγηση της κοινωνίας.. Απλά θέλει να πει, ότι όταν εσύ επιβιβάζεσαι σε ένα αεροπλάνο για να κάνεις ένα επαγγελματικό ταξίδι, δεν έχεις καμία απολύτως ιδέα για το πως λειτουργεί ένα αεροπλάνο, για τις φυσικές δυνάμεις που το συγκρατούν στον αέρα, για την σχέση ταχύτητας, ύψους, βάρους, κ.λπ.. Το εμπιστεύεσαι όμως και μπαίνεις.. Το ίδιο με το αυτοκίνητο.. Το ίδιο και με το ψυγείο.. Ενώ δεν ξέρεις πως λειτουργεί το κύκλωμα ενός ψυγείου το εμπιστεύεσαι για να συγκρατήσει φρέσκα τα φρούτα σου και τα φαγητά σου.. Συμπερασματικά, εμπιστεύεσαι τα επιτεύγματα και τις δουλειές άλλων γιατί βλέπεις ότι λειτουργούν και σε βοηθάνε.. Δεν έχεις κανένα πρόβλημα να πιστέψεις σε κάτι καινούργιο αρκεί να δεις ότι σε βοηθάει και σε ωφελεί.. Και με τον Θεό όμως κάπως έτσι είναι τα πράγματα.. Αν σου πάει κάτι στραβά και δεις ότι τελικά δεν σε βοηθάει, παύεις να τον εμπιστεύεσαι και στο τέλος παύεις να πιστεύεις και στην ύπαρξη του.. Επειδή δεν είμαστε όλοι τυχεροί άνθρωποι και επειδή δεν μας πηγαίνουνε όλα πρίμα στη ζωή μας, η θεωρία του Giddens εφαρμόζεται ως μια "απόσταση" του ανθρώπου από τον Θεό.. Το είδος της απόστασης που θα κρατήσει ο καθένας μας από το Θεό σχετίζεται με τα βιώματα του..
Φυσικά και δεν είμαι στο μυαλό όλων για να ξέρω πως σκέφτονται και τι, απλά επίτρεψε μου από το μικρό δείγμα των συνομιλητών μου να εξάγω το συμπέρασμα ότι 1% των πιστών πιστεύει στα φαντάσματα.. Και αυτό δεν είναι τυχαίο και δεν προκαλεί καμία έκπληξη με μια δεύτερη σκέψη αν αναλογιστεί κανείς ότι η προπαγάνδα (με την καλή έννοια) υπέρ του χριστιανισμού δεν συγκρίνεται με την προπαγάνδα υπέρ των φαντασμάτων (αν υπάρχει τέτοια

).. Το παγκάρι το ανέφερα για να κάνω μια επέκταση της παραπάνω διαπίστωσης μου..
Τέλος, το γεγονός ότι η επιστήμη και οι ιδέες της ανανεώνονται εμένα με χαροποιεί.. Μπορεί προσωρινά να διατηρώ ψευδαισθήσεις (π.χ.: πιστεύοντας ότι η γη είναι επίπεδη), αλλά γνωρίζω ότι με τα μέσα της εποχής, οι επιστήμονες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να ανακαλύψουν την αλήθεια.. Για να κορέσουν την ματαιοδοξία τους περισσότερο και λιγότερο για να βοηθήσουν το ανθρώπινο γένος, το δέχομαι.. Όπως και να έχει το θέμα όμως, όλοι βγαίνουμε ωφελημένοι από αυτό.. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν ο Χριστιανισμός μπορεί να ανανεωθεί..
In any case, συμφωνώ με τη τελευταία σου πρόταση.. Μετριοπάθεια στις κουβέντες και στα έργα.. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλο για θέματα που αντικειμενικά είναι debateable.. Το βίντεο ίσως να ήταν λίγο direct και μονόπλευρο, σε καμία περίπτωση όμως ηλίθιο..