Το κομμάτι εμένα μου τα λέει...
Άνετα έβαζα το βιντεάκι του παιδιού σε κανα δυό φίλους μου που την έχουνε δει κιθαρίστες να ηρεμήσουνε λίγο...
Τώρα για τα shredding κι αυτά τί να πω; Απ' ότι ξέρω το shredding είναι διαγωνισμός για το ποιος παίζει πιο γρήγορα και δε νομίζω ότι το κομμάτι είχε τέτοιο σκοπό. Σεβαστή η γνώμη όλων βεβαίως.
Πιο πολύ σχολιάζω εδώ φυσικά γιατί ο τρόπος που ορισμένοι αποφασίζουν να κάνουν κριτική, κάθε άλλο παρά εποικοδομητικός είναι. Και δε μιλάω για το συγκεκριμένο φόρουμ, αλλά γενικότερα στην Ελλάδα, εντός και εκτός διαδικτύου...
Επειδή δηλαδή έχει βγει ένας σκασμός από παιδιά με τεχνική πρέπει να σταματήσουμε να επαινούμε τα νέα παιδιά που το προσπαθούνε;
Αντί να πείτε κανένα "μπράβο, συνέχισε έτσι" και μετά να του κάνετε και τα όποια σχόλια θέλετε, μ' ένα τρόπο που να μπορεί να καταλάβει, κάθεστε και τα χώνετε σ' ένα 18χρονο και τον συγκρίνετε μ' έναν τύπο που δεν έχει χέρια;
Αυτό είναι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα! Όχι αν το συγκεκριμένο είδος έχει μέλλον ή όχι, ούτε αν το κομμάτι έχει μελωδικές γραμμές και χαμηλές/ψηλές ταχύτητες, ούτε αν είναι καλό ή κακό "shred" ούτε τίποτα από αυτά!
Τιμή και δόξα στο παληκάρι που παίζει χωρίς χέρια, όπως και στους Ινδούς που κάνουνε καλλιγραφία με τα πόδια, στους τύπους που ζωγραφίζουν με το στόμα, στους Tiger Lillies, στους Σαολίν που στέκονται με τους κοιλιακούς πάνω στα δόρατα και στους Αφρικάνους ιθαγενείς που έχουν επιτόπιο άλμα 2 μέτρα και στους Εσκιμώους που εκπαιδεύουνε σκυλιά να ψαρεύουνε! Με τη μουσική φυσικά αυτά δεν έχουν σχέση, αλλά εντάξει...
Στην τελική κιθαρίστας είναι ρε παιδιά και παίζει instrumental. Τί να βάλει μέσα γκάιντες ή αλτο σαξόφωνα;
Στον Vai δηλαδή πριν από 3 χρόνια στο Sporting το κύριο μέρος του κοινού δεν ήταν κιθαρίστες; Στον Loureiro (που έκανε και live με τον κ.κ. Theodore Zira) πριν από δύο χρόνια ξέρω ότι το 90% ήταν κιθαρίστες. Κάπως έτσι φαντάζομαι ήταν και στον Gilbert. Στον Brett Garset δε, θυμάμαι τον εαυτό μου στο διάλλειμμα να ρίχνω κλεφτές ματιές στο πάλκο να δω τον εξοπλισμό του και μετά να του κάνω ερωτήσεις για τα μηχανήματα. Ίσως να μην είμαι και μουσικός διαμετρήματος, αλλά τουλάχιστον έχω τον κοινό νου να καταλαβαίνω ότι όλους τους παραπάνω ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΡΑΔΕΣ δεν είχανε πάει σολίστ πιάνου, τραγουδιστές και βαρύτονοι να τους ακούσουνε...
Το ότι φυσικά κάποιοι δεν ακούνε την παραπάνω μουσική και δεν τη γουστάρουνε όπως είπα και παραπάνω, είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕΒΑΣΤΟ. Και φυσικά τα άτομα που δεν ακούνε instrumental rock δεν υπάρχει και λόγος να γουστάρουνε και ιδιαίτερα που υπάρχουν πέντε-δέκα ελληνόπουλα που το προσπαθούνε και λίγο πιο σοβαρά... ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ και αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση ρε παιδιά κάντε λίγο πιο εποικοδομητική την κριτική σας... Το παληκάρι τι φταίει που γουστάρει αυτό που παίζει δηλαδή;
Δε λέω, ίσως ν' απέχει πολύ από τον Satriani και τον Garset, αλλά εγώ θα διαφοροποιηθώ και τις όποιες βελτιώσεις θέλει κατά τη γνώμη μου το κομμάτι θα τις αφήσω στην μπάντα. Θα πρωτοτυπήσω λέγοντας μόνο ένα μπράβο...