Σας εχω νεα
"A California luthier named "MAX" Ghostbuilds most of Slash's guitars that say Gibson on them."
Αυτο σημαινει οτι οταν βλεπετε τον Σλας να παιζει με μια Γκιμπσον πολυ απλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΚΙΜΠΣΟΝ αλλα ετσι γραφει πανω... αυτο για οσους ειναι κολημενοι με το τι γραφει το χεντστοκ και που πιστευουν οτι το ονομα χαριζει και τον ηχο... (βλεπω κοσμο να ψαχνει τον ΜΑΧ ηδη...
)
Εξαλου ο γκιμπσον δεν ειναι ενας που φτιαχνει τις κιθαρες, εργοστασιο ειναι, που δουλευουν τα ιδια ατομα που δουλευουν και σε αλλα εργοστασια που φτιαχνουν τις ιδιες κιθαρες με τα ιδια υλικα και διαφορετικο ονομα...
αυτό δεν σημαίνει κάτι...μόνο ίσως για τον slash...για τον τύπο που είναι φαν(γιατί αλλιώς δεν θα πάρει slash signature...), πίστεψέ με του φτάνει και αυτή...(καταντήσαμε να λέμε, "του φτάνει", μία gibson custom shop...
)
και τέλος πάντων, η gibson και η fender και η prs κτλ...είναι εταιρίες που φτιάχνουν πολύ καλές κιθάρες χρόνια τώρα...σίγουρα υπάρχουν και άλλες που φτιάχνουν ιδίου επιπέδου όργανα...αλλά εκεί έρχεται και η προτίμηση του καθενός + το πόσο ψαγμένος είναι...(και δεν είναι όλοι τόσο ψαγμένοι όσο ο slash...
)
ειδικά αν μιλήσουμε για όργανα πάνω από 3-4 χιλιάδες ευρώ, εκεί η ποιότητα δεν αμφισβητείται και πλέον είναι καθαρά υποκειμενικό το θέμα...στις λεπτομέρειες...
εκτός αν είσαι ο slash... 
Όταν μιλάμε για sold body όργανα πάνω απο 2,000 ευρώ πλέον δεν τίθεται θέμα ποιότητας αλλά ικανοποίησης προσωπικών βίτσιων του καθενός που έχει να κάνει με στολίδια, εμφάνιση, νερά σε ξύλο κλπ. Πχ ξύλινα bindings, τρελά inlays, χρώματα,σχέδια κλπ. Την ποιότητα που προσφέρει κάποια εταιρία την κρίνουμε κυρίως με αυτές που αντικατοπτρίζουν τον μεγαλύτερο κύκλο παραγωγής και πωλήσεών της, όχι με βάση το ΤΟΠ μοντέλο της. Και γώ,με τις λίγες γνώσεις μου, αν μου δώσεις 4-5 χιλιάδες, εργαλεία και χρόνο, θα φτιάξω μια φοβερή κιθάρα αφού το ποσό καλύπτει επαρκώς κάμποσες try-and-fail δοκιμές.
Σχετικά τώρα με τους καλλιτέχνες. Δε νομίζω ότι καταφεύγουν στους καστομάδες επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι κατασκευαστές. Απλά αν ο Σλας πάει στον φίλο που είπαμε και του πεί μεγάλε θέλω μια κιθάρα, θα τον βάλει σε μια προτεραιότητα θα του τη φτιάξει και θα του τη δώσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν πάει στι gibson, θα αρχίσει το πανηγύρι με τα signature models, τα specs, τι σκοπεύουν να βγάλουν, τι κάνει το custom shop κλπ. Και μην ξεχνάτε ότι άλλο να μιλάς από την αρχή μέχρι το τέλος με αυτόν που θα φτιάξει αποκλειστικά την κιθάρα σου παρά με τον υπάλληλο του custom shop. Μην πάτε μακρυά. Δείτε λίγο πως λειτουργεί η εγχώρια αγορά στα μπουζούκια και τις ρεμπέτικες κιθάρες και θα καταλάβετε.
Είναι όπως στο basket. Άλλοι παίζουνε με τα super duper air max bla bla και ο γκάλης έπαιζε με πόνυ και αλλ σταρ. Σαφώς υπάρχουν συμβόλαια και κάποιοι καλλιτέχνες είναι αναγκασμένοι να τα τηρούν. πχ χάμετ με ράνταλ, μέζα μπούγκι παλιότερα κλπ. Θυμάστε τους τοίχους καμπινών στα stages τη στιγμή που ο ήχος ερχότανε από τα PA...
Αυτός που θα πάρει Slash signature, Rory Gallagher Signature Strat, SRV Strat, Hendrix Strat κλπ, μάλλον δε νοιάζεται τόσο για ποιότητα και εργονομία όσο να έχει ένα συλλεκτικό κομμάτι στην κατοχή του να το βλέπει και να καμαρώνει. Ακόμα και αν είναι ο καλύτερος κιθαρίστας του κόσμου.
Πχ κάποτε οι Gilmour και Knopfler χρησιμοποιούσανε Clapton signature strats. Προφανώς όχι επειδή δεν ήταν αρκετά ψαγμένοι... την πιάσανε, τους έκανε οπότε ασχολήθηκαν με το να δημιουργήσουν μουσική, όχι trademarks.