Φιλε μου νομιζω οτι καταρχην πρεπει να βγαλεις καποιους "μυθους" απο μεσα σου. Καταρχην neck through κατασκευη δεν σημαινει απαραιτητα και κορυφαιο sustain. Ναι, βοηθαει, αλλα μια bolt on κιθαρα προσεγμενη με καλο set up θα βγαλει το ιδιο sustain (στο λεω γιατι εχουν περασει απο τα χερια μου απο bolt on και neck through μεχρι set neck και ... set through).
Κατα δευτερον, οι Les Paul ειναι set neck και οχι neck through, οποτε με οσα λες οτι θες, μηπως δεν σου κανουν;
Τριτον, μπορει να μην εισαι "purist Les Paulακιας" αλλα αυτο που ειπες οτι ειναι βολικη εμενα με βρισκει εντελως αντιθετο...
Ειναι ομορφες κιθαρες ναι, εχουν τεραστιο ονομα/ιστορια ναι, ειναι σχετικα προσεγμενες και με καλη ποιοτητα ναι, αλλα απο βολικες...
Δεν εχουν ουτε ενα contour πανω τους, εχουν ουσιαστικα μονο 3 ηχους και για αυτους τους 3 ηχους εχουν 4 pots σε αβολες θεσεις. Ο λαιμος τους ειναι ετσι κι ετσι και βεβαια δεν εχουν τρεμολο... Εγω επειδη ειχα μια Αμερικανα Les Paul την ειχα και την κοιταγα... Μετα απο κανα 2-3 χρονια την πουλησα γιατι απλα προτιμουσα να παιζω με μια Squier παρα με αυτη... Οταν επαιζα με την Les Paul πιανοταν το δεξι μου χερι γιατι εκει που ακουμπαγε πανω στην κιθαρα δεν ειχε ενα contour και με την ωρα μουδιαζε το χερι γιατι εβρισκε πανω στο binding της κιθαρας... Οσο για sustain; Καλο δεν λεω, αλλα βασικα με μια Lag bolt on με floyd rose (!) εχω παρομοιο αν οχι καλυτερο... Για να μην μιλησω για την ηχητικη ευελιξια της Les Paul... Με ολα αυτα δε θελω να κραξω τις Les Paul, απλα θελω να λεμε μερικα πραγματα με το ονομα τους, γιατι ειναι πολλοι που μιλανε για τετοιου διαμετρηματος οργανα και τα "ονειρευονται" χωρις πραγματικα να εχουν χρησιμοποιησει ποτε ενα ωστε να εχουν μια αντικειμενικη αποψη...
Με βαση λοιπον οσα λες, πιστευω οτι μια Les Paul δεν κανει για αυτα που θες... Θες μια κιθαρα που θα ειναι αρκετα ευελικτη ηχητικα και η Les Paul δεν ειναι ευελικτη... Θα ελεγα να κοιταξεις κατι σε super strat (αν θες με tremolo ειναι δικο σου θεμα) με 1 ή 2 διπλους και αντιστοιχα 2 ή 1 μονο μαγνητη. Απο κει και περα αναλογα τι θες διαλεγεις και παιρνεις... Καταρχην ξεκαθαρισε ποσα χρηματα θα δωσεις και μετα βλεπεις ποια μοντελα θα κοιταξεις...
Τελος οπως ειπαν και τα παιδια, αν θες πραγματικα να αναβαθμισεις τον ηχο σου κοιτα να εχεις εναν καλο ενισχυτη και οχι εναν κακο/μετριο με μια πολυ καλη κιθαρα. Ενας καλος ενισχυτης με μια μετρια κιθαρα θα παιζει πολυ καλα. Μια πολυ καλη κιθαρα με ενα κακο/μετριο ενισχυτη θα ακουγεται κακα/μετρια... Να θυμασαι, την κιθαρα την παιρνεις καταρχην γιατι σε εμπνεει να παιζεις και να μην την αφηνεις (με τα χαρακτηριστικα, εμφανιση, feeling που εχει κτλ) και κατα δευτερον για τον ηχο της... Τον ηχο ομως που θα βγαζεις τον παιρνεις κατα 85% απο τον ενισχυτη σου. Αν λοιπον θες να αναβαθμισεις τον ηχο σου, παρε εναν καλο ενισχυτη και οχι μονο μια καλη κιθαρα