Αποστολέας Θέμα: Προαιρετικα τα Θρησκευτικα  (Αναγνώστηκε 44702 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος bairn of mosul

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Άντρας
  • pisteveis afto p theleis na pisteveis
    • Προφίλ
    • myspace
Απ: Προαιρετικα τα Θρησκευτικα
« Απάντηση #75 στις: 05/09/08, 12:18 »
Η συζητηση εχει τεθει σε τελειως διαφορετικη βαση εδω και πολλα posts.

Ηδη εχουμε ξεκαθαρισει πως τα θρησκευτικα, οπως ειναι αυτη τη στιγμη, ειναι καθαρα Χριστινιακη προπαγανδα. Ομως το συννεφακι εθεσε ενα νεο ειδος θρησκευτικων, το οποιο θα ξεκιναει απο τις μικρες ταξεις με γνωση της ελληνικης αρχαιας θρησκειας και θα φτανει στις μεγαλυτερες ταξεις με εμβαθυνσεις σε πολλες θρησκειες!

Σε μια τετοια περιπτωση, το μαθημα θα ειχε σημαντικο λογο υπαρξης και σιγουρα πολλοι απο εμας που τωρα "παραπονιομαστε" θα μεναμε ευχαριστημενοι εαν ξεραμε πως οι μαθητες διδασκονται πραγματικη θρησκειολογια κι οχι Χριστιανικη Θρησκεια.

Οσο για τους "καλοθελητες" που αναζητουν την καταραγηση του, μπορω να φερω ως επιχειρημα και την αστοχια των Αρχαιων, της Ιστοριας, της Γυμναστικης, της Γεωμετριας ( στο Λυκειο βεβαια ) και των Καλλιτεχνικων!

Γιατι να μην τα καταργησουμε κι αυτα τα μαθηματα? ;)
re freee ποιος μιλησε για καταργηση?????το συννεφακι εθεσε κατι υπερβολικο,και αυτο συζηταμε.η θρησκειολογια δεν εχει ουτε την βαρυτητα των μαθηματικων ουτε της φυσικης ουτε καν της λογοτεχνιας...ποιος ο λογος να διδασκεται τοοοσα χρονια?

με την ιδια λογικη για ποιο λογο οι μαθητες να μην κανουν εμβαθυνση σε μικρη ηλικια απο την δικη μου επιστημη,την νομικη?και να υπαρχει το δικαιο 10 χρονια στο σχολειο σαν μαθημα.ισα ισα πιο χρησιμο θα τους ειναι απο το να μαθαινουν πως λατρευουν τον θεο οι βουδιστες.
otan oi alloi prospathoysan na paiksoyn mousikh oi P!nk Floyd aplws to ekanan

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #76 στις: 05/09/08, 12:44 »

re freee ποιος μιλησε για καταργηση?????
Οριστε η απαντηση σου
τα θρησκευτικα κατ'εμε οπως ειναι σημερα πρεπει να αφαιρεθουν..και αναλυω το "οπως ειναι σημερα".ειναι απλα ορθοδοξα χριστιανικα.σου δινουν πληροφοριες για αλλες θρησκειες αλλα οχι κατω απο τοσο αντικειμενικο πρισμα..θα την πουν την κακιουλα τους...και αν δεν την πουν τα βιβλια θα την πει ο θεολογος...οποτε δεν υπαρχει μαθηση αλλα πλυση εγκεφαλου.αυτα απο μενα

Και πανω σε αυτο απαντησα.

Συγχωρεσε με, αλλα εχω πει πως δεν υπαρχει λογος να μιλαω μαζι σου, οποτε μπορεις να παρεις την απαντηση της ερωτησης σου απο τα παραπανω post μου. Εχω καλυψει τις θεσεις μου απεναντι σου. Καλο ειναι να μελετησεις πρωτα τι ειναι θρησκειολογια ( εκτος σχολειου που τα συνδυαζεις ολα μαζι ) και μετα μπορουμε να ξαναμιλησουμε
Καλη σου μερα.
Μη κοιτάς το δάχτυλο. Στην άκρη του υπάρχει ένα Φεγγάρι
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος Βραζίλης

• Δεν με λένε Bill!
  • Administrator
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Βασίλης + Βραζιλία = Βραζίλης
    • Skype - fronimitis
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • Κιθάρα
« Απάντηση #77 στις: 05/09/08, 17:42 »
Ισως τα θρησκευτικα να ειναι κοκκινο πανι για καποιους, ομως η θρησκειολογια περιλαμβανει και Φιλοσοφια και Υπαρξιακες αναζητησεις Βασιλη! Κι αυτο μπορει να το ανακαλυψεις μελετωντας οποιαδηποτε θρησκεια ;)

Γιατί η φιλοσοφία και η εσωτερική αναζήτηση να διδάσκεται μέσω του μαθήματος των θρησκευτικών; Γιατί να εξαρτώνται από τις θρησκείες; Γιατί να μην εμβαθύνουμε σε αρχαίους και σύγχρονους φιλόσοφους; Γιατί να μην εμβαθύνουμε στην ψυχολογία;

Εαν θελετε σχολεια με σεξουαλικα ενεργους μαθητες, τι να πω; Να το κανουμε κι αυτο. Μετα ομως να μην παραπονιεστε πως επεκτεινομαστε σαν κουνελια :D

Οι μαθητές είναι σεξουαλικά ενεργοί, από όλο και μικρότερες ηλικίες. Δεν είναι καλύτερα να έχουν έγκυρες γνώσεις παρά να μαθαίνουν ό,τι να'ναι όπως να'ναι από φίλους ή το χειρότερο: από καιροσκόπους και επιτήδειους;

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #78 στις: 05/09/08, 23:33 »
Βασιλη, δεν υπαρχει μαθημα αυτη τη στιγμη που να διδασκει Φιλοσοφια στα παιδια! Και ειναι πραγματικα απιθανο να θεωρουμε πως η Φιλοσοφια ειναι "ευπεπτη" για παιδια Γυμνασιου και Λυκειου! Εδω με δυσκολια διαβαζουν κειμενα της Εκθεσης.
Προς Θεου, δεν φταινε οι μαθητες! Δεν θυμαμαι κι εγω να ειχα την ωριμοτητα την περιοδο εκεινη να αντιληφθω το μεγαλειο καποιων πραγματων. Ομως θυμαμαι ξεκαθαρα πως βρεθηκα απεναντι σε ακαταλληλους καθηγητες, που σκοπο ειχαν να τελειωσουν το 6ωρο τους και μετα να πανε στο σπιτακι τους!

Το προβλημα της Παιδειας δεν ειναι τα θρησκευτικα! Ειναι ενα αγκαθι σε ενα ολοκληρο κακτο! Μην βρισκουμε αποδιοπομπαιους τραγους τοσο ευκολα!

Κακως ή καλως οι κοινωνιες εξελισσονται πανω στις θρησκειες! Οι φιλοσοφοι πρωτοι αμφισβητησαν ( ή ενστερνιστηκαν ) καποια θρησκεια και απεκτησαν θιασωτες, θεωριες και βιβλια! Δεν λεω πως μονο η θρησκειολογια θα διδαξει στους μαθητες να σκεφτονται κριτικα και να μην πιστευουν ευκολα ο,τι τους "πασαρουν", ομως λεω πως απο καπου πρεπει να ξεκινησει η αρχη των αλλαγων!

Το να απαλλαξεις μια μεριδα παιδιων απο το να συμμετεχουν σε ενα αθλιο μαθημα, δεν λυνει το προβλημα! Το να βρεθεις αντιμετωπος με θεολογους και Εκκλησια, αλλαζοντας πληρως το μαθημα ειναι μια καλη αρχη! Πολιτικη βουληση θελει και καλους συγγραφεις!

Οι μαθητες βομβαρδιζονται απο τοσα χιλιαδες πραγματα Βασιλη και κινδυνευουν απο "καλοπροαιρετους" πολλα χρονια τωρα! Μην βγαζουμε και τους γονεις απ'ολη τη διαδικασια, γιατι καλο το σχολειο και η εκπαιδευση, αλλα πρωτες βασεις δινει το σπιτι και μονο αυτο μπορει να τις δωσει απολυτα σωστα!
Και τοσο καιρο κανω λαθος..Ειναι bairn κι οχι brain :D Ε, σε αυτο μπορω να ζητησω συγνωμη!
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος zeromancer

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #79 στις: 05/09/08, 23:45 »
ρε παιδια στο λυκειο στα θρησκευτικα ακουσατε τιποτα για σατανισμο???οχι σαν την θρησκεια του ΚΑΚΟΥ αλλα σε αλλη βαση εστω κ φιλοσοφικη...εγω το ακουγα σαν κατι το ΚΑΚΟ παντα απο ολους...Στην τελικη αναγνωρισμενη θρησκεια δεν ειναι??και προλαβαινω μερικος δεν ειμαι καθολου σατανιστης...παραδειγμα ηταν για το ποσο τα θρησκευτικα σαν μαθημα δεν ειναι θρησκευτικα αλλα "Xριστιανικα"...
GARFIELD FOR PRESIDENT

εκατομμυρια μυγες δεν μπορει να κανουν λαθος...φαε κ εσυ σκατα!!!

People should not be afraid of their governments,governments should be afraid of their people

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
    • myspace
« Απάντηση #80 στις: 06/09/08, 01:20 »
οχι σαν την θρησκεια του ΚΑΚΟΥ αλλα σε αλλη βαση εστω κ φιλοσοφικη...
τι φιλοσοφικη βαση να εχει ο σατανισμος δλδ?

Αποσυνδεδεμένος YmiRLinG

• Μπασίστας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • A.C.A.B.=Always Carry A Banana
    • Προφίλ
« Απάντηση #81 στις: 06/09/08, 11:03 »
Νομιζω οτι η συζητηση εχει φτασει λιγο σε ακραια ορια. Να θεσω καποιες αποψεις και προβληματισμους.

Γινετια μια τεραστια κουβεντα πανω στο αν και πως θα επρεπε να διδασκονται τα θρησκευτικα και η θρησκειολογια στα σχολειο και κατα ποσο θα οφελησει τους μαθητες κτλ. Αρχικα να πω οτι ΠΟΙΟ το νοημα να διδαξεις θρησκειολογια σε ανθρωπους που ηδη τους εχεις διαμορφωσει αποψη και τους εχεις ηδη δωσει θρησκευτικη κατευθηνση απο οταν κιολας γεννηθηκαν. Δεν ξερω αν το βλεπετε αλλα ειναι εντελως οξυμωρο. Δνε βρισκω λογους το κρατος να το κανει αυτο, μονο μειον του θα ειναι δεδομενου οτι η ελλαδα ειναι ενα κρατος με επισημο θρησκευμα. Επομενως μου φαινεται παντελως απιθανο ΠΟΤΕ να δεχθει ο κρατικος μηχανισμος παιδειας (και ο θρησκευτικος ο οποιος παραδοξος εντασεται μαζι με τον παιδειας :o  :o) να μη διδασκει χριστιανικη πιστη και να διδαξει με λεπτομερειες αλλες θρησκειες. Ο μονος τροπος να το εκανε θα ηταν να παρουσιαζε τον χριστιανισμο ως την μοναδικη αληθινη θρησκεια και τις αλλες ως απλως "φιλοσοφιες¨". Οποιεσηποτε απο τις δυο περιπτωσεις φυσικα ειναι απαραδεκτες.

Εγω φυσικα δεν ειμαι αντιθετος με το να διδασκονται τα παιδια θρησκειολογια αλλα μονο με την προϋποθεση οτι ΟΛΕΣ ανεξαιρετως οι θρησκειες (συμπεριλαμβανομενης της ορθοδοξης πιστης) θα διδασκονταν με τον ιδιο τροπο και την ιδια προσεγγιση. Κατι τετοιο ομως δυστυχως ειναι αδυνατον οσο υπαρχει ενα επισημο θρησκευμα με το οποιο ιενια υποχρεωμενοι να ζουν οι ανθρωποι απο οτνα γεννιουνται και μεχρι να αποκτησουν κριτικη σκεψη.

Τωρα για το ποσο σημαντικη ειναι η θρησκειολογια και το αν πρεπει να διδασκεται επι 7 ή 8 συναπτα ετη στους μαθητες και με τετοια μανια, νομιζω οτι καπου υπερβαλουμε. Αν ολα τα μαθηματα ειχαν την ιδια λογικη και ο καθε επιστημονικος κλαδος ζητουσε να γινεται πληρης αναλυση στα σχολεια του κλαδου του τοτε τα σχολεια θα ηταν τουλαχιστον 20 ωρες την μερα. Και εγω ως ιστορικος/αρχαιολογος θα πρεπε να ζηταω ας πουμε παρα πολλες ωρες ιστοριας στα σχολειακαι λεπτομερη αναλυση των παντων? Δεν γινονται αυτα τα πραγματα. Φυσικα ειναι ενα αισχος η ιστορια που διδασκομαστε στα σχολεια αλλα ετερον εκατερον. Μην κανουμε την θρησκειολογια πανακεια.

Και φιλοσοφια θα επρεπε να υαπρχει στα σχολεια αλλα υπαρχει μονο στην κατευθηνση (θεωρητικη) και αυτη με το ζορι γιατι αναγκαζεσαι να την δωσεις και πανελληνιες στην τριτη λυκειου (ακου εκει να δινεις εξετασεις στην φιλοσοφια!!!!!!!!).

Τωρα αν συνεχισουμε με αυτην την λογικη απειρα μαθηματα υπερβολικα χρησιμα θα επρεπε να ενταχθουν. Αυτο ειναι παντως αλλη κουβεντα σχετικα με την καταργηση των θρησκευτικων η οποια κατα την γνωμη μου υπαρχει καθαρα και μονο για να πεισει τα παιδια οτι αυτο που επελεξαν οι γονεις τους οταν ηταν μικρα ηταν το σωστο και οτι ο χριστιανισμος ιενια η μονη αληθινη θρησκεια. Μια τετοια σκεψη κατ εμε ειναι τουλαχιστον απαραδεκτο να διδασκεται στα σχολεια.
Over large parts of the continent other people prefered to make money without working at all, and since the Disc had yet to develop a music recording industry they were forced to fall back on older, more traditional forms of banditry

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #82 στις: 06/09/08, 11:38 »
Δεν θα διαφωνησω σε τιποτα Αρη! Πραγματικα, αν και Χριστιανος ( και ισως φανατισμενος σε πολλα θεματα ), πιστευω πως τα θρησκευτικα με τη μορφη που εχουν τωρα, δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια ωραια προπαγανδα του Χριστιανισμου. Με εξαιρεση το βιβλιο της Β Λυκειου, το οποιο κανει μια γενικη ανασκοπηση θρησκειων ( κακογραμμενο επισης ).

Δυστυχως, ειναι αυτο που ανεφερα πιο πανω! Εαν μια κυβερνηση θελει ΟΝΤΩΣ να κανει αλλαγη στο μαθημα, θα προτεινε την καταργηση του συγκεκριμενου βιβλιου, τη συγγραφη του εξαρχης και την ενημερωση των θεολογων. Βεβαια, αυτο θα οδηγουσε σε ρηξη Κρατους Εκκλησιας, αλλα αυτο δεν ειναι το ζητουμενο πια; Να μην συγχεουμε εκκλησιαστικη με κρατικη εξουσια; Πρεπει να καταλαβουν επιτελους ορισμενοι αξιωματουχοι και των 2 πλευρων, πως μια μεριδα Χριστιανων βαρεθηκε να τους βλεπει να τσακωνονται και να μοιραζουν εξουσιες και λογια.

Το προβλημα των μαθηματων γενικα αφορα στο συνολο της την Παιδεια! Στειρα απομνημονευση κανονων, συγκεκριμενων πραγματων και υλης που αποχαυνωνουν τον μαθητη και δεν αναπτυσσουν το κριτηριο της αυτοβουλης σκεψης σε πολλα θεματα! Ακομα και η εκθεση , που απαιτει κριτικη σκεψη, ειναι ενα μονοπατι απο συγκεκριμενα πραγματα που "αρεσουν στ'αυτια των εξεταστων". Ποιος ο λογος τοτε να αναζηταμε απο τα παιδια αυτονομια στη σκεψη τους και να τα κατηγορουμε πως γινονται "σκλαβοι" κομματων και αποψεων, οταν εμεις οι ιδιοι τα καθοδηγουμε προς τα εκει!

Επισυναπτω το προγραμμα που προτεινε το συννεφακι, που το θεωρω απολυτα ορθο και πληρες.
Εγώ πάντως το έχω σκεφτεί αρκετά το θέμα εδώ και 4-5 χρόνια.. και νομίζω πως θά 'πρεπε να είναι κάπως έτσι:
Α' Γυμνασίου: Αρχαία Ελληνική θρησκεία (οικείο για τα παιδιά, γιατί κάνουν και Οδύσσεια)
Β' Γυμνασίου: Χριστιανισμός-σύντομη προεπισκόπηση Παλαιάς Διαθήκης και εκτενέστερη Καινής Διαθήκης.
Γ' Γυμνασίου: Εκκλησιαστική Ιστορία (όχι όπως διαδάσκεται τώρα, αλλά να περιέχει και Ιστορία των μεγάλων θρησκειών, π.χ. Βουδισμός, Ισλαμισμός, Ινδουΐσμός κτλ)
Α' Λυκείου: Εμβάθυνση στο τελετουργικό των μεγάλων θρησκειών
Β' Λυκείου: Εμβάθυνση στη φιλοσοφία των μεγάλων θρησκειών
Γ' Λυκείου: Εμβάθυνση στην ηθική των μεγάλων θρησκειών.

Νομιζω πως ειναι πιο αντικειμενικη η υλη και ξεφευγει απο την προπαγανδα των σημερινων βιβλιων!

Οσο για την ερωτηση σου Zecromancer
ρε παιδια στο λυκειο στα θρησκευτικα ακουσατε τιποτα για σατανισμο???
Η απαντηση υπαρχει πιο πανω:

Ο Σατανισμός υπάρχει στην Α' Λυκείου (μαζί με μαγεία και διάφορα άλλα)
και ο Παγανισμός υπάρχει στη Β' Λυκείου, μαζί με αφρικάνικα θρησκεύματα.

DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος YmiRLinG

• Μπασίστας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #83 στις: 06/09/08, 12:47 »
Φυσικα αυτο το προγραμμα που προτεινε το συννεφακι ειναι νομιζω σαφες οτι ΔΕΝ θα πρεπε να υποκειται σε εξετασεις. Οπως και κανενα αλλο μαθημα το οποιο θα διδασκοταν ορθως. Η στειρα απομνημονευση κανονων συγκεκριμενων πραγματων και υλης που αναφερεις και τα οποια σαφως και αποσαυνωνουν τον μαθητη εχει καθαρα να κανει με το εξεταστικο συστημα και το ζητημα του βαθμου.

Η καταργηση ομως οποιουδηποτε εξεταστικου συστηματος νομιζω βρισκει αντιθετους τους περισσοτερους εδω περα... Δυστυχως η ευτυχως ομως αυτο εχει επιφερει την απολυτη στειροτητα στην γνωση. Η υποτιθεμενη αναγκη να ξεχωρισει ο μαθητης, να γινει ο "καλυτερος", με τους καλυτερους βαθμους σε ολα τα μαθηματα. Αυτο βλεπετε ειναι και το ιδανικο της εποχης. Επομενως δνε νομιζω οτι μπορουμε να συζητησουμε για σοβαρα μαθηματα και παιδεια απο τη στιγμη που οποιο μαθημα και να μπει ακομα και αν ειναι το καλυτερο θα υποκειται σε εξεταστικο συστημα. Γιατι παλι θα αναγκαστουν οι μαθητες να απομνημονευσουν μερος του μαθηματος ακριτα μονο και μονο για τις εξετασεις.
Over large parts of the continent other people prefered to make money without working at all, and since the Disc had yet to develop a music recording industry they were forced to fall back on older, more traditional forms of banditry

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #84 στις: 06/09/08, 13:06 »
Ακριβως και δεν θα διαφωνισω καθολου. Εαν η κυβερνηση ( κι οποιοδηποτε κυβερνηση ) εφτανε στο σημειο να αλλαξει πληρως ενα βιβλιο, θα σημαινει πως ηταν ικανη να δημιουργησει κι ενα συστημα παραγωγικο και οχι στειρο οπως το υπαρχον.

Βεβαια, μιλαμε για μια τεραστια αλλαγη, που πολλους τους φοβιζει ( κυριως οσους εμαθαν να διδασκουν τυπικα κι οχι ουσιαστικα ). Ομως σε βαθος χρονου, θα δημιουργουσε μια καλυτερη κοινωνια.

Ουτοπιες βεβαια, διοτι καμια κυβερνηση δεν εχει το θαρρος να αλλαξει ενα συστημα αποχαυνωσης...Και παμε σε αλλα ζητηματα, που νομιζω πως συζητιουνται και σε αλλο θεμα. ;)

Τωρα για τα θρησκευτικα, νομιζω πως ειναι καλο να μαθουμε σαν Ελληνες τι πιστευαν οι προγονοι μας, και σαν παγκοσμιοποιημενη κοινωνια τι πιστευουν οι γειτονες μας ( και γιατι οχι, κι εμεις ρε παιδια.. )
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος YmiRLinG

• Μπασίστας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #85 στις: 06/09/08, 13:14 »
Το σημερινο συστημα ειναι παραγωγικο για την κυβερνηση. Παραγει εργατες οπως τους θελει, χωρις σοβαρη κριτικη σκεψη και ετοιμους να σκιστουν στο δολωμα του μπονους. Το ζητημα ειναι η παιδεια να ειναι ουσιαστικη.

Τελος παντων ξεφευγουμε σε αλλα ζητηματα.

ΥΓ:ποιοι ειναι δηλαδη οι προγονοι μας ακριβως?

Αποσυνδεδεμένος zeromancer

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #86 στις: 06/09/08, 13:41 »

Οσο για την ερωτηση σου Zecromancer
ρε παιδια στο λυκειο στα θρησκευτικα ακουσατε τιποτα για σατανισμο???
Η απαντηση υπαρχει πιο πανω:

Ο Σατανισμός υπάρχει στην Α' Λυκείου (μαζί με μαγεία και διάφορα άλλα)
και ο Παγανισμός υπάρχει στη Β' Λυκείου, μαζί με αφρικάνικα θρησκεύματα.

Υπαρχει σαν αναφορα...δεν υπαρχει σαν αναλυση του...κ το ξερουμε ολοι μας πως δεν ειναι αντικειμενικη αναφορα...ειναι σαν να πας στον αντιπροσωπο της φιατ στο μαγαζι του και του ζητας να συγκρινει το αμαξι του με σεατ...ποιο λες  να βγαλει καλυτερο??...τοσο αντικειμενικα ειναι.
οχι σαν την θρησκεια του ΚΑΚΟΥ αλλα σε αλλη βαση εστω κ φιλοσοφικη...

τι φιλοσοφικη βαση να εχει ο σατανισμος δλδ?

Και μονο η εννοια της απλευθερωσης οτι σατανας ειναι ο καθενας μας και οτι πρεπει να βασιζομαστε στις δυναμεις μας πιστεψε με εχει τροφη για φιλοσοφια...οπως βεβαια και η φραση "δεν μετανοιωνω ποτε για αυτα που εκανα μετανοιωνω για οσα δεν θα κανω ποτε"

Μπορει να μη συνφωνουμε ολο με αυτα που λεει αλλα δεν παυει να εχει και φιλοσοφικη βαση το θεμα το οποιο στα θρησκευτικα του σχολειο περναει και δεν αγγιζει κανεναν
GARFIELD FOR PRESIDENT

εκατομμυρια μυγες δεν μπορει να κανουν λαθος...φαε κ εσυ σκατα!!!

People should not be afraid of their governments,governments should be afraid of their people

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #87 στις: 06/09/08, 13:53 »
Το σημερινο συστημα ειναι παραγωγικο για την κυβερνηση. Παραγει εργατες οπως τους θελει, χωρις σοβαρη κριτικη σκεψη και ετοιμους να σκιστουν στο δολωμα του μπονους. Το ζητημα ειναι η παιδεια να ειναι ουσιαστικη.

Μα παντα αυτος ειναι ο σκοπος της κυβερνησης. Δεν διαφωνω καθολου ( αν και στεναχωριεμαι για την αληθεια αυτη ).

ΥΓ: Το συννεφακι προτεινε για Α Γυμνασιου ενα μαθημα που εχει να κανει με την ελλαδικη θρησκεια. Αυτο εννοω οταν λεω "προγονους"
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος YmiRLinG

• Μπασίστας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #88 στις: 06/09/08, 14:31 »

Μα παντα αυτος ειναι ο σκοπος της κυβερνησης. Δεν διαφωνω καθολου ( αν και στεναχωριεμαι για την αληθεια αυτη ).

ΥΓ: Το συννεφακι προτεινε για Α Γυμνασιου ενα μαθημα που εχει να κανει με την ελλαδικη θρησκεια. Αυτο εννοω οταν λεω "προγονους"
Κοιτα που συμφωνουμε στα αντικαθεστωτικα....

Ας αφησουμε το τι παει να πει προγονος κατα μερος... Δεν ειναι καθολου σαφες....

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #89 στις: 06/09/08, 14:42 »
Αντικαθεστωτικο ειναι να αναζητας μια ουσιωδη παιδεια που θα δημιουργει αφυπνισμενους πολιτες; Παντα το ελεγα πως το συστημα αλλαζει με τα ιδια του τα οπλα. Το θυμασαι; Εαν μας παραχωρησει ( αδυνατον βεβαια ) μια σωστη παιδεια, δεν θα μπορουσαμε να αλλαξουμε σιγα σιγα αυτο το περιβαλλον νωθροτητας της ελληνικης κοινωνιας;

Εχμ, μιλαγα για τη θρησκεια των προγονων μας. Δεν ειχα σκοπο να ακουστω εθνικιστης.. :/
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος YmiRLinG

• Μπασίστας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #90 στις: 06/09/08, 14:57 »
Αντικαθεστωτικο ειναι να αναζητας μια ουσιωδη παιδεια που θα δημιουργει αφυπνισμενους πολιτες; Παντα το ελεγα πως το συστημα αλλαζει με τα ιδια του τα οπλα. Το θυμασαι; Εαν μας παραχωρησει ( αδυνατον βεβαια ) μια σωστη παιδεια, δεν θα μπορουσαμε να αλλαξουμε σιγα σιγα αυτο το περιβαλλον νωθροτητας της ελληνικης κοινωνιας;

Απλα αντιφασκεις. Λες οτι το συστημα αλλαζει με τα ιδια του τα οπλα, αλλα μετα λες οτι κατι τετοιο ειναι αδυνατον. Οτι αν η κυβερνηση εδινε ουσιωδη παιδεια θα, αλλα δεν προκειται να δωσει οποτε ιενια ουτοπια. Ειναι σαν να λες, μακαρι να πεταγα (αδυνατον βεβαια) θα μπορουσα να κανω τον γυρω του κοσμου. Εγω προσωπικα δεν ειμαι αυτης της αποψης.

Εφοσον το συστημα δεν προκειται οπως λες ποτε να μας παραχωρησει σωστη παιδεια επομενως το να συζητας και να ζητας σωστη παιδεια τοτε αυτο απο μονο του ειναι αντικαθεστωτικο εφοσον αντικειται στα οσα πρεβευει το καθεστως. Χωρια που ο αφυπνισμενος πολιτης ειναι οτι αυτο το συστημα θελει να εξαφανισει. Επομενως....

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #91 στις: 06/09/08, 15:37 »
Για να ειμαι ξεκαθαρος!

Ναι το συστημα αλλαζει απο μεσα, οχι ομως αμεσα. Πρεπει να ευαισθητοποιηθουν οι αυτονομες μοναδες του. Στην προκειμενη περιπτωση οι ιδιοι οι καθηγητες!
Θεωρησα πως με ΑΥΤΗ την κυβερνηση ειναι αδυνατον να εχουμε αλλαγη απο το "κεφαλι" του συστηματος. Και βεβαια εννοειται πως καμια πολιτικη δυναμη αυτη τη στιγμη δεν εχει να προσφερει τιποτα το ιδιαιτερο!

Μην ξαναπιανουμε την ιδια συζητηση Αρη. Εχω αναφερθει πολλες φορες στο θεμα αυτο και παντα με παρεξηγεις. Δεν πλαθω μια ουτοπια, γιατι ξερω πως η κοινωνια απο μονη της δεν μποριε να υπαρξει σαν μια ουτοπια! ΟΜως πιστευω πως εαν απο μονοι μας ευαισθητοποιηθουμε και δημιουργησουμε ισχυρες νεολαιες με κριτικη σκεψη ( και αυτοκριτικη ικανοτητα ), θα εχουμε μια ελπιδα να σταθουμε απεναντι σε πολιτευομενους χωρις θαρρος και ουσια!

Το συστημα εχει δωσει την ελευθερια στους καθηγητες να κανουν το μαθημα οπως θελουν, εφοσον ειναι σιγουρο πως προκειται για αποχαυνωμενους ανθρωπους που δεν θα παραβουν κανονες και ορια.
Ομως αυτο μπορει να γυρισει εναντιον του, εαν εστω και μια μεριδα καθηγητων, ξεπερνωντας συνδικαλισμους και πολιτικοποιησεις, "αφυπνιζει" μαθητες μεσω του μαθηματος. Εξαλλου ενα απο τα μεγαλυτερα αγκαθια του εκπαιδευτικου συστηματος ειναι οι αποβλακωμενοι καθηγητες! Εαν ομως αυτο το καθεστως αλλαξει, πολλα μαθηματα ( οχι τα θρησκευτικα παντως, με τον τροπο που ειανι γραμμενα ) θα αποκτησουν δυναμη στα μυαλα των μαθητων!

Οριστε λοιπον η δικη μου θεωρια. Ποτε ενα Κρατος σαν αρχη δεν θελει να αυτο-καταργειται! Ομως με τα οπλα που μας εχει δωσει, μπορουμε αντι να αποβλακωνουμε τους μαθητες, να τους αφυπνιζουμε.

Ελπιζω να μη συνεχισουμε τη συζητηση, διοτι εσυ πιστευεις στις αμεσες αλλαγες με καποια μορφη επαναστασης, αλλα εγω πιστευω στις μακροπροθεσμες και ουσιαστικες αλλαγες με μια μορφη αυτο-ανανεωσης.

Το θεμα μας ειναι τα θρησκευτικα.
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος bluechild

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Peace
    • Προφίλ
    • bluechild
« Απάντηση #92 στις: 06/09/08, 16:13 »
Μάλιστα. Η διδασκαλία δοξασιών έγινε πλέον προαιρετική. Να δούμε πότε θα γίνει έστω και προαιρετική η διδασκαλία αντικειμένων που έχουν και περισσότερη σχέση με την πραγματικότητα.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
    • myspace
« Απάντηση #93 στις: 06/09/08, 16:29 »
Εξαλλου ενα απο τα μεγαλυτερα αγκαθια του εκπαιδευτικου συστηματος ειναι οι αποβλακωμενοι καθηγητες! Εαν ομως αυτο το καθεστως αλλαξει, πολλα μαθηματα ( οχι τα θρησκευτικα παντως, με τον τροπο που ειανι γραμμενα ) θα αποκτησουν δυναμη στα μυαλα των μαθητων!

μαλλον η αποβλακωμενη νεολαια ειναι το προβλημα και οχι οι καθηγητες.ισως εχεις κακες εμπειριες απο δικους σου καθηγητες αλλα δεν ειναι αυτοι το προβλημα.

αν επιζητεις νεολαια ενεργη δραστηρια με αποψη τοτε αλλα πρεπει να αλλαξουν και οχι οι καθηγητες.
(και φυσικα μη σου περασει απο το μυαλο οτι εννοω το υψιστης σημασιας μαθημα της θρησκειολογιας) ;D ;D ;D ;D

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #94 στις: 06/09/08, 21:02 »
Bairn, θα σου απαντησω στο θεμα νεολαιας, γιατι ειναι αρκετα σημαντικοτερο απο τη θρησκειολογια ( οπως βλεπεις οι προτεραιοτητες μου δεν ειναι παντα...θρησκοληπτικες οπως φροντισες να με κατηγορησεις ).

Δεν μπορω να χαρακτηρισω κανεναν νεο ως αποβλακωμενο, απο τη στιγμη που εχω κι εγω ενα μεριδιο ευθυνης σε αυτη την..αποβλακωση! Μπορει μερικες φορες να βλεπω στο δρομο ή στα ιντερνετ καφε τα παιδια να σερνονται και να λεω καποια γερασμενα πραγματα, ομως δεν ειναι αποκλειστικα υπευθυνα τα παιδια που εγιναν ετσι!

Τι να πω; Πως αυτη η γενια ειναι καμμενη; Ακουγεται ασχημο, αλλα νομιζω πως ετσι ειναι!
Να πω ομως πως εμεις την καψαμε; Και οι πριν απο εμας; Ναι θα το πω επισης!
Ποιος εχει μεγαλυτερο βαθμο υπευθυνοτητας; Προφανως ο πιο ωριμος στη ζωη! Και ποιος ειναι αυτος; Εμεις, οι μεγαλυτεροι!

Απο τη πρωτη βαθμιδα κοινωνικοποιησης ( δηλαδη οικογενεια ) πρεπει να ξεκινησουμε να αναζητουμε τους λογους που τα παιδια αισθανονται προδωμενα και συμπεριφερονται οπως συμπεριφερονται!

Περα ομως απο την αναγνωριση του προβληματος, πρεπει να προχωρησουμε και στη λυση του!

Θελω να ελπιζω πως στο συνολο τους οι καθηγητες ειναι ενεργοι. Ομως οταν βρισκονται απεναντι σε οικογενειες που δεν βοηθουν το εργο τους και μια κοινωνια που οδηγει στην αποχαυνωση, δεν μπορουν να κανουν πολλα πραγματα!

Δυστυχως, περα απο το δημοτικο, μπορω να πω με βεβαιοτητα πως το Π.Φαληρο και η Ν.Σμυρνη ειναι σε αθλιο επιπεδο καθηγητων. Οχι σε γνωστικο επιπεδο, αλλα σε "παιδευτικο" ρολο των μυαλων των παιδιων! Πολλοι παλαιοι καθηγητες εχουν συνταξιοδοτηθει και οι νεοτεροι δεν προσφερουν αυτο που πρεπει στα παιδια. Και ολα αυτα βεβαια, με την ανοχη του ελληνικου συστηματος, που οπως ειπε και ο Roufous, οδηγει στη συστηματικη αποχαυνωση των παιδιων.

Εαν επιζητω μια ενεργη νεολαια, πρεπει να επιζητω τεραστιες αλλαγες στη σκεψη και στη νοοτροπια του ελληνικου λαου. Ηδη οι παλαιοτερες γενιες δεν προσφερουμε τιποτα σε αυτο. Ομως ποτε δεν ειναι αργα να ασχοληθουμε λιγο πιο ενεργα με την νεολαια!

Δε λεω να βγουμε με πλακατ στους δρομους, ουτε να διωχνουμε παιδια απο τα ιντερνετ καφε! Μπορουμε απλως να βοηθησουμε αδερφια ( οσους εχουν ) και μαθητες ( οσους εχουν επισης ) να δουν με αλλο ματι αυτη την κοινωνια και να κατανοησουν πως ολοι ειμαστε μερος της. Κι οταν τα αυτονομα μερη λειτουργουν υπερ της κοινωνιας, τοτε ολη η κοινωνια παει μπροστα!

Κοινως "Μην κοιτας τι μπορει να κανει το κρατος για σενα, αλλα τι μπορεις εσυ να κανεις για το κρατος" ;)
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος YmiRLinG

• Μπασίστας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #95 στις: 06/09/08, 22:12 »
Απανταω σε οτι αφορα το ποστ σου freemnind που πηγαινε σε μενα.

Δεν ειπες ποτε για αυτην την κυβερνηση. Ειπες γενικα για κυβερνηση. Εγω δεν νομιζω να εχω μιλησει καπου για αμεσες αλλαγες. Αν το εχω πει βρες το και δειξτο μου δηλαδη. Φυσικα και θα το ηθελα, αυτο δεν σημαινει οτι δεν πιστευω στις μακροπροθεσμες αλλαγες, απλα με αλλους ορους απο οτι εσυ.

Τελος παντων δεν εχει κανενα νοημα να συνεχισω γιατι θα ξεφυγουμε απο το θεμα των θρησκευτικων.

Παντως bairn για μενα οι καθηγητες εχουν μια γιγαντιαια ευθηνη. Βασικα το μεγαλυτερο μερος της ευθυνης για τους αποβλακωμενους μαθητες. Στο κατω κατω οι μαθητες ειναι εν δυναμει αποβλακωμενοι ενηλικες. Οι καθηγητες ειναι ηδη αποβλακωμενοι ενηλικες.

Αποσυνδεδεμένος freemind

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Dreamcatcher
    • Προφίλ
    • DreamCatcher
« Απάντηση #96 στις: 06/09/08, 22:17 »
Ναι, μιλησα για κυβερνησεις και πολιτευομενους ανθρωπους του σημερα ( που εχουν απαξιωσει και διελυσει το χωρο της...δημοκρατιας ).

Καποτε μαλωναμε για την πολιτικη σε ενα θεμα και ρωτουσα τι θα μπορουσε να φερει η καταστροφη τραπεζων και αντιστοιχων ιδρυματων. Ενα παλιο θεμα, πριν τις εκλογες.

Τελοσπαντων, καλο ειναι να υπαρχει παντα μια προοπτικη για αλλαγη, οπως και να ειναι. ;)

Στο θεμα μας:

Και βεβαια οι καθηγητες φερουν ευθυνη! Συμφωνω απολυτα σε αυτο! Οι καθηγητες ομως ερχονται δευτεροι, γιατι απο τους γονεις ξεκιναει το μεγαλυτερο προβλημα. ;) Οι καθηγητες ειναι αποβλακωμενοι απο τις σπουδες τους. Πολλοι ξεκινανε με ορεξη, ομως στην πορεια δεχονται με τη σειρα τους το "προβληματικο" συστημα και ζουν σε αυτο ( εφοσον το συστημα που και που τους πεταει καμια μπουκια παραπανω για να μην παραπονιουνται ;) )

Και τωρα με τα ιδιωτικα κολλεγια που θα δεκτουν 60.000 παιδια πανω κατω; Ε ρε τι εχει να γινει!!!
DreamCatcher

Αποσυνδεδεμένος συννεφάκι

• Παλιός
  • Φύλο: Γυναίκα
  • * floating around*
    • Προφίλ
    • Tomb Raider GR
« Απάντηση #97 στις: 09/09/08, 22:17 »
Αμάν πια αυτό το συννεφάκι!!! Τί ήθελε και μίλησε?
Ρε παιδιά, μη γενικεύετε τη συζήτηση..
Το σύστημα είναι παν-άθλιο και χρήζει ριζικών αλλαγών!
Η βαθμολογία δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί αποτελεί κίνητρο μάθησης.
Αυτό που πρέπει να καταρηγθεί είναι οι εξετάσιες και να αποδεσμευθεί επιτέλους
το σχολείο απο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν θά 'πρεπε να λειτουργεί ως
προθάλαμος για το Παν/μιο, για λόγους που δεν θά 'πρεπε να αναλυθούν εδώ.
Εξηγήστε μου ,σας παρακαλώ, ποιό είναι το τόσο τρομερό πρόβλημα με τα Θρησκευτικά
στο σχολείο? Το ότι έχει -λανθασμένα- κατηχητικό χαρακτήρα ή το ότι είναι άχρηστο
σαν αντικείμενο?
Γιατί, αν πρεσβεύετε το δεύτερο, τότε θα πρέπει να κριθούν άχρηστα και άλλα μαθήματα.
Αλλά το πρόβλημά σας είναι τα Θρησκευτικά!
Γιατί άραγε? Μήπως σας διακρίνει προκατάληψη και μονοδιάστατη σκέψη?
Και, Βραζίλη, πιστεύεις ότι τα παιδιά του Γυμνασίου θα καταλάβουν καλύτερα
τον Φρόυντ παρά τον υπέροχο μύθο που περιγράφεται στο έπος του Γκιλγκαμές?
Μην παραβλέπετε επίσης τον χαρακτήρα του ελληνικού κράτους που σαφώς
θέλει πολίτες που να έχουν και θρησκευτική συνείδηση...
Το είπαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (Ηρόδοτος): οι παράγοντες συνοχής ενός έθνους
είναι το ομόαιμον, το ομόγλωσσον,το ομόθρησκον και τέλος το ομότροπον.
Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε... Η θρησκεία πάντοτε θα διδάσκεται, όχι
μόνο για τους εμφανείς λόγους..
Τέλος πάντων, μου φαίνεται πως θέλετε ένα σχολείο που θα διδάσκει μόνο
τα απολύτως απαραίτητα, δίνοντας έμφαση μονάχα στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια..
Ας καλωσορίσουμε ,λοιπόν, το Σχολείο - Φυτώριο
και τα παιδιά - μηχανάκια της αποστήθισης και της βαθμοθηρίας..

"I shut my eyes and all the world drops dead, I lift my lids and all is born again. I think I made you up inside my head.."
                           S.P.

Αποσυνδεδεμένος Amylo

• Και αν δεν σας αρέσει...
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
    • Προφίλ
« Απάντηση #98 στις: 09/09/08, 23:06 »
το να μην μας αναγκαζουν να πιστευουμε σε κατι συγκεκριμενο και να μας αφησουν να διαλεξουμε εμεις τα δικα μας πιστευω (νι κατυχηση λεγετε :P) δεν λεγετε ουτε προκαταληψη ουτε ασχετη σκεψη..
αν πρεπει οι μαθητες να μαθουν περι θρηκσειων (αν και ποιο το κρινει απαραιτητο να μπαινει μεσα σε σχολειο η επιλογη του να επιλεξουν μια θρησκεια   ,αν και δεν τους αφηνει καν επιλογες να διαλεξουν) αν δεν θες να υπαρχει προκαταληψη θα επρεπε οποιαδηποτε μορφη θρησκειων να καταργηθει στα σχολεια να μαθαινεται στα παιδια, ποιος ο λογος ξανα ρωτω, και να μαθουν τα παιδια να χρησιμοποιουν την κριση τους
αν στην ουσια καθηγουντε με το τι πρεπει και τι δεν πρεπει γιατι το λεει μια θρησκεια νομιζω οτι δεν ειναι αντιθετη εννοια απο την προκαταληψη νομιζω οτι ειναι συνωνυμο και εχει την αντιθετη επιδραση απο το να καλιεργουν την κριση τους οι μαθητες
οταν καποιο βραδυ ξυπνησεις απο την αποτομη κραυγη σου...κ τρεξεις στην μαμα σου να το πεις...κ εκεινη τρομαγμενη κλεισει την φωνη σου στο ψυγειο...τοτε θα ναι αργα,μεσανυχτα..και θα χεις κουραστει.....

Αποσυνδεδεμένος Βραζίλης

• Δεν με λένε Bill!
  • Administrator
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Βασίλης + Βραζιλία = Βραζίλης
    • Skype - fronimitis
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • Κιθάρα
« Απάντηση #99 στις: 10/09/08, 09:10 »
Και, Βραζίλη, πιστεύεις ότι τα παιδιά του Γυμνασίου θα καταλάβουν καλύτερα
τον Φρόυντ παρά τον υπέροχο μύθο που περιγράφεται στο έπος του Γκιλγκαμές?

Δεν χρειάζεται εμβάθυνση σε Φρόυντ, τουλάχιστον όχι από το Γυμνάσιο. Υπάρχουν πολύ πιο απλά θέματα στην Ψυχολογία, σαν αυτά που διαβάζεις σε περιοδικά ποικίλης ύλης πχ.

Μην παραβλέπετε επίσης τον χαρακτήρα του ελληνικού κράτους που σαφώς
θέλει πολίτες που να έχουν και θρησκευτική συνείδηση...
Το είπαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (Ηρόδοτος): οι παράγοντες συνοχής ενός έθνους
είναι το ομόαιμον, το ομόγλωσσον,το ομόθρησκον και τέλος το ομότροπον.

Ο Ηρόδοτος μίλησε για την δική του θρησκεία. Φαντάζομαι τα τελευταία 2000 χρόνια θα γυρίζουν τα κόκκαλά του στον τάφο του βλέποντας την αποστροφή του χριστιανισμού για την αρχαία ελληνική θρησκεία, και τις καταστροφές που έχουν γίνει σε αρχαιοελληνικούς ναούς.

Τέλος πάντων, μου φαίνεται πως θέλετε ένα σχολείο που θα διδάσκει μόνο
τα απολύτως απαραίτητα, δίνοντας έμφαση μονάχα στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια..

Επειδή φαίνεται ότι είναι δύσκολο να κατανοηθεί αυτό που εκφράστηκε από τους περισσότερους σε αυτή τη συζήτηση, συνοψίζω (όπως τα'χω καταλάβει τουλάχιστον):
* Μείωση διάρκειας/εμβάθυνσης μαθήματος θρησκευτικών
* Αύξηση διάρκειας/εμβάθυνσης μαθημάτων για την καλλιέργεια του ατόμου και την σχέση του με τους συνανθρώπους του και το περιβάλλον του (ή δημιουργία νέων μαθημάτων αν δεν υπάρχουν), και γιατί όχι: για την γενική επιστημονική παιδεία του, άσχετα από τον τομέα που θα ακολουθήσει (όπως γίνεται και τώρα δηλ)