Από τότε που είχα ποστάρει το topic που παρέθεσε ο
adr1anos μέχρι σήμερα, μεσολάβησε η αγορά του ISP Decimator Pro Rack G

οπότε θα σας πω τη γνώμη μου από πρώτο χέρι στο τέλος..
Αναφέρθηκε πολύ σωστά η λειτουργία του noise gate από προηγούμενα μέλη αλλά πιστεύω ότι με ένα παράδειγμα ίσως γίνει ακόμα πιο κατανοητό.. Νομίζω ότι κάπου έχω ξαναγράψει την λειτουργία του noise gate αλλά εν τάχει έχουμε να κάνουμε με ένα απλό μηχάνημα όπου δρα με μία βασική παραμέτρο, τo threshold.. Το threshold στην ουσία είναι ένα επίπεδο ακουστότητας (εξού και μετριέται και σε db) το οποίο ουσιαστικά όταν επέλθει, "κόβει" εντελώς τον ήχο.. Ως γνωστό υψηλότερη ένταση σημαίνει υψηλότερα db.. Όταν παίζουμε στα 60db και στο τέλος ενός κομματιού αφήσουμε τη νότα/συγχορδία να κάνει fade out, τα db πέφτουν σταδιακά.. Ας πούμε ότι έχουμε πει σε ένα ηχολήπτη να κοιτάει το ντεσιμπελόμετρο του καναλιού μας, και όταν αυτό φτάσει στα 30db να κόψει εντελώς τον ήχο μας (τα 30db επομένως είναι το threshold μας).. Με το fade out, τα db πέφτουν από 60, σε 59, 58, 57,......31, και όταν φτάσουν 30db ο ηχολήπτης μας "κόβει" και ακούγεται νεκρική σιγή.. Αυτό το πράγμα λέγεται noise gating γιατί πολύ απλά έχουμε βάλει ένα νοητό τοίχο ο οποίος ενεργοποιείται όταν φτάσουμε ένα threshold..
Τώρα πως συνδέεται το threshold με το hum.. Πολύ απλά, το hum ακούγεται όταν δεν παίζουμε.. Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε hum όταν παίζουμε εκτός αν παίζουμε ιδιαίτερα χαμηλά ή αν έχουμε "φορτώσει" τεράστιες ποσότητες gain ή εν τέλει αν ο ενισχυτής μας δεν είναι προσεκτικά φτιαγμένος (βλ. μαζική παραγωγή).. Επομένως πρέπει να καταπολεμήσουμε το hum όταν δεν παίζουμε, δηλαδή όταν τα db που παράγουμε είναι πολύ λίγα.. Αν βάλουμε το threshold πολύ ψηλά, τότε θα κόβει ήχους από το παίξιμο μας.. Ας πούμε ότι το τοποθετούμε στα 50db.. Το noise gate θα κόβει κάθε ήχο μεχρι τα 50db και θα αφήνει τους ήχους πάνω από 50db.. Εμείς αν έχουμε ένα εύρος παιξίματος από 40-60db, θα ακούμε μόνο τους ήχους από 51-60db.. Επομένως, όπως είναι απόλυτα κατανοητό, θα πρέπει να ορίσουμε το threshold στο 40db για να μην μας κόβει ήχους.. Κάτω από το 40db σημαίνει ότι απλά δεν παίζουμε και στα σημεία εκείνα εμφανίζεται το hum.. Όμως επειδή έχουμε βάλει το noise gate με threshold στα 40db, κόβεται και το hum.. Η λειτουργία είναι εξαιρετικά απλή αλλά υπάρχει το γνωστό πρόβλημα του decay.. Αυτό εμφανίζεται διότι μπορεί το εύρος κάποιου κιθαρίστα (το εύρος αυτό διαφέρει από κιθαρίστα σε κιθαρίστα γι' αυτό η επιλογή του threshold πρέπει να γίνεται με trial'n'error από τον καθένα μας) να είναι από Χdb σε Ydb, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτω από τα Xdb δεν ακούγεται κάτι μουσικό.. Αν αφήσουμε μια νότα να σβήσει fade out (decay) εκείνη θα πέσει στα λιγότερα από Χdb αλλά θα συνεχίσει να ακούγεται.. Παράλληλα όμως, σε χαμηλές εντάσεις, θα ακούγεται και το hum.. Αυτό είναι το γνωστό πρόβλημα του decay.. Δηλαδή υπάρχει το δίλλημα είτε να αφήσουμε ψηλά το threshold --> να μην ακούγεται hum --> αλλά να κόβονται απότομα οι νότες όταν κάνουμε fade out, είτε να θέσουμε χαμηλά το threshold --> να μην κόβονται οι νότες όταν κάνουμε fade out --> αλλά να ακούγεται το hum..
Τώρα όσον αφορά το ISP Decimator, κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο φτιάχτηκε.. Κόβει τον ήχο κάτω από το threshold.. Για να αντιμετώπίσει το πρόβλημα του decay υπάρχει και η επιλογή filter tracking της οποίας ο μηχανισμός εξηγείται στο manual αλλά δεν το έχω πολυψάξει.. Κατά τη γνώμη μου, δεν απαλείφεται το πρόβλημα εκτός αν κάτι δεν ρυθμίζω σωστά.. In any case, επειδή έχω ακούσει και το Rocktron, το ISP κόβει τον ήχο λίγο πιο ήρεμα κατά την κρίσιμη στιγμή που γίνεται trigger το noise gate στο threshold.. Επίσης έχει 2 εισόδους (μία για κατευθείαν από την κιθάρα και άλλη μία για τη λούπα) επειδή χρειάζεται διαφορετικός χειρισμός στο noise gating ανάλογα με ποιο κανάλι δουλεύουμε κάθε φορά (καθαρό-παραμόρφωση)..
Και επειδή αναφέρθηκε και το limiter στη κουβέντα, το τελευταίο είναι σαν να έχεις πει σε έναν ηχολήπτη όταν εσύ φτάσεις σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ακουστότητας (π.χ. 70db) και πας να το ξεπεράσεις, να μην σε αφήνει να το κάνεις με το να μειώνει ανάλογα το volume έτσι ώστε όλοι οι ήχοι πάνω από 70db να ακούγονται σταθερά στα 70db.. Σαν ένα ηχητικό ταβάνι που ο ηχολήπτης δεν σε αφήνει να ξεπεράσει ποτέ.. Σε αντίθεση με το compressor όπου ο ηχολήπτης σε δυναμώνει όταν παίζεις χαμηλά (δηλαδή κάτω από ένα threshold) και σε αφήνει ανέπαφο όταν παίζεις πάνω από το threshold.. Θεωρητικά, με ένα compressor στα 60db και ένα limiter στα 61db, μπορείς να ακούγεσαι συνεχώς στα 60db ανεξάρτητα του πόσο δυνατά ή χαμηλά παίζεις..
Edit: Ξέχασα να αναφέρω ότι στα περισσότερα noise gates, compressors, limiters, κ.λπ. κατά συνθήκη μετράνε αρνητικά db, οπότε σκεφτόμαστε αντίστροφα απ' ότι το παράδειγμα πιο πάνω.. Δηλαδή τα 60db είναι πιο δυνατά από τα 40db αλλά τα -60db είναι πιο σιγανά από τα -40db..